Ami

De två produkttankfartygen Ami och Alice beställdes av Gotlandsbolaget vid varvet i Guangzhou efter framgångarna med de fyra isförstärkta fartygen i ”Gotland Class”. Fartygen är av så kallad Handy Size, dvs mindre än ”Gotland Class”, då lastförmågan uppgår till 39.000 tdw.

Foto: Gotlandsbolaget

Leverans

Den 20 maj 2011 beställde Gotlandsbolaget två produkttankfartyg vid varvet i Kina som dittills byggt färjorna Visby och Gotland, samt kvartetten med isförstärkta produkttankfartyg; Gotland Carolina, Gotland Sofia, Gotland Aliya och Gotland Marieann. Det första av de nya fartygen kölsträcktes strax före jul 2011, dvs ett drygt halvår efter beställningen.

Gotlandsbolaget och dess dotterbolaget Gotland Tankers tog i oktober 2012 leverans av det första produkttankfartyget. Fartyget döptes i samband med leveransen till Ami av dess gudmor Ann-Marie ”Ami” Åström, styrelseledamot i Rederi AB Gotland tillika VD för Gotland Tankers och dotter till skeppsredare Eric D Nilsson. Systerfartyget till Ami hade då redan dagen före döpts till Alice.

Gudmor Ann-Marie ”Ami” Åström vid fartygsdopet. Foto: Gotlandsbolaget.

V.Ships

Ami och Alice har alltsedan leveransen haft teknik- och bemanningsmanagement hos V.Ships UK Ltd. Det är världens största managementbolag inom shipping, och inom just produkttanksegmentet har man management för över 300 fartyg.

Ami i Miiduranna i december 2015. Foto: Pjotr Mahhonin (CC BY-SA)

Ami och Alice har bland annat varit bortfraktade till Shell och Trafigura. Det sistnämnda bolaget är världens näst största privata trader inom olja. Därefter har kommersiellt management skötts av Hafnia Management i Danmark där Gotlandsbolaget är delägare. Genom Hafnia har Ami och Alice sysselsatts i ett poolsamarbete med några andra redare.

Sålda till italien

I augusti 2019 sålde Gotlandsbolaget de båda systrarna till Italien för sammanlagt 40 miljoner dollar. Produkttankmarknaden hade då under en längre tid varit relativt svag på grund av stor tillgång till fartyg.

KRONOLOGI

2012-10-22Levererad som Ami till Rederi AB Gotland, Visby. Hemort i Nassau.
2019-08Såld till Amoretti Armatori, Italien för MUSD 18,8. Levererad i februari 2020 och omdöpt till Lady Rina.

SPECIFIKATION

Längd183,2 meter
Bredd27,4 meter
Dräktighet24494 brt
Lastförmåga39310 dwt
Maskineri1 st MAN B&W-6S50MC-C Mk8, 7180 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet43869 kbm
Namnsignal/IMOC6AD2/9631383

Uppdaterad 2020-02-25

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s