Cielo di Tocopilla

Kanske en aning oväntat kom beskedet under hösten 2018 att Gotlandsbolaget köpt in två italienska bulkfartyg. Än mer förvånande var kanske bakgrunden: Fartygen skall byggas om till tankfartyg för transport av apelsinjuice i ett samarbete med Wisby Tankers.

Cielo di Tocopillas sjösättning vid varvet i Yangfan i södra Kina den 9 juni 2014.

Handysize

Italienska d’Amico är en företagsgrupp med rötter i 1950-talet som idag är ett globalt rederi med en stor flotta av tank-, bulk- och containerfartyg.

Från augusti 2014 och ett par år framåt levererades ett knappt dussin bulkfartyg som beställts av d’Amico vid ett kinesiskt varv, bland annat Cielo di Tocopilla. Fartygen var av storleken “handy size” och betraktas alltså som mindre bulkfartyg som med sitt begränsade djupgående och egna kranar kan ta frakt i mindre hamnar som saknar utbyggd infrastruktur.

d’Amico fraktar i huvudsak kol med sina bulkfartyg.

Under hösten 2018 såldes Cielo di Tocopilla och systerfartyget Cielo di Jari som en åtgärd för att frigöra kapital för det ekonomiskt tyngda rederiet. Utförsäljning och återbefraktningen av andra fartyg har fortsatt även under 2019.

Cielo di Tocopilla eller ett av hennes systerfartyg under Golden Bridge.

Apelsinjuicetankers

Köpare av Cielo di Tocopilla och Cielo di Jari var Gotlandsbolaget som betalade 40 miljoner dollar för bägge fartygen. Anledningen till köpet var en aning udda. Gotlandsbolagets mångåriga samarbetspartner Wisby Tankers avsåg att starta trafik mellan Sydamerika och Europa med fryst och kyld apelsinjuice, och för ändamålet köptes systerfartygen in.

Fartygen, som levererades under hösten 2018, har hittills gått kvar i trafik för d’Amico, men avsikten är att bulkfartygen ska byggas om till tankfartyg med särskilt höga krav på lastutrymmet eftersom apelsinjuice är frätande. Det är Wisby Tankers som ansvarar för ombyggnaden och den kommande trafiken beskrivs som ett “långsiktigt industriprojekt”.

Fartygen är registrerade i Liberia.


Uppdatering:

I september 2019 gick Cielo di Tocopila till varv i Jianying i Kina för ombyggnad. I november sålde Gotlandsbolaget sin andel i fartyget till Wisby Tankers. I december döptes hon om till Atlantic Orchard vid varvet. I september 2020 påbörjades den första resan för LDC med last från Brasilien till Belgien.

Atlantic Orchard. Foto: Wisby Tankers

Kronologi

2014-09-30Levererad till D’Amico di Navigazione, Rom med namnet Cielo di Tocopilla.
2018-10Såld till Rederi AB Gotland tillsammans med systerfartyget för totalt MUSD 40.
2019-11Såld till Wisby Tankers.
2020-03-27Återlevererad med namnet Atlantic Orchard av varvet efter ombyggnad till fruit juice carrier.

Specifikation

Längd179,99 meter
Bredd30,00 meter
Dräktighet25.303 brt
Lastförmåga39.202 dwt
MaskineriMAN B&W 5S50ME-B, 6050 kW, 13,5 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet50789 kbm
Namnsignal/IMOD5QK4/9638159

2 kommentarer

  1. Mikael Söderholm

    Cielo Di Tocopilla kommer efter ombyggnad få namnet “Atlantic Orchard”, samt systerfartyget Cielo Di Jari kommer få namnet “Essayra”. Bägge kommer gå i charter för Louis Dreyfus.

    • Mikael, såg att Gotlandsbolaget sålt Cielo di Jari till Wisby Tankers. Återstå att se om även systerfartyget säljs. Om du kommer över några foton på konverteringen så får du gärna skicka över dom!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *