Carrier

I slutet av 2015 utökade Gotlandsbolaget sitt samarbete med Northern Offshore Services genom att ytterligare tre fartyg köptes av Gotlandsbolaget. Utöver ambulansfartyget Rescuer köptes även de två servicefartygen Carrier och Dispatcher in.

Foto: NOS

Fem veckors byggtid!

I augusti 2013 beställde Northern Offshore Services (NOS) en Damen Twin Axe FCS 2610 från Damen Shipyards i Gorinchem i Holland. FCS i beteckningen står för ”Fast Crew Supplier”. Redan fem veckor efter beställningen kunde varvet leverera fartyget till NOS. Detta var möjligt eftersom varvet byggt upp ett lager av komponenter för att kunna snabbproducera båttypen – om något en konkurrensfördel.

Den 16 september lämnade fartyget – som döpts till Carrier – varvet för sin resa mot danska Esbjerg. Trots en mycket stormig resa kunde en medelfart på 18 knop upprätthållas. Fartygets toppfart uppgår till 26 knop.

Foto: NOS

Fartygstypen har tagits fram särskilt för offshore-industrins behov med fokus på mycket goda egenskaper också under dåliga väderförhållanden. Detta uppnås genom fartygets skrovform som bland annat innebär ett lågt vattenmotstånd.

Carrier sysselsattes omgående i arbete med havsbaserad vindkraft. Gotlandsbolaget köpte in fartyget från NOS i december 2015 men hon fortsatte i samma trafik som tidigare, nu dock i bareboat-charter för NOS.

Foto: NOS

KRONOLOGI

2013-09-16Levererad som Carrier till Northern Offshore Services.
2015-12-14Såld till Rederi AB Gotland, Visby med leverans 18 december.

SPECIFIKATION

Längd25,75 meter
Bredd10,40 meter
Dräktighet167 brt
Lastförmåga25 dwt
Maskineri2 st Catepillar C32 TTA på 1790 kW, 26 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet15 ton
Namnsignal/IMOOWOP2/9707792
Foto: NOS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s