Torm Kirsten

Gotlandsbolagets engagemang inom tanksjöfart inleddes på allvar i och med inköptet av det finska produkttankfartyget Tempera tillsammans med Dampskibsselskabet Torm 1994. Fartyget döptes om till Torm Kirsten och hälftenägdes av Gotlandsbolaget under drygt sex år.

Kirsten i Amsterdam 2008. Foto: E. Vroom

Byggd för krisande norrmän

Gerrards rederi i Kristiansand i Norge var alltsedan 1930-talet ett välkänt rederi i den norska rederivärlden. Rederiet klarade sig igenom den stora sjöfartskrisen under 1970-talet, men stora beställningar av kombinationsfartyg vid Uddevallavarvet under 1980-talet ledde till en mycket allvarlig kris för företaget. Svenska statens företag Uddevalla Shipping som övertagit en stor mängd svenskbyggda fartyg där redarna inte kunde uppfylla sina förpliktelser hade även kontroll över Gerrards flotta. Uddevalla Shipping sålde under 186/87 av allt tonnage som Gerrard förfogat över, och det norska rederiet var i praktiken konkursmässigt.

För att ha någon framtid krävdes dels nybildade bolag, dels nytt kapital, och Gerrard Management Co blev en nystart för redarfamiljen. Redan under den värsta krisen 1986 hade Gerrard arbetat med projekteringen av ett nybygge; ett 83.000 ton stort produkttankfartyg från det jugoslaviska varvet 3. MAJ i Rijeka. Priset var förmånligt och marknaden motiverade investeringar, men Gerrard hade inga pengar. Genom mäklarfirman R S Platou lyckades man dock hitta externa investerare, bolaget Spring Shipping AS etablerades och kontrakt tecknades med varvet i september 1986 – ungefär samtidigt som man förlorade sitt sista fartyg i Uddevalla Shipping.

Den 17 november 1987 sjösattes nybygget, och i juli 1988 levererades fartyget till Spring Shipping från varvet i Rijeka. Familjen Gerrard var nu åter aktiva redare genom sitt nya bolag Gerrard Management Co som drev fartyget som nu döpts till Georgia. Fartyget fick Liberiaflagg, men registrerades i norska internationella skeppsregistret och fick hemort i Kristiansand.

De externa investerarna såg fartygsbygget som en kortsiktig placering och sålde det redan i september 1988 för 27,8 miljoner dollar till italienska köpare. Byggnadspriset hade uppgått till 21 miljoner dollar, och investerarna kunde inkassera en vinst på hela 40 miljoner norska kronor. Gerrard management kunde dock fortsätta att driva Georgia även för de nya ägarna.

Tanksjöfart var nu betydligt mer förmånligt än under krisåren, med kraftigt stigande fartygspriser som följd. Redan 1990 sålde de nya ägarna Georgia till Neste i Finland. Köpeskillingen uppgick till hela 46,1 miljoner dollar och säljarna hade gjort en suverän affär. Fartyget kom att döpas om till Tempera för sina finska ägare.

Georgia. Okänd fotograf

Gotlandsbolagets engagemang

I januari 1994 levererades fartyget till A/S Dampskibsselskabet Torm, Köpenhamn för USD 27.700.000. Samtidigt såldes 50% av fartyget till Rederi AB Gotland som därmed kom att inleda ett omfattande och långvarigt samarbete med det anrika danska rederiet, grundat redan 1889.

Torm Kirsten. Foto: Gotlandsbolaget

Nyförvärvet registrerades på Kirsten Shipping Corporation, Monrovia och döptes om till Torm Kirsten. Fartygets tekniska drift sköttes av Torm, medan den kommersiella driften sköttes av Torm BurWain Tankers.

I juli 2000 såldes Torm Kirsten till Thomé Ship Management i Singapore, registrerades i de norska internationella skeppsregistret och döptes om till Kirsten. Försäljningsvinsten uppgick till SEK 9.600.000. Fartyget drivs därefter tekniskt av Marinvest i Göteborg tillsammans med systerfartyget Panda men fortsätter i trafik för Torm. Marinvest förvärvar så småningom även resterande 50% av Kirsten.

En veteran

Marinvest behåller Kirsten ända fram till 2012 då hon säljs till utländska köpare. Fortfarande år 2020 går Queen 1 i trafik, om än åter med nya ägare. Att en såpass stor tanker som denna fortfarande fraktar olja 32 år gammal är ovanligt.

På hösten 2019 belades hon med kvarstad i kinesisk hamn på grund av brister på bland annat livräddningsutrustningen. Efter åtgärder kunde hon dock avgå ett par dagar senare.

Bryggan. Foto: 2nd-mate

KRONOLOGI

1988-07-25Levererad som Georgia till Gerrards Rederi A/S, Kristiansand, Norge.
1988-09Såld till Ferney Ltd, Monrovia.
1990-08-16Såld till Neste OY, Nådendal, Finland. Omdöpt till Tempera.
1994-01-10Såld till A/S Dampskibsselskabet Torm, Köpenhamn. 50% såldes omgående till Rederi AB Gotland. Omdöpt till Torm Kirsten.
2000-07-13Såld till LS Shipping Three Ltd, Monrovia. Omdöpt Kirsten och registrerad i NIS. Marinvest AB, Göteborg och Torm äger nu 50% vardera i fartyget.
2005Resterande 50% säljs till Marinvest.
2012-07-05Levererad till AR Shipping HK Ltd, Dar-es-Salaam, Tanzania. Omdöpt till Silva.
2015-03Såld till Euromax FZC, Sharjah, Förenade Arabemiraten. I oktober registrerad i Panama som Silva Z.
2016-04Omdöpt Queen 1.

SPECIFIKATION

Längd228,26 meter
Bredd32,20 meter
Dräktighet44322 brt
Lastförmåga83660 dwt
Maskineri1 st 6-cyl Sulzer 6 RTA 62, 10198 bhk, 14 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet89180 kubikmeter
Namnsignal/IMOOXWV2/8614467

Historiken om Gerrards rederi finns att läsa i Skipet No 3-1999
(https://larship.no/wp-content/uploads/2018/11/3_1999.pdf)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s