T. S. Adventure

När Gotlandsbolaget förlorade Gotlandstrafiken till Nordström & Thulin började styrelsen undersöka andra möjligheter att bedriva egen trafik. Intresset riktades mot en färjelinje närmare 800 mil från Gotland, men med likaledes långa traditioner. Projektet övergick sedermera till containertrafik i Stilla havet.

T. S. Adventure

Gotlandsbolaget i Söderhavet

Mellan Victoria i Kanada och Seattle i USA bedrev kanadensiska staten genom bolaget British Columbia Steamship Company sedan många år reguljär trafik med vid denna tidpunkt åldrande färjor. Gotlandsbolaget och Stena Line anmälde intresse för att överta verksamheten i samband med att provinsstyret i British Columbia avsåg att privatisera trafiken. Stena Line kammade hem affären i juli 1988 som dock inte skulle visa sig vara speciellt framgångsrik och därför avvecklades efter några år. Gotlandsbolaget som i det korta perspektivet dragit det kortare strået hade dock fått upp intresse för den kanadensiska Stilla havs-kusten.

När den svenska handelsattachén i Vancouver, Staffan Melin, träffade Eric D Nilsson vid något tillfälle så lanserade han en affärsidé om att starta upp frakttrafik inriktad i huvudsak på militära laster för USA i Stilla havet. Ett dotterbolag, South Pacific InterLine (SPI), bildades och Melin utsågs till VD och sattes att sköta affärerna.

SPI kom igång med verksamheten i början av 1991 då man befraktade ett nybyggt japanskt containerfartyg, T. S. Adventure, och satte in det i trafik från den kanadensiska och amerikanska västkusten till Papua Nya Guinea i västra Stilla Havet via ett flertal öar i Söderhavet. En rundresa tog omkring femtio dagar och med egna kranar ombord kunde även övärldens små hamnar med begränsad infrastruktur betjänas på ett effektivt sätt. Hyran för fartyget uppgick till 9.400 USD per dygn.

T. S. Adventure hade kölsträckts på det japanska varvet Imabari Shipbuilding den 1 juni 1990, sjösattes den 16 oktober och levererades redan den 4 januari 1991. Redan i början av 1992 återlämnades T. S. Adventure till ägarna och ersattes med två andra inhyrda containerfartyg som upprätthöll trafiken ytterligare ett par år innan hela verksamheten avyttrades till ett konkurrerande bolag.

Till Norge

T. S. Adventure hamnade snart i norska Westfal-Larsens flotta och fick där namnet Star Siranger, och så småningom endast Siranger.

Den 5 november 2001 när Star Siranger befann sig på Nordatlanten, 600 kilometer utanför kanadensiska Newfoundland, utbröt en brand ombord vilket naturligtvis kunde ha utvecklats till en mycket allvarlig situation. Star Siranger var på resa mellan Immingham och Philadelphia lastad med tidningspapper och virke när brand utbröt i treans lastrum. Besättningen lyckades släcka branden med koldioxid och fartyget kunde utan assistans fortsätta mot närmaste hamn vilket var St John´s i Halifax, Kanada. Väl i hamn den 6 november undersökte brandmän från Halifax treans lastrum med värmekänslig utrustning och det kunde då konstateras att branden var helt släckt.

Till Turkiet

År 2013 såldes Siranger till Turkiet och döptes om till Mehmet Akif Ersoy efter textförfattaren till Turkiets nationalsång.

Mehmet Akif Ersoy. Foto: Emiroglu Sea Transportation

2017 säljs hon till Sima Shipping med huvudkontor i Istanbul. Fartyget döps om till Sima med hemort i Freetown, och går huvudsakligen i trafik i Svarta havet och östra Medelhavet.

KRONOLOGI

1991-01-08Levererad som T. S. Adventure till Tamai Steamship Central Shipping Co Ltd, Panama.
1991-05-01I trafik för South Pacific InterLine, Vancouver. Återlämnad 6 januari 1992.
1993-02Såld till Westfal-Larsen & Co A/S, Bergen. Registrerad i Liberia som Star Siranger.
2010-11Omdöpt Siranger. I trafik för Masterbulk Pte (dotterbolag till Westfal-Larsen).
2013-09Såld till Tekno Maritime and International Trade Co Ltd, Turkiet. Omdöpt till Mehmet Akif Ersoy.
2017-04Såld till Sima Shipping Ltd, Istanbul. Omdöpt till Sima.

SPECIFIKATION

Längd149,4 meter
Bredd23,0 meter
Dräktighet11878 brt
Lastförmåga17012 dwt
Maskineri1 st 6-cyl Akasaka Mitsubishi 6UEC45LA, 4309 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet
Lastkapacitet468 containrar (TEU)
Namnsignal/IMO?/9000314
Vancouver 1991-07-13. Arkiv: Don Brown, The World Ship Society of British Columbia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s