Torm Anna

Torm Anna var ett produkttankfartyg i det så kallade LR1-segmentet som Gotlandsbolaget beställde för att samsegla i en pool med bland andra danska rederiet Torm. Hon kom att bli kvar i rederiets flotta under ett decennium innan hos såldes till Grekland.

Sydkoreabygge

I maj 2002 beställde Gotlandsbolaget ett relativt stort produkttankfartyg på 75.000 dödviktston vid Hyundai Heavy Industries i Ulsan i Sydkorea. Fartyget var det andra i en serie som slutligen kom att omfatta 10 fartyg, vilka alla beställts av D/S Torm och dess poolintressenter Rederi AB Gotland, Reederei “NORD” Klaus E. Oldendorff och L.G.R de Navigazione S.p.A. Gotlandsbolaget hade dessutom option på ytterligare ett fartyg i samma serie, vilken dock aldrig avropades.

Torm Anna i april 2006. Credit: Leon van Duivendijk.

Den 16 januari 2004 döptes nybygget till Torm Anna av Gotlandsbolagets mångårige medarbetare Lotty Magnusson. Vid samma tillfälle döpte Torm ett av systerfartygen till Torm Estrid. Den 20 februari levererades så Torm Anna som registrerades i det danska internationella skeppsregistret, DIS. Befälhavare blev inledningsvis Mikjael Poulsen och maskinchef Erik Pedersen. Utöver kommersiellt management skötte D/S Torm även den tekniska driften av fartyget.

I samband med leveransen av Torm Anna avyttrade Gotlandsbolaget det äldre tankfartyget Torm Alice till D/S Torm med en bokförd förlust om cirka 15 miljoner kronor.

Samarbetet med Torm upphör

Under 2010 avslutade Gotlandsbolaget sitt mångåriga samarbetet med Torm. Vid tillfället hade Torm kommersiellt management för Torm Anna samt de fyra systerfartygen Gotland Carolina, Gotland Sofia, Gotland Aliya och Gotland Marieann.

Anna Victoria. Bilden är en redigerad bild av Torm Anna. Foto: Gotlandsbolaget

Gotlandsbolaget inledde istället ett samarbete med Hafnia Management A/S vilket startats upp av västkustrederiet Marinvest som Gotlandsbolaget kände väl sedan tidigare. Hafnia övertog det kommersiella ansvaret för Gotlandsbolagets tankfartyg, och Gotlandsbolaget gick också in som ägare till tolv procent i Hafnia Management.

I slutet av januari 2011 döptes Torm Anna om till Anna Victoria, och hon flaggades om till Bahamas. Senare försvann också den för Torm så karaktäristiska orangea färgen från däckshuset.

Torm Anna i Antwerpen 2005. Foto: Alf van Beem (CC0)

Såld till Grekland

I början av 2014 sålde och levererade Gotlandsbolaget Anna Victoria till det grekiska rederiet Eletson. Försäljningspriset uppgick till 22 miljoner dollar och hon registrerades på Shinoussa Shipping med hemort i Pireus. Nytt namn blev Keros.

Sommaren 2020 överläts Keros till nya brittiska ägare, men Eletson har åtminstone inledningsvis kvar management för fartyget som nu döpts om till Houston Star. I augusti låg hon vid kaj i den västafrikanska staten Togos huvudstad Tomé.

Houston Star. Foto: Union Maritime

Uppdatering:

Såldes i december 2022 till turkiska Beks Shipping för 13 MUSD. Omdöpt till Beks Aqua. De nya ägarna lyckades omgående säkra en charter till Litasco på 180 dagar för en tariff på 52,500 USD. Litasco beskriver sig som “The exclusive international marketing and trading company of LUKOIL”.

Kronologi

2004-02-20Levererad som Torm Anna till Rederi AB Gotland, Visby.
2011-01Omdöpt Anna Victoria. Registrerad i Bahamas.
2014-01-31Levererad till Eletson, Pireus, Grekland. Omdöpt till Keros.
2020-05Såld till Union Maritime, London. Omdöpt till Houston Star.
2022-12-28Såld till Beks Gemi İşletmeciliği Ve Ticaret AS, Istanbul (Aqua Maritime & Trading Inc) för 13 MUSD. Omdöpt till Beks Aqua.

Specifikation

Längd228,2 meter
Bredd32,2 meter
Dräktighet42432 GT
Lastförmåga74999 dwt
Maskineri1 st Hyundai-MAN B&W 6S60MC-C Mk7, 13548 kW, 16 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet84220 kubikmeter
Namnsignal/IMOC6YT9/9277735

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *