Patricia Olivia

Efter de trevande försöken med Vindile den första sommaren för Gotlandslinjen, kom det att dröja till det nionde trafikåret innan en snabbfärja kom i trafik igen. Katamaranen Patricia Olivia hyrdes in från Sydamerika för två somrar, och när Destination Gotland tog över trafiken 1998 så hyrdes Patricia Olivia in även för en tredje sommar i Gotlandstrafiken. Destination Gotland ersatte henne dock med nybygget HSC Gotland (idag omdöpt till Gotlandia) från Frankrike.

Patricia Olivia i fart för Gotlandslinjen. Foto: Gunnar Fardelin.

Byggd för sydamerika

International Catamarans, eller Incat, är ett skeppsvarv på ön Tasmanien, söder om Australien. Incat har sedan sitt grundande på 1970-talet kommit att förknippas med sina katamaraner byggda i aluminium och drivna med vattenjet. Incats första katamaraner som även hade kapacitet att medföra personbilar kom i början av 1990-talet och totalt nio fartyg levererades i denna klass som varvet kallade ” 74m Wave Piercing Catamaran”. Det första skrovet fick byggnadsnummer 023 och sattes i december 1990 i fart som Secat Tasmania för ett dotterbolag till Sea Containers.

Skrov nummer 024 levererades sommaren 1992 som Patricia Olivia till det argentinska rederiet Buquebus som under kort tid etablerade trafik mellan Buenos Aires och Montevideo med en flotta av mindre snabbfärjor.

Bryggan.

Patricia Olivia konstruerades av två aluminiumskrov som hålls samman av två tvärgående balkar med mellanliggande sektioner. Varje skrov består av två bränsletankar och är indelat i vattentäta avdelningar. Maskineriet består av fyra fjäderupphängda Ruston 16RK270 på vardera 4050 kW, och framdrivningen av fyra vattenjetaggregat från Lips. Fyra generatorer från Catepiller av typen 3306 svarar för strömförsörjningen ombord.

Gotlandslinjens trafik

Våren 1996 satte Gotlandslinjen in den snabbgående ”storkatamaranen”, som den kallades, på linjen Visby – Nynäshamn. Fartyget chartrades från Buquebus för både sommarsäsongerna 1996 och 1997.

Satsningen var framgångsrik, och under perioden april till september genomfördes nära 750 turer. Under den första sommaren reste 202.000 passagerare och 38.000 personbilar med katamaranen. Restiden halverades från 5 timmar till 2,5 timmar och gav bilburna besökare för första gången möjlighet till endagsbesök på Gotland.

Efter sommaren gick hon tillbaks till sin trafik i Sydamerika.

Foto: Gunnar Fardelin.

Inför högsäsongen 1997 återkom Patricia Olivia i Gotlandstrafiken, men redan fredagen den 9 maj råkade hon ut för ett missöde. Inför tilläggning i Nynäshamn uppmättes kastvindar på 20 sekundmeter, och plötsligt tog vinden tag i färjan som gick emot kajen med babords ponton. Smällen blev kraftig och flera av de 169 passagerarna blev rejält omskakade. Patricia Olivia fick tas ur trafik för reparationer och det blev en trist start på den andra säsongen.

Befälhavaren inspekterar skadorna efter kollisionen med kajen. Pressklipp från Aftonbladet.

Aftonbladet var snabbt på plats och fick en spontan intervju med befälhavaren:

Jag tappade helt kontrollen över henne. Vinden blev för stark. Vi visste i och för sig att vinden var kraftig när vi gick ut, men den vindstyrka som vi mötte utanför Nynäshamn kom som en chock. Jag hade inte en chans att kontrollera färjan. Vi skulle aldrig gett oss ut, men det är lätt att vara efterklok.

Trots framgångarna i Gotlandstrafiken beslöt N&T att avstå från att lämna slutanbud för den koncessionsperioden som skulle börja den första januari 1998. Som skäl angav man att förutsättningarna för koncessionen ändrades till att avse ett sexårigt avtal i stället för ett tioårigt, vilket gjorde de ekonomiska ramarna alltför osäkra. Men sannolikt låg även Estonia-katastrofen (Estonia drevs ju av Gotlandslinjens ”systerbolag” Estline) fortfarande som en blöt filt över Nordström & Thulins engagemang i färjetrafik.

