Gotland Carolina

Optionerna på ytterligare två färjor vid varvet i Guangzhou i Kina utnyttjades aldrig 2003. Istället kom varvet och Gotlandsbolaget överens om ett kontrakt på två isförstärkta produkttankfartyg. Slutligen kom totalt tolv fartyg i serien att byggas för Gotlandsbolaget, partnern Torm samt ett italienskt rederi.

Gotland Class designades med högsta isklass. Arkiv: Torm.

Gotland class

I december 2006 levererades så det första fartyget i serien till Gotlandsbolaget. Hon hade fått namnet Torm Carolina vid sjösättningen, men vid leveransen var namnet ändrat till Gotland Carolina, och serien kom att kallas för Gotland Class.

Beställningen kom att utökas efterhand och totalt levererades fyra fartyg till Gotlandsbolaget.

Kollision

Den 19 april 2008 kolliderade Gotland Carolina med containerfartyget Conti Harmony på 38.400 dwt utanför Persiska Viken. Det var vid tillfället god sikt, båda bryggorna var bemannade men utkik saknades.

Ombord på Gotland Carolina observerades Conti Harmony första gången visuellt på nära håll om styrbord. Gotland Carolina girade babord men giren var otillräcklig för att förhindra kollisionen. Ombord på Conti Harmony hade Gotland Carolina observerats första gången på ett avstånd av omkring åtta nautiska mil, och man förväntade sig att Gotland Carolina skulle väja. Strax innan kollisionen påbörjades en gir åt styrbord, men kollisionen var då oundviklig.

Bägge fartyg fick skador ovanför vattenlinjen; Conti Harmony på babords låring och Gotland Carolina på styrbords låring. Inga personer skadades och fartygen kunde gå in till Fujairah i Förenade Arabemiraten för reparationer.

Gotland Carolinas skador efter kollisionen.

Danska haverikommissionen la så småningom huvudsakligen ansvaret på Gotland Carolina:

In accordance with Rule 15 in the International Regulations for Preventing Collisions at Sea GOTLAND CAROLINA was the give-way vessel and CONTI HARMONY was not a vessel overtaking another vessel, GOTLAND CAROLINA, in accordance with Rule 13.

GOTLAND CAROLINA did not fulfil the obligations in Rule 5 to maintain a proper look-out, and in Rule 7, to determine a risk of collision. By not maintaining a proper look-out, and not detecting CONTI HARMONY, GOTLAND CAROLINA prevented itself from fulfilling its obligation as give-way vessel in accordance with Rule 15 and Rule 16.

CONTI HARMONY did not attempt to raise any communication with GOTLAND CAROLINA, and did not sound any signal by the whistle as prescribed in Rule 34. As the stand-on vessel CONTI HARMONY did not take advantage of the possibility in Rule 17 to take action to avoid collision by her manoeuvre alone. Immediately before the collision CONTI HARMONY turned to starboard in accordance with Rule 17.

The OOW on CONTI HARMONY was inexperienced, and it is very possible that he was physical tired and stressed, and that this has influenced his decision making up to the collision.

Trafik

Besättningen julen 2017.

Gotland Carolina kom att sysselsättas i poolsamarbeten med först Torm och senare Hafnia där Gotlandsbolaget även var delägare.

Efter vikande lönsamhet i poolsamarbetet med danska Hafnia lyckades Gotlandsbolaget i början av 2019 att säkerställa en tvåårig timecharter för sina fyra fartyg i ”Gotland Class” till Clearlake Shipping. Clearlake är ett dotterbolag till Gunvor Group som kontrolleras av svensken Torbjörn Törnqvist. Enligt mäklare uppgår charterhyran till över 12.000 USD per dygn och fartyg, samt en vinstdelningsklausul.

Gotland Carolina. Foto: Gotlandsbolaget

KRONOLOGI

2006-07-12Sjösatt med namnet Torm Carolina.
2006-12-14Levererad som Gotland Carolina till Rederi AB Gotland, Visby. Registrerad i DIS. Omflaggad till Bahamas i november 2010.

SPECIFIKATION

Längd183,2 meter
Bredd32,2 meter
Dräktighet29283 GT
Lastförmåga53160 dwt
MaskineriWärtsilä Sulzer 7RT-flex50, 11340 kW, 15 knop.
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet54000 kbm
Namnsignal/IMOC6YV6/9328132

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s