Polhem (1)

Tidigt på fredagsmorgonen den 21 juni 1889 anlöpte Ångbåtsbolagets nya, kraftfulla ångare Polhem Visby hamn för första gången. Bysten ovanför stora trappan föreställande Christoffer Polhem, uppburen av en skäggig tomte på en häst, väckte säkerligen viss förundran hos stadens invånare som besökte det flaggprydda och brunmålade skeppet under dagen.

Polhem i Visby hamn 1910. Foto: Gardsten

Byggd för vintertrafik

145 000 kronor hade nybygget kostat Ångbåtsbolaget och trots att Polhem inte riktigt höll kontrakterade 12 knop under provturen så prutade inte rederiet hos varvet då fartyget i övrigt var till stor belåtenhet. Hon sattes omgående i trafik, huvudsakligen mellan Visby och Stockholm, och var bolagets första nybygge som kunde upprätthålla trafik även på vintrarna. (Ångfartyget Klintehamn startade dock upp vintertrafik för Postverket redan vintern 1885/86).

En särskilt besvärlig vinterresa inträffade 1893 då man på överfarten från Visby fastnade helt i den tjocka isen vid Sandhamn i Stockholms yttre skärgård. Rederiet ordnade dock fram hästar och slädar för den fortsatta färden in mot Stockholm, och vid Gustavsbergs värdshus på Värmdö gjorde sällskapet halt för natten. Passagerarna var vid gott mod och hade ganska trevligt under den annorlunda resan med bland annat dans på värdshuset under kvällen. Även de gotländska riksdagsmännen som medföljt Polhemlät sig väl roas då man insåg att man ändå skulle komma fram för sent till Riksdagen. Polhem behövde ytterligare en vecka på sig för att komma helt in till Stockholm och blev därefter infrusen i huvudstaden fram till april.

Kollision med rederisyster

Ett av de mest dramatiska ögonblicken under Gotlandsåren inträffade våren 1899 då Polhem kolliderade med rederisystern Roma på sin resa till Stockholm.

Klockan var närmare midnatt den 12 april då ångarna befann sig utanför Stenkyrkehuks fyr och flera passagerare kastades ur sina kojar då Romas stäv trängde in i Polhems förliga salong. Pressen rapporterade att gott och väl ett par man kunde krypa in genom hålet som uppstått och att uppasserskan undkommit med blotta förskräckelsen då hennes bädd var placerad endast en meter från det gapande hålet. Sakkunniga uttalade att det endast var en ångare med Polhems kraftiga konstruktion som kunnat förbli flytande efter en sådan kollision och att många andra ångare hade gått till botten. Dagen efter kollisionen muttrade styrman under sin middag i den krossade salongen: ”Ja, ont om kaffeved har vi då inte”. Polhem fick repareras på Södra varvet i Stockholm för 11 000 kronor.

Polhem efter kollisionen med Roma.

I januari 1928 lämnade Polhem Visby hamn för sista gången under kapten Axel Rubarths befäl. Under nästan fyrtio år i Gotlandsbolagets ägo hade då 632 000 kronor lagts ned på sedvanligt underhåll, varav ett utbyte av ångpannan.

Ny hemort blev Västerås, men hon fick behålla namnet.

Kören Orphei Drängar på Polhem inför avfärd mot Riga i maj 1929.

Hyllad och långlivad grek

Efter ytterligare nära tjugo års svensk inrikestrafik såldes fartyget under hösten 1945 till Grekland och påbörjade den långa resan söderut. Efter en ombyggnad under våren 1946 och med det nya namnet Messaria sattes hon i fart med passagerare och gods längs den grekiska kusten. Ofta anlöptes Thessaloniki och i början transporterades stora skaror från kriget hemvändande soldater.

Messaria.

Det lilla fartyget gjorde långa resor även till avlägsna öar i grekiska skärgården och hyllades för sina äventyrliga insatser för att bryta öarnas isolering efter andra världskriget.

När fartyget var drygt sjuttio år gammalt motoriserades det och byggdes om för frakttrafik; under flera år med ett litet familjeföretag på ön Lesbos som redare.

Messaria efter ombyggnaden till motorfartyg. Foto: Dimakis.

Efter att ha sålts till Pireus i mitten av 1970-talet och döpts om till Agia Kyriaki och slutligen sålts under 1979 till ett bolag registrerat på Honduras försvann alla spår. Lloyds strök fartyget ur sina register 1986 med motiveringen att dess existens betvivlades. Efter närmare eftersökning klarnade dock gamla Polhems slutliga öde. Hon lämnade Pireus med det nya namnet Ancient destinerad Tunis. I hamninloppet till den italienska utposten Pantelleria nära Tunisiens kust fick hon en tross i propellern och drev i det hårda vädret manöveroduglig på grund på klipporna. Där slutade den gamla gotlandsångaren sin långa tjänst.

Kronologi

1889-06-16
Levererad med namnet Polhem till Ångfartygs AB Gotland, Visby. Avgick Stockholm den 20 juni. Kostnad: SEK 145.573.
1928-01-04Såld till Westerås-Torshälla Ångbåtsaktiebolag för SEK 55.000.
1930-06Såld till Landskrona Stad för SEK 210.000. Omdöpt Landskrona.
1932-02Såld till Nordisk Rute och Färjefart AB, Landskrona för SEK 115.000 .
1937-02Avtalet mellan staten och rederiet löpte ut och fartyget övertogs av direktör P Thomsen som bildade Rederi AB Landskrona-Köpenhamn, Landskrona.
1941-01Såld till Blekinge Ångbåts AB, Karlshamn. Omdöpt Blekinge.
1945-10Såld till E P Nomikos, Pireus, Grekland. Omdöpt Messaria.
1949Såld till Antonios L. Diamantopoulos och Mrs. Sgouri D. Thomadis.
1950Såld till M Stefanis & Co, Mytilene. (Panagiotis A. Stefanis).
1966-05Såld till Ioannis K. Dimakis, Mytilene.
1973-05Registrerad i Pireus.
1975-06-04Omdöpt till Aghia Kyriaki.
1979-01-25Avregistrerad efter försäljning till Theo Shipping Co Ltd, Honduras. Omdöpt Ancient.
1979-03-10Förliste efter att ha gått på klipporna utanför hamnen i Pantelleria, Italien, efter att ha fått en tross i propellern. Var vid tillfället på resa Pireus-Tunis.

Specifikation

Längd35,92 meter
Bredd7,38 meter
Dräktighet385 brt
Lastförmåga206 ton
Maskineri1 st 2-cyl compoundångmaskin, 400 ihk, 12 knop
Passagerarkapacitet? (26 hyttplatser)
Lastkapacitet
Namnsignal/IMOJDRV/-
Polhem i Visby hamn år 1903. Vykort

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *