Nordpol (2)

Nordöredereiet och dess Ö-linjen startade upp sin trafik mellan Grankullavik på Öland och Klintehamn som en sommarlinje 1959 med lastfartyget Nordpol (1). 1961 förlängdes sommarlinjen till Oskarshamn och inför denna säsong hade en ersättare till Nordpol beställts och levererats. Hon övertog namnet från sin föregångare som såldes.

Vykort

Gotlandstrafiken

Nordpol (2) sattes in i Gotlandstrafiken i april 1961. Nya Nordpol var betydligt större än föregångaren och kunde lasta cirka 95 personbilar, att jämföra med de 60 som den äldre Nordpol kunde få med. En hel del av dessa bilar stod på det så kallade ”sommardäcket” vilket helt enkelt var en brädläggning som lades ovanpå lastluckorna. Även om Nordpol (2) knappast bidrog till en modernisering av Gotlandstrafiken så var hon ändå det första nybygget för Gotlandstrafiken på hela 25 år vilket Ö-linjen använde i sin marknadsföring.

Överresan med Nordö var mycket primitiv. Vid vackert väder kunde passagerarna sitta i solstolar på lastdäcket bredvid sina bilar, men var vädret sämre fick man sitta i sina bilar under överfarten. Lennart Kinnander som tjänstgjorde som styrman ombord har berättat att passagerare ibland satt på durken nere i lastrummet och lagade mat på campingkök.

Nordpol. Foto: Knut Wetterberg/arkiv: N Nordenbrink samt faktaomfartyg.se

Efter tre säsongen med endast sommartrafik startade Ö-linjen upp året runt-trafik 1962. Under sommaren 1962 gjorde Nordpol en daglig tur- och returresa Oskarshamn – Grankullavik – Klintehamn, men Ö-linjen hade nu också fått in den nybyggda bil- och passagerarfärjan Gotlänningen i trafiken, och hon gjorde fyra turer per vecka till Oxelösund och tre till Oskarshamn.

Ö-linjen hade likartat trafikupplägg somrarna 1963 och 1964 vilket innebar att färjan Gotlänningen gick på rutten Oxelösund – Klintehamn – Grankullavik – Oskarshamn, och Nordpol endast gick Klintehamn – Grankullavik – Oskarshamn. Nordpol fick inför säsongen 1964 ett däckshus påbyggt i aktern vilket ökade bekvämligheten för passagerarna, men efter sommaren 1964 hade Nordpol gjort sitt som bilfärja i Gotlandstrafiken. Nordö hade beställt två moderna färjor i Norge som skulle levereras 1965 varför Nordpol såldes.

Efter Gotlandsåren

Nordö köptes 1964 in av det anrika norska rederiet Fred. Olsen & Co och medintressenter. Hon fick det nya namnet Bruse och gick kvar för norrmännen till början av 1970-talet då hon såldes till Portugal och fick namnet Sete Cidades.

Sete Cidades. Foto: J Robert Boman/arkiv: SSHM
Consul. Okänd fotograf

Slutet

Efter flera ägar- och namnbyten under 1980- och 90-talen hamnar hon slutligen 2006 hos ett rederi med bas i Egypten och döps om till Diamond 1.

Sommaren 2008 är Diamond 1 på resa till Alexandria. På ett foto från hamnen syns någon form av incident med lasten. Därefter finns inga AIS-signaler registrerade, och kanske skadas Diamond 1 såpass allvarligt att hon aldrig kommer ifrån Alexandria.

Diamond 1 med problem med lasten i Alexandria 2008. Okänd fotograf

Under flera år syns hon ligga upplagd vid en pir i Alexandria. Så är fallet fortfarande sommaren 2015, men om hon därefter sjunkit vid piren, skrotats på plats eller om hon kunnat bogseras till ett skrotvarv är okänt.

Diamond 1 upplagd i Alexandria.

KRONOLOGI

1961-04Levererad som Nordpol till Rederi AB Pool, Kalmar.
1964Såld till ett partrederi kontrollerat av Fred. Olsen & Co, Oslo. Omdöpt till Bruse.
1971Såld till Empresa Insulana de Navegação, Lissabon. Omdöpt till Sete Cidades.
1974-02Rederiet fusioneras med ett annat rederi och det nya namnet blir Companhia Portuguesa de Transportes Marítimos.
1986Såld till Vianalis Ltda, Lissabon, Portugal.
1990-01Såld till Consul SH, Honduras och omdöpt till Consul. I april omdöpt till Rahmi.
1991-01Såld till Panamericana Maritime Co Ltd, San Lorenzo, Honduras. Omdöpt till Sharaf Alddin.
2001Överförd till Panamericana Maritime, Moroni, Komorerna och omdöpt till Egenur.
2006-09-04Såld till Diamond Shipping Co, Alexandria, Egypten och omdöpt till Diamond 1.
2015-06Ligger upplagd i dåligt skick i Alexandria. Troligen skrotad kort därefter.

SPECIFIKATION

Längd74,50 meter
Bredd11,03 meter
Dräktighet1089 GT
Lastförmåga1100 dwt
Maskineri1 st MWM-diesel på 970 kW, 10,5 knop
Passagerarkapacitet300
Lastkapacitet95
Namnsignal/IMO?/5255650

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s