“Färjan ingen åker frivilligt med”. Expressens rubrik på ett dubbeluppslag fyllt med kritik var ingen upplyftande läsning för Gotlandslinjens ledning och övrig personal i april 1990. Nord Gotlandia kom dock efterhand att fräschas upp och tjänade Gotlandstrafiken väl under åtta år.
Byggd för Engelska kanalen
Dansken Ole Lauritzen hade grundat Olau Line 1956, men 1979 tvingades han sälja halva sitt bolag till tyska TT-Line på grund av en misslyckad trafiksatsning mellan Frankrike och England. Med nya finansiella muskler beslutade den delvis nya ledningen att satsa på två nybyggen – de första för Olau Line någonsin.
Olau Hollandia var först ut och leverererades i mars 1981, och hon följdes av systerfartyget Olau Britannia året därpå. Den 25 mars 1981 sattes Olau Hollandia i trafik mellan brittiska Sheerness och holländska Vlissingen och hon kom att gå kvar på samma rutt i drygt åtta år.
Kyligt mottagande på Gotland
I juni 1989 offentliggjorde Nordström & Thulin att man köpt in de båda systerfartygen Olau Britannia och Olau Hollandia. Den sistnämnda skulle levereras i oktober, varefter hon gick till varv för att isförstärkas, renoveras och döpas om till Nord Gotlandia. Hon hade – ombyggnaden inräknat – kostat N&T närmare 300 miljoner kronor, och strax före nyår 1989 gick hon till Skeppsbron i Stockholm för att visas upp för intresserade stockholmare.
På nyårsdagen 1990 gjorde Åke Hallin och hans 70 man stora besättning premiärturen mellan Visby och Nynäshamn, och hon ersatte därmed den inhyrda Visby som återgick till Gotlandsbolaget.
Det nya fartyget mottogs inte direkt med öppna armar av gotlänningarna. Hon var trots vissa renoveringar rejält nedsliten och smutsig då hon sattes in i Gotlandstrafiken. Tidningen Expressen gjorde ett reportage om den nya Gotlandsfärjan i april 1990. Det var ingen uppmuntrande läsning under rubriken ”Färjan ingen åker frivilligt med”. Artikeln inleddes med:
Folkhumorn har redan döpt om Gotlandslinjens nya hårt kritiserade färja M/S Nord Gotlandia. Den kallas Bosse Larsson – Nygammalt, ni vet. Nord Gotlandia är ett riktigt trist fartyg.
Och artikeln fortsatte:
Expressen mötte många missnöjda och ilskna passagerare under en nattur med “Nord Gotlandia” i helgen. Lennart Thulin, Upplands Väsby-bo med sommarhus på Fårö och mångårig erfarenhet av färjeturer till Gotland, sammanfattade situationen bäst: Folk åker bara här för att de måste. Inte för att det är kul. Aldrig!
Efter en obekväm natt ombord är vi benägna att hålla med. Vi slapp ändå den beryktade turen på påskdagen i år. Missförhållandena ombord då var så svåra att en grupp passagerare spontant bildade aktionsgruppen ”För bättre Gotlandstrafik”. Fartyget var packat till bristningsgränsen och rederiet körde igång ett nytt ventilationssystem för första gången. Något gick snett och slipsand spred sig över hela båten; illaluktande kladdigt os och svart sot lade sig som en hinna över allt och alla. En pojke med svår astma var tvungen att vistas ute på däck i kylan under överfärden. Han klarade inte allergichocken.
Något sådant inträffade inte under den tur Expressen kollade i helgen. Men några timmars rundvandring på fartyget visade ändå att verkligheten ombord är milsvitt skild från den miljö av leende lyxig avkoppling som Gotlandslinjen lockar med i reklambroschyren ”Ta båten till Gotland”. Några exempel:
Samtliga 16 dörrar till bildäcken som Expressen kontrollerade klockan ett på natten (nära två timmar efter avgång) var olåsta. Bildäcken ska enligt internationella regler hållas låsta under överfärden av säkerhetsskäl. Det är dessutom trångt mellan fordonen. Enligt sjösäkerhetsdirektör Bengt Erik Stenmark på sjöfartsverket bör det vara ungefär 60 centimeter mellan bilraderna. På Nord Gotlandia är det bara 30—40 centimeter på sina ställen.
