Vastervik

Strax före jul 2013 kom beskedet att nybildade Gotlandsbåten hade chartrat grekiska färjan Princess T för sommartrafiken 2014 mellan Visby och Västervik. Fartyget låg på varv för omfattande ombyggnader och skulle lagom till midsommar sättas in i konkurrerande trafik med anrika Gotlandsbolaget.

En redigerad reklambild på Vastervik från Gotlandsbåten.

Byggd för japansk inrikestrafik

Queen Diamond levererades 1986 till det japanska rederiet Diamond Ferry för trafik på Seto Inland Sea, mellan Kobe och Matsuyama. De stora japanska öarna var då fortfarande beroende av färjetrafik eftersom de stora broprojekten som senare kom att förbinda öarna ännu inte var slutförda. Queen Diamond kom att trafikera denna rutt till 2003 då hon såldes till ett Sydkoreanskt rederi som sattes fartyget i trafik mellan Sydkorea och Japan med det otympliga namnet New Sea World Express Ferry.

Queen Diamond. Foto: Taisyo (CC Attribution)

Fartyget trafikerade den långa rutten i fyra år varefter det såldes till greken Vangelis Gianetatos och hans företag Endeavor Lines. Hon togs in på ett kinesiskt varv för omfattande ombyggnader, bland annat av hela förskeppet.

Under ombyggnad i Kina. Foto: PeggySage

På våren 2009 var ombyggnaden i Zhoushan klar varefter fartyget döptes om till Princess T och påbörjade den långa seglatsen mot Grekland. Hon dockades in på varv i Perama, utanför Aten för att slutligen färdigställas för grekisk inrikestrafik och ambitionen var att sätta henne i trafik redan under sommarsäsongen 2009. Hon förblev dock liggande i Perama i flera år.

Endeavor Lines hade samtidigt eskalerande ekonomiska problem, och 2012 belades deras största och nyaste fartyg, Ionian Queen, med kvarstad i Grekland eftersom besättningen inte fått lön. En process för att sälja fartyget påbörjades av myndigheterna. Rederiets andra fartyg gick till skrot eller chartrades ut, men trots bristen på tonnage kom Princess T inte i trafik för Endeavor Lines.

I slutet av 2013 bogserades Princess T till varv i Turkiet för att färdigställas där, och ungefär samtidigt slutfördes förhandlingar med svenska Gotlandsbåten AB om en längre charter för trafik mellan Västervik och Visby.

Gotlandsbåten AB

Under vårvintern 2013 hade planerna på en ny färjelinje mellan Visby och Västervik konkretiserats. En av de drivande i projektet var den gotländske entreprenören Pigge Werkelin som i början av 2000-talet varit medgrundare till Gotlandsflyg som utmanat Skyways i flygtrafiken till Gotland.

Antalet intressenter i satsningen var stort. 150 personer och företag investerade 25 miljoner kronor i rederiet, och flera kända namn gick in med kapital; enligt pressuppgifter bland andra Petter Stordalen, Björn Ulvaeus samt Thomas Bodström. I styrelsen fanns namnkunniga personer som bland andra den gamle Gotlandslinjen-VD:n Hans Laidwa samt Svenska Spels före detta VD, Meg Tiveus.

Pigge Werkelin uttalade sig under hösten:

Det blir tufft år ett och två men vi räknar med att tjäna pengar år tre. Vi vill ha ett priskrig här på Gotland och få bort monopolet och Gotland behöver betydligt fler gästnätter och turister. Vi ska göra Västervik till en hubb och köra med två båtar efter tre, fyra år.

Under hösten förekom en hel del utspel om hur kajfrågan skulle lösas i Visby hamn. Slutligen var alla parter överens, och kajläge 4 vid gamla hamnterminalen skulle rustas upp för att kunna användas både av Gotlandsbåten och som ett komplement för Destination Gotland. Rederierna skulle dela på investeringen som skulle uppgå till omkring sex miljoner kronor. När överenskommelsen var klar kallade Gotlandsbåten AB till presskonferens den 13 november 2013:

Gotlandsbåtens ABs styrelse har idag fattat beslut att anta Region Gotlands erbjudande om kajplatser sommaren 2014. Vi kommer således fullfölja det avtal med det rederi vi har avtal med och betala in den förskottshyra som vi enligt avtalet skall betala. Nu sätter vi organisationen i skarpt läge.

Knappt en månad senare gick rederiet ut och avslöjade att det var Princess T som skulle chartras av dess grekiske ägare, Endeavor Shipping, att färjan just nu genomgick renoveringar för 100 miljoner kronor och att Gotlandsbåten hade möjlighet att påverka utformningen av färjans inredning. Den grekiska besättningen skulle i stor omfattning behållas, men lokal personal skulle anställas för bland annat ombordservice. Gotlandsbåten avslöjade också att man hade option på att chartra färjan under flera år, och att man även kunde köpa loss färjan.

Den 10 juni skulle färjan ankoma Visby hamn, och en vecka senare skulle trafiken till Västervik påbörjas.

Problemen hopar sig

Under våren kom biljettförsäljningen igång, namnet på färjan bestämdes till Västervik (i realiteten Vastervik på grund av cypriotisk flagg), och en mängd förberedelser vidtogs för att dra igång sommartrafiken.

