Gotland Aliya

Produkttankfartyget Gotland Aliya som ägs av Gotlandsbolaget har idag teknik- och bemanningsmanagement hos brittiska V.Ships. Hon är ett av Gotlandsbolagets fyra systerfartyg i den så kallade ”Gotland Class”.

Gotland Aliya.

Kinabygge

Vid varvet i Guangzhou i Kina beställde Gotlandsbolaget och några andra redare totalt 12 fartyg av en ny typ av isförstärkta produkttankfartyg på 53.000 tons dödvikt.

Gotlandsbolaget första enhet levererades i slutet av 2006 och fick namnet Gotland Carolina. I juli 2008 levererades det tredje i Gotlandsbolagets kvartett, och hon fick namnet Gotland Aliya.

Dampskibsselskabet Torm var initialt managers för Gotland Aliya och hon fick dansk flagg med hemort i Köpenhamn. Samtliga 12 fartyg i serien kom att ingå i Torms poolsamarbete för isklassade fartyg, varför det blev en stor flexibilitet i vilket fartyg som skulle ta vilken last.

Bakgrunden till att fartygen byggts med högsta isklass, 1A Super, var ett ökande behov av att frakta olja från alltmer avlägsna utvinningsplatser och raffinaderier. I designfasen för den nya serien utfördes modelltester vid Hamburg Ship Model Basin – bland annat för att fastställa val av maskineri. Genom dessa tester kunde man välja maskiner med mindre styrka än vad beräkningar visat, och valet föll slutligen på en sjucylindrig Wärtsilä-diesel på 11.340 kW som klarade av att driva fartyget i drygt 15 knop med full last. Förbrukningen uppgick till 40 ton per dygn.

Isklass 1A Super kräver att fartyget kan framföras i fem knops fart efter en isbrytare i en meters bruten is. ”Gotland Class” har visat sig mycket effektiva med en förmåga att köra i 15 knop i bruten is i Vita havet. Fartygets propeller är specialdesignad för sådana förhållanden och man har även extra kraftiga bogpropellrar.

Besättningen uppgår till omkring 23 personer.

Gotland Aliya. Foto: Gotlandsbolaget

Wisby Shipmanagement AB – delägt av Gotlandsbolaget – övertog management 2009, men fartyget fortsatte att sysselsättas i Torms poolsamarbete. Ett par år efter leverans sade Gotlandsbolaget upp sitt samarbetsavtal med Torm, och Gotland Aliya flaggades om till Bahams och sysselsattes genom nybildade bolaget Hafnia Management istället. 2019 är Gotland Aliya och hennes tre systerfartyg som ägs av Gotlandsbolaget utchartrade till Clearlake Shipping.

KRONOLOGI

2008-07-07Levererad som Gotland Aliya till Rederi AB Gotland, Visby. Registrerad i DIS.
2010-10Registrerad i Bahamas.

SPECIFIKATION

Längd183,2 meter
Bredd32,2 meter
Dräktighet29283 GT
Lastförmåga53187 dwt
MaskineriWärtsilä Sulzer 7RT-flex50, 11340 kW, 15 knop.
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet54000 kbm
Namnsignal/IMOC6YU4/9375604

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s