Nord Gotlandia har en (1) trång hiss för sina gästers bekvämlighet. Båten tar maximalt 1960 passagerare. Trapporna är smutsiga, på däcksplanen ligger slitna och sörjiga heltäckningsmattor. I salongerna med vilstolar längst upp är det svinkallt om natten. Huttrande sitter vi och försöker slumra in i fåtöljerna – som bara går att fälla bakåt en decimeter. Våra bokningsnummer för stolarna stämmer inte med de siffror som stolarna bär.
Desto varmare är det på H-däck, ekonomihytterna längst ned i fartyget. Tydligen är det fel på värmesystemet. Här nere finns också flera blindgångar där passagerare riskerar att gå fel om det skulle börja brinna och sikten skyms av tät rök. Längst in i ett prång är lampan i skylten med ”nödutgång” trasig.
På morgonen anlöper vi Visby hamn. Det blåser hårt och det tar lång tid att lägga till. Vid utgången står trötta passagerare och väntar otåligt på att få komma av. 35 minuter går. Inget besked om varför det dröjer så länge. På anmodan säger flickan i informationen till sist något i högtalarna. Det går dock inte att uppfatta budskapet eftersom ljudet är för dåligt.
Renoveringen av Nord Gotlandia fortsatte dock efterhand och intrycket av fartyget förbättrades, även om många fortfarande saknade den gamla påkostade Visby.
Rökutveckling ombord
Nord Gotlandia hade avgått Nynäshamn strax före midnatt den 25 juni 1997 med 801 passagerare och 90 besättningsmän ombord. Vid halvtretiden på natten uppstod rökutveckling i en kylbil ombord och rökdetektorerna larmade. Rökdykare skickades då ner på bildäck, samtidigt som de lägre passagerardäcken med liggplatser utrymdes. Sjöräddningen larmades, men när rökdykarna slog av strömmen till kylaggregatet avtog rökutvecklingen. Bildäcket började vädras ut, sjöräddningsinsatsen avbröts och passagerarna kunde återvända till sina kojer. Rederiet kommunicerade efter tillbudet att det aldrig varit någon fara för passagerarna. Fartygets befälhavare vid tillfället uttalade sig efteråt i pressen:
Egentligen hade vi kunnat strunta i att larma och utrymma och bara vädrat ut röken. Men då hade vi fått rejält med skit efteråt i fall det mot all förmodan hade varit värre än vi trodde.
Man kan väl efter så här många år konstatera att kriskommunikation med media generellt har utvecklats en del.
Dyr avveckling av Gotlandslinjen
Nord Gotlandia kom att tjäna Gotlandstrafiken under åtta år. När det stod klart att Nordstrom & Thulin Gotlandslinjen inte skulle fortsätta trafiken efter 1997 års utgång, sattes tonnaget ut till försäljning.
Det var dock inga lysande tider för andrahandstonnage. Nu gjorde det inte så mycket för rederiet eftersom det visade sig att det hemliga avtalet mellan N&T och staten garanterade att de kvarvarande lånen löstes av staten. Enbart för Nord Gotlandia – som såldes till Eckerölinjen – uppgick förlusten till 116 miljoner kronor. Till detta tillkom en förlust på 76 miljoner för Nord Neptunus och 145 miljoner för Graip. En saftig slutnota för staten alltså.
Såld till ålänningar
På nyårsdagen 1998 avgick Nord Gotlandia Visby hamn för sista gången. Hon levererades i Åbo dagen därpå till de nya ägarna och döptes några dagar senare om till Nordlandia.
Den 10 februari 1998 avgick Nordlandia på sin premiärtur från Helsingfors till Tallinn. Trafiken med Nordlandia opererades av Rederi Ab Eckerös dotterbolag Eckerö Line och fartyget transporterade knappt en miljon passagerare per år över Finska viken.
I en höststorm 2008 kolliderade Nordlandia med kajen i Tallinn. Haverikommisionen sammanfattade händelsen:
Den finska passagerarbilfärjan MS NORDLANDIA hade avgått från Helsingfors till Tallinn 28.10.2008 kl. 08.00. Vädret var bra vid avgången. De meteorologiska instituten i både Estland och Finland hade lovat storm på Finska viken med vind från väst-nordväst 20-25 m/s. Under resan tilltog vinden. Att vänta på bättre väder diskuterades inte. Då fartyget närmade sig Tallinn befann sig fartygets befälhavare, vaktchefen och rorsmannen på kommandobryggan. Fartygets vindmätare angav att vinden var från nordväst och vindhastigheten var över 20 m/s. Överstyrmannen kom också upp på kommandobryggan och befälhavaren berättade för honom att han hade beställt en bogserbåt. Befälhavaren styrde fartyget till hamnbassängen från styrplatsen på kommandobryggans babords bryggvinge med högre hastighet än vanligt. Han försökte använda bogserbåten som hjälp. Vid förtöjningen fartygets för träffade kajkonstruktionerna. NORDLANDIAs förliga del på babords sida fick skador då den träffade fenderten på kajen. Av hamnanordningarna tog fenderten och den täckta passagerarlandgången skada. Kollisionen mot kajen ledde inte till personskador och skadorna riskerade inte fartygets säkerhet i hamnen.
