Socol 4

Socol 4 togs redan från leveransen i april 1992 i timecharter av Gotlandsbolagets dotterbolag South Pacific InterLine för trafik mellan Vancover, Tacoma, Coos Bay, San Fransisco, Honolulu, Lae och Rabaul, en rundresa som tog cirka 50 dygn.

Socol 4 i charter för Gotlandsbolagets dotterbolag SPI.

South Pacific InterLine

Under 1991 drog Gotlandsbolaget igång sin trafik i Söderhavet genom dotterbolaget South Pacific InterLine och det inbchartrade containerfartyget T. S Adventure. Året därpå utökades rederiets kapacitet genom att chartra in fartygen Socol 4 och Innokentiy Kochnev som ersättare till T. S. Adventure. Socol 4 hade levererats den 20 april 1992 till ryska Sovcomflot och dess Aurora Navigation. Hon hade sjösatts om Socofl Wind vilket hade ändrats till Socol 4 vid leverans. Hon gick omgående in i charter för South Pacific InterLine som behöll fartygets namn och sattte in henne i linjetrafiken mellan Kanadas ostkust och ner längs USA:s västkust innan hon gick västerut till Papua Nya Guinea via Hawaii.

I juli 1994 avyttrade Golandsbolaget aktierna i South Pacific InterLine till det norska rederiet A/S Thor Dahl Shipping i Sandefjord. Gotlandsbolaget hade en köpoption på 50% av aktierna i det nya sammanslagna företaget South Seas Steamship Company vilken dock aldrig utnyttjades. Charterkontraktet mellan South Pacific InterLine och fartygets ägare sades upp i och med försäljningen av dotterbolaget.

Många charteruppdrag

Fartygets ägare hittade nya charteruppdrag för Socol 4. Under våren 1995 döptes Socol 4 om till Tiger Star och senare under året till Fong Soon. 1997 döptes hon om till Capitaine Kermadec och gick in i en längre charter för rutter i södra Stilla havet. Rederiet Sofrana (SOciété FRAnçaise de NAvigation) opererar sin trafik utifrån Nya Zeeland men hör hemma i franskkontrollerade ögruppen Nya Kaledonien, 1500 km nordväst om Nya Zeeland. Capitaine Kermadec gick bland annat i fart mellan Nya Zeeland, Nya Kaledonien, Vanuatu, Salomonöarna och Papua Nya Guinea. 2001 döptes fartyget om till Sofrana Kermadec.

Året därpå avslutades chartern och Sovcomflot tog hem sitt fartyg och satte det i trafik mellan Vladivostok och Sydkorea. Hon skulle dock återkomma flera gånger ner till olika charteruppdrag i södra Stilla havet.

Socol 4 kom under många år att gå i fart i South Pacific under flera olika namn.

Under vårvintern 2011 sålde Sovcomflot de tre systerfartygen Socol 1. Socol 4 och Socol 5 till det polska EuroAfrica Shipping Lines. Polackerna hade redan fyra systerfartyg i sin flotta, och Sovcomflot avslutade genom försäljningen sin drift av fartygen av denna typ. Socol 4 döptes om till Granat och kom därmed att åter gå för samma rederi som sin syster Innokentiy Kochnev som också gått för Gotlandsbolagets dotterbolag South Pacific InterLine.

Vapentransporter till Syrien

I början av 2017 sålde polackerna fartyget till Rukia Enterprises och det döptes om till Rukia II. Fartyget flaggades i Tuvalu i Polynesien, men rederiet är hemmahörande i Syrien.

Rukia II passerar Bosporen, antagligen med vapen avsedda för Syrien i lastrummen.

I maj 2007 passerar fartyget Bosporen på resa från Novorossijsk. Amerikanska spaningsplan upptäcker fartyget i Latakia och det antas att fartyget transporterar vapen från Ryssland till Syrien. Syriska inbördeskriget har vid denna tidpunkt pågått i sex år och en del anser att kriget delvis är ett proxykrig mellan Ryssland och USA.

I början av 2018 säljs Rukia II till ett bolag registrerat i Belize och döps om till Cindy, men det tycks fortsatt vara i fart mellan Ryssland och Mellersta östern. I slutet av 2019 belades fartyget med kvarstad i rumänska Constanta på grund av säkerhetsbrister, men kom i trafik igen en vecka senare.

KRONOLOGI

1992-04-20Levererad som Socol 4 till Sovcomflot och dess Aurora Navigation SA, Panama. Charter till South Pacific InterLine.
1994-07Gotlandsbolaget säljer aktierna i South Pacific InterLine till A/S Thor Dahl Shipping, Sandefjord och chartern av Socol 4 sägs upp.
1995-03Omdöpt till Tiger Star för att i september döpas om till Fong Soon.
1996-10Omdöpt till Socol 4.
1997-11Omdöpt till Capitaine Kermadec.
2001-10-08Omdöpt till Sofrana Kermadec.
2002-02-11Omdöpt till Socol 4.
2004-02-16Omdöpt till Romny. I oktober åter omdöpt till Sofrana Kermadec.
2005-04-18Omdöpt till Romny.
2008-10-13Omdöpt till Socol 4.
2011-03-15Såld till Voltaire Shipping Co Ltd, Limassol, Cypern. Omdöpt till Granat och insatt i fart för Euroafrica.
2017-02Såld till Rukia Enterprise Ltd, Tuvalu. Omdöpt till Rukia II.
2018-03Såld till Cindy Navigation Ltd, Belize. Omdöpt till Cindy.

SPECIFIKATION

Längd113,12 meter
Bredd18,90 meter
Dräktighet6.030 brt
Lastförmåga9.597 dwt
Maskineri1 st Hansin 6LF58, 4.410 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet
Lastkapacitet564 containrar (TEU) eller 12.582 kubikmeter Grain
Namnsignal/IMO9HRA5/9004499

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s