En blogg om Gotlandsbåtar

Visby fick besök av en ångbåt för första gången år 1829. Det var ångaren Ellida, med vilken kronprins Oscar reste över till Visby på nio timmar från Västervik. Ellida kom sedan att göra flera besök i Visby och i början av 1830-talet gjorde också Samuel Owens ångare Stockholm Visby-besök på väg till eller från Lübeck. Även andra ångbåtar gjorde tillfälliga besök i Visby, och flera initiativ togs för att få igång en reguljär båtlinje till Gotland.

Den 16 november 1836 gick hjulångaren Gottland sin första tur från Stockholm till Visby och fortsatte sedan fram till 1840 ensam trafiken på Visby.

Gotlandsbolaget (Ångfartygsbolaget Gotland/Ångfartygs AB Gotland/Rederi AB Gotland) har sedan 1865 varit den alltigenom dominerande aktören, och är idag ett av Europas äldsta rederier. Men uppstickare i Gotlandstrafiken har funnits; Wisborgsbolaget, Ö-linjen och Gotlandsbåten för att nämna några. Och Nordström & Thulin drev koncessionstrafiken åt staten under större delen av 1990-talet.

På denna blogg kommer många av de last- och passagerarfartyg som trafikerat Gotland, eller som ägts av gotlandsrederierna men gått i annan trafik, att presenteras. En hel del av fartygen har haft en intressant historia, både före, under och efter Gotlandsåren. Andra har passerat mer obemärkt förbi historien.

Ambitionen är att presentera nya fartyg varje vecka under 2019 – låt oss se om det håller!

Ångfartyget Gottland från år 1836. Akvarell av Prins Gustaf

4 reaktioner till “En blogg om Gotlandsbåtar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s