Det kom fram i undersökningen att rederiet inte hade fastställt operativa vindbegränsningar för hamnmanövrering som stöd för befälhavarens beslutsfattande. Utredarna rekommenderade därför rederiet att fastställa begränsningar samt rutiner för samarbete på bryggan och vid användning av bogserbåtar.
Vid årsskiftet 2012/13 ersattes Nordlandia av nyförvärvet Finlandia i passagerar- och kryssningstrafiken mellan Helsingfors och Tallinn. Finlandia har dubbelt så stor bildäckskapacitet som Nordlandia och kan dessutom lasta tunga fordon på två däck. Tanken var att omgående sälja Nordlandia, men eftersom Eckerölinjen istället hittade en köpare till sitt ropax-fartyg Translandia sattes Nordlandia in i frakttrafiken mellan Nordsjö hamn och Tallinn under vårvintern.
Trafik till Nordafrika
Efter några månaders upplag i Estland såldes Nordlandia i juni 2013 till Isabella Cruise Co och registrerades i den centralamerikanska staten Belize. Hon avgick till Medelhavet och sattes i fart mellan Spanien och Marocko i charter för det spanska rederiet Trasmediterranea. Fartygets nya namn blev Isabella I. Efter ett flertal charteruppdrag – främst för Trasmediterranea – så såldes fartyget i början av 2016 till just Trasmediterranea som därmed döpte om henne till Almariya
Strax efter avgång från Nador i Marocko den 8 september 2017 utbröt en brand i maskinrummet. Färjan hade 1668 passagerare ombord då branden startade omkring en halvtimme efter midnatt. Besättningen kunde snabbt släcka elden, men Almariya blev manöveroduglig och kom att driva omkring i farvattnen utanför Nador ända fram till sextiden på morgonen då en bogserbåt kunde dra in henne i hamn igen. Turligt nog skadades ingen vid incidenten och passagerarna fick ta sig till Spanien med andra Transmediterranea-fartyg.
Omfattande renoveringar
Uppenbarligen var gamla Nord Gotlandias maskineri inte längre i toppskick, och Trasmediterranea bogserade henne till Almeria i Spanien för reparationer. Dessa tog hela fyra månader i anspråk, och först på nyåret sattes hon åter i fart mellan Almeria och Nador. Redan efter två överfarter konstaterades dock att hon inte kunde upprätthålla den fart som krävs för rutten, varför rederiet beslutade att åter renovera henne – denna gång på varvet i Gibraltar. Därefter har hon fortsatt sin trafik över västligaste delen av Medelhavet. I början av 2020 låg hon åter till varvet i Gibraltar för underhåll och ommålning.
Kronologi
1981-03-21 | Levererad som Olau Hollandia till Olau Line Ltd Co, Hamburg, Tyskland. |
1989-06 | Såld till Nordström & Thulin AB, Stockholm för leverans i oktober. |
1997-12 | Såld till Oy Eckerölinjen Ab, Eckerö, Finland. Levererad i januari och omdöpt till Nordlandia. |
2013-06-11 | Såld till Isabella Cruise, Ltd, Belize. Omdöpt till Isabella I. Huvudsakligen utchartrad till Trasmediterranea. |
2016-01 | Såld till Cia Trasmediterranea SA, Limassol, Cypern och omdöpt till Almariya. |
Specifikation
Längd | 153,40 meter |
Bredd | 24,71 meter |
Dräktighet | 14990 brt |
Lastförmåga | 2880 dwt |
Maskineri | 4 st Pielstick OC2-5L, 15,300 kW, 20 knop. |
Passagerarkapacitet | 2048 |
Lastkapacitet | 530 personbilar |
Namnsignal/IMO | SBLJ/7928811 |