Torsburgen

I slutet av 1950-talet påbörjade Gotlandsbolaget en mindre satsning på några egna torrlastfartyg. Under ett antal år hade fartyg hyrts in sommartid för godstrafiken Visby-Stockholm, och nu fick man eget tonnage. De användes också i allmän fraktfart i Östersjön och Nordsjön och som bilbåtar som fraktade turisternas bilar och gick parallellt med de gamla ångfartygen.

Svensk sjöfartstidning hade 1960 ett kort referat om nybygget Torsburgen:

Den 14 september levererades från H. Rancke Schiffswerft i Neuenfelde, Hamburg motorfartyget Torsburgen på ca 1.025 ton d. w. till Ångfartygsaktiebolaget Gotland i Visby.

Fartyget är heldäckat med lång poop (brunn vid ettans lucka) och mellandäck i tvåans och treans lastrum. Lastrumsvolymen är 58.054 kbf. grain eller 51.522 kbf. bale och fartyget kan lasta 305 stds. Torsburgen mäter 499 brutto reg. ton och 276 nettoton.

Ankarspel och däcksvinschar drivs av Deutz luftkylda dieselmotorer, placerade på däck i inbyggda huvar. Hissanordningarna för ettans lucka lyfter tre ton och i de övriga luckorna två ton.

Huvudmaskineriet utgöres av en fyrtakts Deutz dieselmotor, typ RBV 6M 545, som är överladdad till 60 procent. Den ger fartyget en fart av ca 12 knop. Hjälpmaskineriet är också en Deutz luftkyld dieselmotor.

Arkiv: Bo Friberg

H. Rancke var ett litet varv som låg vid Elbes strand i Neuenfelde i Hamburg. Under andra världskriget nyttjades varvet av Kriegsmarine, men därefter återupptogs nybyggnadsverksamheten. Huvudsakligen byggdes små coasters på mellan 300 och 500 brt, fram till slutet av 1960-talet då verksamheten i princip helt hade övergått till närbelägna Sietas-varvet.

En motor av samma typ som i Torsburgen, dock med åtta cyl.

Utöver Torsburgen så kom ytterligare två fartyg att beställas vid H. Rancke av gotländska redare. Det var dels Victor Claesson i Ronehamn som med några intressenter beställde ett systerfartyg till Torsburgen. Fartyget, som levererades året efter Torsburgen, kom att döpas till Rone och chartrades också in av Gotlandsbolaget under en kort period strax efter att Torsburgen sålts.

Dels var det Nils Friberg i Visby som tog leverans av systerfartyget som kom att döpas till Baltica.

Rone var systerfartyg till Torsburgen. Arkiv: SSHM

Efter Gotlandstrafiken

Torsburgen såldes efter knappt tre års trafik för 1,3 miljoner kronor till ett partrederi i Stockevik på Västkusten, bestående av huvudredaren, Kenneth Eliasson, sjökapten Leif Evertsson och skeppsmäklare Viktor Eriksson, Stockholm. Torsburgen levererades i mitten av maj och döptes om till Comet. Anledningen till försäljningen var bland annat de stora investeringarna i de nya färjorna från Holland.

Elke Frese.

Några år senare såldes hon till Västtyskland och döptes om till Elke Frese.

Humanitär gåva

De sista dagarna 1971 bildades staten Bangladesh efter ett nio månader långt och mycket blodigt befrielsekrig mellan öst- och västpakistan (nuvarande Pakistan). Förödande översvämningar och militärkupper följde under kommande år, och bidrog till fortsatt fattigdom och kaos i det nya landet.

Bangladesh Inland Water Transport Corporation bildades den 26 mars 1972 (Presidentens Order No 28/1972) genom nationalisering av tidigare privata rederier, bland annat East Pakistan Shipping Corporation. Rederiet, förkortat BIWTC, existerar alltjämt och opererar idag några hundra fartyg som trafikerar Bangladeshs floder och deltan.

På våren 1972 skänktes Elke Frese som humanitär hjälp till Bangladesh och avseglade tillsammans med ett par andra tyska fartyg från Hamburg den 15 maj. Gruppen av fartyg var destinerad till Bangladesh hamnstad Chittagong där Elke Frese bytte namn till C-1060 och registrerades på nybildade Bangladesh Inland Water Transport Corporation i Dacca.

I slutet av 1990-talet sålde BIWTC C-1060 på grund av bristfällig kondition. Bangladesh kustsjöfart är kanske inte den bäst dokumenterade och registrerade, och var C-1060 tog vägen var länge en gåta. Närmast tillhands låg naturligtvis att fartyget skrotats lokalt. Men i november 2016 fotograferas ett fartyg utanför Dacca med namnet M.V. Sohrab påmålat. Att det är gamla Torsburgen råder det ingen tvekan om. Således är det snart sextio år gamla fartyget fortfarande i fart i Dacca-området.

Chittagong 2016-11-20. Foto: Dimitry Lakhtikov/shipspotting.com

KRONOLOGI

1960-09-14
Levererad som Torsburgen till Ångfartygs AB Gotland, Visby.
1963-05Såld till ett partrederi i Stockevik med Kenneth Eliasson som huvudredare för SEK 1.300.000. Omdöpt Comet.
1966-02Såld till Horst Frese O H G, Hamburg för GBP 114.000. Omdöpt till Elke Frese.
1972-05-15Avgick Hamburg efter att ha skänkts som humanitär hjälp till Bangladesh. Registrerad på Inland Water Transport Corporation of Dacca. Omdöpt C-1060.
1999-01-10Såld på grund av dess dåliga skick. Åtminstone från år 2012 går hon under namnet Sohrab för A. K. Navigation i Chittagong-området.

SPECIFIKATION

Längd57,04 meter
Bredd9,28 meter
Dräktighet499 brt
Lastförmåga1025 dwt
Maskineri1 st 4-takts 6-cyl Deutz RBV 6M 545, 800 bhk, 11,5 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet58.054 kubikfot grain
Namnsignal/IMOSIDY/5419347
År 1963. Arkiv: SSHM/Foto: Bernt Fogelberg (CC pdm).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s