Discoverer

Servicekatamaranen Discoverer levererades den femte september 2014 av Grovfjord Mek. Verksted i Norge till Northern Offshore Services (NOS) i Göteborg som varvets byggnadsnummer 100. Gotlandsbolaget klev snart in som ägare av fartyget.

Nummer två i D-klassen

Discoverer är ett systerfartyg till Developer som levererades ett halvår tidigare, men med några smärre justeringar av bland annat fendrarna. Skrovet har utvecklats av varv och rederi i samarbete med Marintek i Trondheim och SSPA i Göteborg. Det förhållandevis lilla fartyget – 27 meter långt – klarar av att docka med vindkraftverken i upp till två och en halv meters signifikant våghöjd.

Discover kan lasta 10+10 ton på en däcksyta uppgående till 112 kvadratmeter, och hon har även fästen för två stycken 20-fotscontainrar. Hon har en däckskran av typen Palfinger PK 12000M med en lyftkapacitet på åtta ton.

Alla fartyg i NOS så kallade D-klass är utrustade med fyra motorer för att uppnå redundans och bättre bränsleekonomi. Framdrivningsmaskineriet är levererat av Volvo Penta och har en effekt på 3000 hästkrafter vid 1900 varv/minut. Två reduktionsväxlar från Servogear är kopplade till varsin CP-propeller med en diameter på 1175 mm. I fören sitter fyra bogpropellrar från Sleipner på 50 hästkrafter vardera.

Bryggan. Foto: NOS

Med två motorer i drift uppgår servicefarten till 22 knop med en bunkerförbrukning på 295 liter/timme, och med fyra motorer till 25 knop och 400 liter/timme. I tankar kan 20 kubikmeter diesel och 3 kubikmeter färskvatten medföras.

Discoverer fick vid leverans dansk flagg och hon kan medföra tolv passagerare. För besättningen finns fyra hytter ombord. Discoverer sattes omedelbart efter leverans kurs mot Storbritannien för att sättas i fart för en vindkraftspark där. VD David Kristensson kommenterade för Sjöfartstidningen:

Discoverer levererades vecka 36 och gick då direkt från Nordnorge ned till den engelska östkusten, där hon redan är ute och jobbar på en vindkraftspark som heter Westermost Rough. Det är förstås väldigt roligt att vi redan fått kontrakt på henne, säger David Kristensson och berättar att Westermost Rough byggs av Dong Energy och är en av de större parkerna som byggs just nu.

Foto: NOS

Gotlandsbolagets engagemang

Gotlandsbolaget inledde år 2011 ett samarbete med Northern Offshore Services (NOS) genom att förvärva fyra snabbgående servicefartyg med inriktning mot vindkraftssektorn till havs. Under 2014 köpte Gotlandsbolaget in ytterligare fem servicefartyg från NOS, och då bland annat Discoverer.

Strax innan jul 2019 sålde Gotlandsbolaget tillbaks servicefartygen Accomplisher, Attender, Advancer, Discoverer och Developer till Northern Offshore Services. Därmed kvarstod Gotlandsbolaget som ägare endast till två servicefartyg och ett ambulansfartyg vilka alla opereras av NOS.

Discoverer
Discoverer. Foto: NOS

Kronologi

2014-09-05Levererad som Discoverer till Northern Offshore Services (NOS).
2014-12-22Inköpt av Gotlandsbolagets och dess dotterbolag Rederi Sundre AB. Bareboatcharter till NOS.
2019-12-18Såld till Northern Offshore Services.

Specifikation

Längd27,2 meter
Bredd9,2 meter
Dräktighet215 GT
Lastförmåga60 ton
Maskineri4x Volvo Penta D 16 – 750, 2204 kW, 30 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet10+10 ton på däck
Namnsignal/IMOOWHK2/9746126
Foto: NOS

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *