Torm Gertrud

Systerfartygen Boris och Anatoli hade byggts för sovjetiska intressen men de hamnade snart i ett poolsamarbete mellan danska rederierna Torm och B&W Tankers. Gotlandsbolaget gick så småningom in som delägare i fartygen, och engagemanget i poolen kom att bestå under många år.

Uppstarten av LR1 Pool

1991 bildades ett joint venture, Torm BurWain Tankers International, med syftet att samla Dampskibsselskabet Torms och Burmeister & Wains tanktonnage i ett poolsamarbete. Därmed blev de två bolagen en av de absolut största aktörerna i världen och kunde också utforska nya marknadsområden för att sprida riskerna. Torm BurWain Tankers International har senare bytt namn till LR1 Pool med fokus på Panamax-fartyg, och Gotlandsbolaget var under många år en av pool-intressenterna.

Gotlandsbolaget var engagerat i flera av Torms poolsamarbeten.

I samband med att Torm BurWain Tankers International bildades 1991 togs en serie polskbyggda tankfartyg på knappt 30 000 dwt in i poolen. Serien som var beställd av sovjetiska handelsflottan genom Fiona Shipping omfattade sex fartyg och ordern lades hos varvet i Szczecin där de fick projektnamnet B560. De tre första fartygen i serien, Boris, Anatoli och Lana, övertogs av Torm och döptes så småningom om till Torm Gertrud, Torm Estrid och Torm Ragnhild. Gotlandsbolaget gick sin som hälftenägare i de två första. De nästföljande i serien, Nero och Sonja, övertogs av B&W och döptes om till BurWain Castor och BurWain Pollux, och man fick därmed in fem nästan nybyggda systerfartyg i poolsamarbetet. (Det sista fartyget i serien, Victor, kom att hamna hos en annan operatör).

Torm Gertrud
Agiasma, ex Torm Gertrud.

Redan i juni 1993 såldes Torm Gertrud, Torm Estrid och Torm Ragnhild till amerikanska rederiet OMI Corp, samtidigt som Torm övertog OMI:s betydligt större tankfartyg Panda som var systerfartyg till redan ägda Torm Kirsten. Gotlandsbolaget som hade ägarintressen av två av polkbyggena gick istället in som hälftenägare i Panda. Systerfartygen Torm Gertrud och Torm Estrid blev därför kortlivade engagemang för Gotlandsbolaget, men de utgjorde tillsammans med Torm Kirsten uppstarten av ett sedermera långt och framgångsrikt samarbete mellan Gotlandsbolaget och Torm.

Många år i indonesisk ägo

Efter fem år i OMI Corporations ägo under namnet Tiber såldes hon i augusti 2000 till grekiska intressen och döptes om till Yapi.

Yapi.

Efter ytterligare några år såldes fartyget till Waruna Nusa Sentana i Indonesien för 8,6 miljoner dollar. Hon levererades i augusti 2005 och döptes om till Agiasma. Utöver shipping äger Waruna bland annat ett varv där fartyg upp till 100 000 dwt kan torrsättas. 

I augusti 2008 drev Agiasma på grund i hårt väder utanför Flushing i Nederländerna. Hon kunde dock ta sig loss för egen maskin.

På senare år har Waruna vuxit kraftigt och köpt in en stor mängd begagnade tankfartyg. Samtidigt har äldre tonnage skrotats. Den 4 december 2017 ankom Agiasma under bogsering av Intan Sari till Chittagong i Bangladesh för att skrotas. Försäljningspriset uppgick till drygt 2,5 miljoner dollar.

Kronologi

1989-08-14Levererad som Boris till Sovtorgflot (Boris Shipping Corp, Monrovia).
1993-06Såld till A/S Dampskibsselskabet Torm, Köpenhamn. Omdöpt Torm Gertrud.
1994-12Rederi AB Gotland köper 50% av fartyget.
1995-06Såld till OMI Corp, New York. Levererad i september. I januari 1996 omdöpt till Tiber.
2000-08Såld till grekiska Ocean Holdings Inc och dess Helidona Shipping, Caymanöarna. Omdöpt Yapi.
2005-03-16Såld till Waruna Nusa Sentana PT, Belawan, Indonesien. Levererad 31 augusti och omdöpt till Agiasma.
2017-12-04Ankom Chittagong för skrotning.

Specifikation

Längd170,01 meter
Bredd25,34 meter
Dräktighet17 018 brt
Lastförmåga29 996 dwt
Maskineri1 st 6-cyl B&W, 4 900 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet39 499 kubikmeter
Namnsignal/IMOC6JW8/8701507

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *