Kalmarsund

Erik Wennerdahl – han som var återförsäljare av SAAB på Söderväg och senare Skarphäll – köpte in ro-ro-fartyget Kalmarsund 1987. Fartyget fick hemort i Visby, och när Gotlandslinjen behövde chartra in tonnage för sommartrafiken 1990 så passade Kalmarsund bra.

Kalmarsund i Immingham. Photo credit: Paul Morgan

En av fyra Kihlbergssystrar

Kalmarsund var ett av fyra systerfartyg som beställdes hos det västtyska varvet Paul Lindenau Schiffswerft und Maschinenfabrik i Kiel av det svenska västkustrederiet Kihlberg.

De första två i serien beställdes 1972 och kom att levereras som Iggesund och Bravik och sattes i fleråriga charterkontrakt för den svenska skogsindustrin. Det tredje fartygskontraktet i serien sålde Kihlberg till Gorthon Lines som sysselsatte sitt fartyg med frakt av skogsprodukter under namnet MoDo Gorthon från juni 1975.

Det fjärde och sista fartyget i serien levererades i oktober 1975 till Kihlberg med namnet Kalmarsund. Kihlberggruppen bedrev även passagerartrafik över Kalmarsund samt ägde varvet i Kalmar varför namnet på det sista nybygget låg nära tillhands.

Kalmarsund sattes – som sina systrar – in i exporten av skogsprodukter, men hon hyrdes snart ut till italienska rederiet Merzario Lines på ett längre kontrakt. Hon döptes om till Merzario Olimpia och gick ner till Medelhavet där hon kom att stanna under flera år.

Merzario Olimpia i Pireus 1978. Foto: Ingvar Svensson/faktaomfartyg.se

I slutet av 1981 var den italienska chartern slut, varför Merzario Olimpia återfick namnet Kalmarsund och återkom till Nordeuropa och transporter i skogsindustrin. Ett par år senare förlängdes Kalmarsund vid Falkensbergs varv med drygt tolv meter.

Charter till Gotlandslinjen

”Automobilfirman E. O. Wennerdahl & Son” hade redan efter kriget etablerat bilförsäljning på norra Gotland. Verksamheten utökades, och Wennerdahl blev så småningom återförsäljare av bland annat SAAB och Massey Ferguson i Visby.

På sommaren 1987 gav sig Wennerdahl in i shipping. Då köpte firman nämligen in m/s Kalmarsund från Kihlbergkontrollerade Swedish Gulf Line. Hon behöll sitt namn, men hemorten ändrades till Visby. Hon var fortsatt sysselsatt i transport av pappersprodukter, bland annat mellan Finland och kontinenten.

När Gotlandslinjen startade upp sin trafik mellan Visby och fastlandet 1988 saknades en lastfärja som kunde stärka upp kapaciteten under sommarmånaderna. De två första somrarna chartrades Forest Link respektive Farona in under ett par månader. Från mitten av maj till mitten av augusti 1990 chartrades istället Wennerdahls Kalmarsund in för att frakta gods för Gotlandslinjen i syfte att avlasta passagerarfärjornas bildäck.

Kalmarsund i Visby hamn under chartern till Gotlandslinjen. Foto: Andreas Häglund

Wennerdahl behöll Kalmarsund under ett antal år, men 1993 såldes hon till Norge och gick bland annat i en längre charter för Transfennicia med namnet Blue Sun.

Såld till Turkiet

Efter ett decennium under norsk kontroll såldes Blue Sun till Medelhavet. 2005 hamnade fartyget hos turkiska ägare och döptes om till Lider Amiral. Rederiet har sitt huvudkontor i Samsun i norra Turkiet vid Svarta Havets kust, och Lider Amiral sätts också in i trafik mellan Samsun och de ryska hamnstäderna Novorossiysk och Gelendzhik. Under de kommande åren flaggas hon i flera exotiska länder; Nordkorea, Georgien, Sierra Leone och slutligen i Tanzania.

På kvällen den 11 november 2012 låg Lider Amiral förtöjd i Gelendzhik. Vindstyrkor på upp emot 25 sekundmeter slet loss förtöjningarna och Lider Amiral drev på grund i hamnen med 21 personer ombord. Detta kunde ha inneburit slutet för det gamla fartyget, men när vinden avtagit kunde hon dock dras flott och åter sättas i trafik.

Lider Admiral. Foto: rederiet

2018 säljs Lider Amiral till ett annat turkiskt företag, Filo Denizcilik. Hon döps om till Toros och sätts i fart mellan Famagusta på Cypern och Mersin i Turkiet. Hon är således ”still going strong” 45 år efter leverans.

Toros på sin premiärtur den 21 februari 2018. Foto: Shipyard Famagusta

KRONOLOGI

1975-10-05Levererad som Kalmarsund till Ångbåts AB Kalmarsund, Göteborg.
1975-12Utchartrad till Merzario Lines och omdöpt till Merzario Olimpia.
1981-12Återlevererad från charter och omdöpt till Kalmarsund.
1987-06Såld till AB E. O. Wennerdahl & Son, Visby samt Rederi Ab Uniroll, Höör.
1990-05-14Utchartrad till N&T Gotlandslinjen. Återlämnad den 14 augusti.
1993-07Såld till Lund, Mohr & Giæver – Enger A/B, Bergen och dess Kos Maritime Ltd. Omdöpt till Blue Sun.
2004-01Såld till Melinda Shipholding Inc (Astoria Maritime SA) Panama. Omdöpt Blue Moon I.
2005-11Såld till Lider Maritime Inc., Panama. Omdöpt Lider Amiral. Från 2014 heter rederiet Avrasya Shipping Co. Ltd.
2018-02Såld till Filo Denizcilik Sirketi Ltd, Istanbul, Turkiet. Omdöpt till Toros.

SPECIFIKATION

Längd118,17 meter
Bredd15,60 meter
Dräktighet1542 brt
Lastförmåga3525 dwt
Maskineri1 st Atlas-MAK 12M453AK, 2930 kW, 15 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet300 personbilar
Namnsignal/IMOSJMO/7407037

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s