Corrido

Systerfartygen Corrido, Cavatina och Calypso levererades till Laurin Maritime under 2010 och 2011 från varvet i Trogir i Kroatien. Dessa fartyg i Medium Range-segmentet köptes in av Gotlandsbolaget efter några år, men fortsatte i sin vanliga trafik för Laurin.

Corrido. Foto: Peter Cornelissen/pcpictures.nl (CC BY-SA)

Produkttankfartyget Corrido levererades i juni 2011 från Brodotrogir i Kroatien. Hon och hennes två systrar var mycket lika Laurins äldre produkttankfartyg i ”T-klassen” (exempelvis Tintomara). Corrido sattes in i Laurins trafik för olje- och gruvbolag, huvudsakligen mellan Syd- och Centralamerika och USA:s gulfkust.

Corrido är en produkttanker för kemikalier enligt IMO II med 18 lasttankar behandlade med zink och epoxy. Ett aggregat som producerar kväve kan lägga ett lager gas ovanpå kemikalielasten i tankarna som en extra säkerhetsåtgärd för att minska risken för potentiellt explosiva blandningar av kemikalier och luft. Många olika laster kan hanteras samtidigt som exempelvis biobränslen, rena petroliumprodukter och vegetabiliska oljor.

Corrido på provtur i Kroatien. Foto: Gotlandsbolaget

Gotlandsbolaget köper in sig

I december 2014 förvärvade Gotlandsbolaget femtio procent i de tre produkttankfartygen Calypso, Cavatina och Corrido på drygt 46 000 ton vardera. Några veckor senare sålde Gotlandsbolaget av det femtioprocentiga innehavet i de tre produkttankfartygen i samma storleksklass; Tambourin, Tintomara och Allegro. Genom dessa köp och försäljningar så hade medelåldern på tankfartygsflottan föryngrats med ett antal år.

Två år efter inköpet av Corrido köptes de resterande femtio procenten av Gotlandsbolaget som nu alltså blev ägare till hela fartyget som dock fortsatte i sin trafik för Laurin. I maj 2018 såldes dock Laurins rederiverksamhet till Team Tankers som därmed övertog charterkontrakten för Cavatina, Calypso och Corrido. Månaden därefter hade Gotlandsbolaget sålt de tre systerfartygen till Team Tankers för totalt 66.400.000 dollar.

KRONOLOGI

2011-06-27Levererad till Laurin Maritime med namnet Corrido.
2014-12-1850% av fartyget sålt till Rederi AB Gotland. 2016 köptes resterande 50%.
2018-05Såld till Team Tankers. I september omdöpt till Team Corrido.

SPECIFIKATION

Längd182,90 meter
Bredd32,20 meter
Dräktighet27095 GT
Lastförmåga46156 dwt
MaskineriMAN B&W 6S50MC, 8200 kW, 15,5 knop
Passagerarkapacitet
Lastkapacitet52464 kubikmeter
Namnsignal/IMOA8VL4/9411305

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s