Några månader efter att Patricia Olivia återlämnats till sina argentinska ägare gjorde N&T Gotlandslinjen sina sista turer med de stora färjorna Graip och Nord Gotlandia och ett tioårigt Gotlandsäventyr var därmed över.

Del av sittsalong på övre däck.

Destination Gotland tar över

Från och med nyårsdagen 1998 tog det nybildade Destination Gotland över trafiken från Gotlandslinjen. Under det första året ägdes bolaget gemensamt av Gotlandsbolaget och Silja Line, men Gotlandsbolaget kom snart att bli helägare till dotterbolaget. Trafiken gick igång med det välbekanta Landskronabygget Visby, samt den för Gotlandstrafiken nya färjan Thjelvar – före detta Sally Star.

Patricia Olivia avgår Visby. Foto: Andreas Häglund

Destination Gotland krånglade inte till det under första året, utan hyrde under perioden april till september in just Patricia Olivia för att trafikera linjen Visby– Nynäshamn precis som föregående två somrar. Under sommarmånaderna sattes även M/S Gute in som kompletteringsfartyg för godstrafiken.

Den tredje sommarens gotlandstrafik blev dock den sista för Patricia Olivia. Gotlandsbolaget hade beställt en nybyggd, egen snabbfärja och i april 1999 kunde ”fransyskan”, HSC Gotland, sättas i fart mellan Visby och Nynäshamn. Med introduktionen av HSC Gotland höjdes kapaciteten avsevärt jämfört med Patricia Olivia, och 700 passagerare och 140 personbilar kunde medföras. Marschfarten var dock något lägre – 35 knop – och överfarten tog nu knappt tre timmar. Skrovet var, till skillnad från Patricia Olivia, byggt i stål vilket möjliggjorde trafik under en större del av året.

Efter Gotlandsåren

Efter återlämnandet från Destination Gotland sattes Patricia Olivia i Medelhavstrafik. Hon gick de första åren i trafik från spanska fastlandet till den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika, men har även gått i fart på Mallorca.

Pinar Del Rio. Foto: Balearia

År 2011 döptes katamaren om till Pinar Del Rio och korsade åter Atlanten. Denna gång sattes hon i trafik mellan Florida och Bahamas för rederiet Balearia Bahama Express. De senaste åren har hon dock åter gått i trafik i spanska farvatten.

Entré med butik på Pinar Del Rio.

Nya Haverier

Patricia Olivias missöde i Nynäshamn skulle komma att följas av fler under de senaste årens trafik i Spanien. Sommaren 2018 gick Pinar Del Rio – som katamaranen ännu heter – på grund vid ingång till Ibiza.

Grundstötning i augusti 2019

Redan ett år senare råkade hon ut för en liknande incident, men nu vid angörande av Denia på spanska fastlandet. Av hittills oklar anledning kom fartyget den 17 augusti 2019 för nära vågbrytaren och fastnade med styrbords ponton på stenblocken. Fartyget tömdes snabbt på bunker, och personbilarna lyftes iland med kran för att lätta Pinar Del Rio. Ett bärgningsföretag engagerades för att dra loss Pinar Del Rio, men den 30 augusti meddelade rederiet att fartyget kommer delas i sektioner och lyftas upp av en stor mobilkran på kajen.

Pinar Del Rio under skrotning den 29 september 2019. Foto: Rafa Martos

KRONOLOGI

1992-07-10Levererad som Patricia Olivia till Buquebus International, Montevideo, Uruguay.
1996-04-15I trafik för N&T Gotlandslinjen som chartrat fartyget. Säsongen avslutad den 15 september.
1997-04-15I trafik för N&T Gotlandslinjen som chartrat fartyget. Säsongen avslutad i september.
1998-04-08I trafik för Destination Gotland som chartrat fartyget. Säsongen avslutad den 26 september.
2008Utchartrad till Balearia, Spanien.
2011-05Omdöpt till Pinar Del Rio.
2019-08-17Grundstötte på piren i Denia, Spanien. Skrotades på platsen under hösten.

SPECIFIKATION

Längd73,60 meter
Bredd26,00 meter
Dräktighet3454 brt
Lastförmåga197 dwt
Maskineri4 st Ruston 16RK270, 16080 kW, 40 knop
Passagerarkapacitet540
Lastkapacitet96 personbilar
Namnsignal/IMO?/9043952
I fart för Gotlandslinjen. Foto: Gunnar Fardelin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s