Nere i Grekland gick dock arbetet med att få Princess T färdig för trafik långsamt. I mitten av juni låg färjan ännu kvar på varv och Gotlandsbåten tvingades meddela att trafikstarten skulle skjutas upp, och att många tusen resenärer behövde ombokas. Man gick i detta skede ut med följande förklaring på sin hemsida:

Vad har orsakat förseningen? En rad olika anledningar och vi vill inte komma med ursäkter eller bortförklaringar. Men det vi vet är att det stabilitetstest som ska utföras innan M/V Västervik kan lämna Piraeus, oförklarligt har skjutits upp vid minst två tillfällen utan att vi har fått någon riktig förklaring.

För ett par dagar sedan dök även den grekiska kustbevakningen upp och gjorde ett mycket märkligt nedslag, enligt en aldrig förut tillämpad regel sedan 1956, som gjorde att samtliga arbetare fick gå av fartyget. Det har skett så många oförklarliga händelser i hamnen, som försenar avgången, att övriga sjökaptener och redare i Grekland och olika instanser i Sverige har börjat reagera.

Vi har nu via UD fått kontakt med Svenska ambassaden i Grekland, som enligt UD är redo att hjälpa oss om det behövs. Klassningskontoret i Piraeus säger att de sällan eller aldrig varit med om att vara utsatta för så mycket frågor och externt intresse för ett fartyg tidigare. Allt detta skapar en grundlös osäkerhet för ett litet rederi som inte vill annat än att köra färja mellan Visby och Västervik.

En vecka senare, i början av juli, meddelade rederiet att man inte kommer att komma igång med trafiken under säsongen 2014. Drygt 45.000 resenärer som redan bokat fick sina pengar återbetalade, och organisationen drogs ned till ett minimum. Företaget planerade dock för att få igång trafiken till sommaren 2015 istället, och fortfarande var det m/s Vastervik som avsågs chartras. I november meddelade dock företaget att det skulle bli för kostsamt att segla upp Vastervik och ha den upplagd fram till trafikstart. Eftersom man inte hittat något annat lämpligt fartyg fattades beslutet att inte inleda trafik 2015 heller.

Restaurangen på Vastervik.

Senare offentliggjordes vad första sommarens misslyckade trafikstart egentligen hade kostat Gotlandsbåten AB; 11 miljoner kronor hade lagts i förskottsbetalning vilket gick rakt in i renoveringen av Vastervik. Dessutom var ytterligare drygt 11 miljoner borta genom de förluster som uppstod på grund av den inställda trafiken. Det fanns fortfarande en viss förhoppning om att rederiet skulle kunna få tillbaka delar av sitt förlorade kapital, men den grekiske redarens konkurs satte så småningom punkt för den möjligheten.

Baren på Vastervik.

Först sommaren 2016 kom Gotlandsbåten igång med sin trafik, och då med den betydligt mindre katamaranen HSC Express. Trafiken varade dock bara en sommar, och rederiet likviderades 2018.

Efter Gotlandsbåten

När det stod klart att färjan inte skulle komma i trafik för Gotlandsbåten så chartrades den istället ut till det nybildade grekiska rederiet EMC – möjligen med samma ägare som Endeavor Lines. Färjan kom dock inte igång heller för detta rederi som planerat, och först i april 2016 sattes den in mellan Brindisi och Igoumenitsa.

Vastervik efter att den slutligen kommit i trafik 2016.

Trafiken upphörde dock redan i november samma år, när fartyget arresterades i Igoumenitsa på grund av obetalda löner till personalen. Där förblev den liggande till hösten 2017 då likvidatorn sålde fartyget till marockanska Intershipping som nu under namnet Med Star kör färjan mellan Marocko och Spanien.

Med Star. Foto: Intershipping

KRONOLOGI

1986-10
Levererad till KK Diamond Ferries, Oita, Japan som Queen Diamond.
2003-04Såld till Sea World Express Ferry Co Ltd, Mokpo, Sydkorea. Omdöpt New Sea World Express Ferry.
2008-05Såld till Endeavour Shipping Co SA, Pireus för MUSD 14. Omdöpt till Princess T.
2014-06Omdöpt till Vastervik och omflaggad till Cypern. Chartern till Gotlandsbåten AB var tänkt att börja.
2016-03Charter till European Management Maritime Co, Piraeus och slutlig trafikstart.
2017-08Såld av likvidatorn till Intershipping, Tanger, Marocko för ca MEUR 14. Omdöpt Med Star i november.

SPECIFIKATION

Längd150,88 meter
Bredd25,01 meter
Dräktighet8944 brt
Lastförmåga4000 dwt
Maskineri2 st Mitsubishi MAN 8L58/64, 17635 kW, 22 knop
Passagerarkapacitet942
Lastkapacitet1000 längdmeter
Namnsignal/IMO5BCG4/8604345

3 reaktioner till “Vastervik

  1. Kul att du uppskattar inlägget Ulf!
   Håller med dig om att det inte är en bra avstavning. Den görs dock automatiskt av bloggplattformen (WordPress), som avstavar olika beroende på hur stor skärmen är som visar inlägget.
   Hoppas du ska gilla kommande inlägg också. Planerar att publicera historien om s/s Vineta nästa söndag,
   mvh Andreas

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s