Supplier

Med servicefartyget Supplier gav sig Gotlandsbolaget in i en helt ny nisch inom sjöfarten. Samarbetet med västkustrederiet Northern Offshore Services har pågått sedan 2011 och omfattar mindre supplyfartyg som bland annat sysselsätts i byggen av stora havsbaserade vindkraftsparker.

Supplier. Foto: NES

Fiskodlingar

Det norska varvet Promek AS i Dyrnes på Smøla utanför Trondheim levererade den kombinerade service- och arbetskatamaranen Victoria den 28 januari 2005. Rederiet var det nybildade Bokn Sjøservice AS med verksamhet i Stavanger-området. M/S Victoria var av varvets typ ”Procat 1500” och skulle primärt användas i den norska fiskodlingsindustrin.

Victoria byggdes helt i aluminium, med två skrov och med styrhytten monterad förut. Längden uppgick till 15 meter och maskineriet bestod av två dieselmotorer från Sabb Iveco på 450 hästkrafter vardera. Utan last kom fartget upp i nära 18 knop, och den var utrustad med två bunkertankar på 1,5 kubikmeter vardera.

Bokn Sjøservice tog 2009 leverans av en ny katamaran från Promek, och i början av 2010 såldes Victoria till svenska Northern Offshore Services, NOS.

NOS hade grundats 2008 på Donsö, och specialiserade sig omgående på transporter av material och personal ut till havsbaserade vinkraftsparker, både under själva uppförandet och därefter vid reparation och underhåll. Victoria blev därmed ett av de första inköpen, och hon kom att registreras som Supplier i det danska skeppsregistret, med hemort i Skagen.

köpt av Gotlandsbolaget

Supplier. Foto: Gotlandsbolaget

Samarbetet mellan Gotlandsbolaget och Northern Offshore Services inleddes 2011 i och med köpet av servicefartygen Supplier, Performer, Provider och Transporter. Fartygen återbefraktades dock omgående av säljarna och fortsatte i samma trafik som tidigare. 2014 förlängdes Supplier och byggdes även om i övrigt på Ö-varvet på Öckerö.

År 2018 sålde Gotlandsbolaget tillbaka Supplier till Northern Group där Northern Offshore Services, NOS, ingår. Supplier sattes dock nu i trafik för koncernens dotterbolag Northern Energy & Supply, NES. Detta bolag fokuserar på att transportera bunker, smörjoljor, slop och sludge med två mindre tankfartyg, men förutom dessa så ingår de mindre supplybåtarna Supplier och Tender i flottan. Supplyfartygen kan till exempel bistå med persontransporter och leveranser från land ut till fartyg och därmed hoppas NES kunna erbjuda en bred typ av service för sina kunder, främst rederier och agenter.

Supplier efter ombyggnad. Foto: Northern Energy and Supply

KRONOLOGI

2005-01-28Levererad som Victoria till Bokn Sjøservice A/S, Haugesund, Norge.
2010-03-02Avregistrerad i norska registret efter försäljning till Northern Offshore Services AB. Omdöpt till Supplier och registrerad i Danmark.
2011-12-30Såld till Gotlandsbolaget och registrerad på Rederi AB Kappelshamn. Bareboatcharter till säljaren.
2018-10-01Såld till Northern Offshore Services A/S, Kastrup.

SPECIFIKATION

Längd14,99 meter
Bredd8,0 meter
Dräktighet55,9 brt
Lastförmåga?
Maskineri2 x Sabb Marine 8210 SRM 45, 670 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet50 ton
Namnsignal/IMOOXJK2/-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s