På konkursauktion i Belgien ropade Gotlandsbolaget sommaren 2000 in det rumänska ro-ro-fartyget Dart 5. Det var förvisso ett udda och spekulativt inköp av Gotlandsbolaget, men när en bra affärsmöjlighet dyker upp håller sig Gotlandsbolaget framme. Fartyget – som döptes om till Hoburgen – kom att chartras ut under de sju år Gotlandsbolaget ägde det, men hon besökte faktiskt Visby vid ett tillfälle.
Det började med konkurs
Parley Augustson hade en lång och framgångsrik karriär i det norska rederiet Bergesen. Han var tilltänkt som partner i rederiet, men valde istället att starta ett eget rederi som så småningom blev ett av Norges absolut största – Balder-gruppen.
Augustson beställde i början av 1980-talet en serie på inte mindre än åtta ro-ro-fartyg från det rumänska varvet i Galați vid Donaus strand. Det första fartyget, Balder Sund, levererades hösten 1983 och sattes in i chartertrafik. Leveranserna fortgick under de kommande åren, men Balder-gruppen kom snart på ekonomiskt obestånd och sattes 1985 i konkurs – en av de dittills största konkurserna i Norge.
Balder Ra – som senare skulle komma att bli Hoburgen – var det sista fartyget i serien och hann aldrig levereras till Balder-gruppen innan konkursen var ett faktum. Hela serien av fartyg övertogs av det statskontrollerade rumänska rederiet Navrom – sannolikt för att det tillika statsägda varvet aldrig fick fullt betalt för sina leveranser. Fartygen i serien döptes därmed om till Bazias med nummer mellan 1 och 8. Balder Ra blev Bazias 5, men förblev upplagd i Galați i flera år efter leverans.
Det fortsatte med konkurs
Efter Ceaușescus fall 1989 blev Rumänien en demokratisk republik och de statskontrollerade bolagen började så småningom privatiseras. Även Navrom privatiserades och rekonstruerades till tre olika bolag. Efter att ett av de nya bolagen försatts i konkurs under 1999 så arresterades och såldes de flesta av rederiets fartyg på offentliga auktioner. Då även Zeebrugge hamn hade fordringar på rederiet lades Bazias 5 – som nu var omdöpt till Dart 5 – under arrest i Zeebrugge.
Gotlandsbolaget ropar in fartyget
Den 17 juni 2000 arrangerades exekutiv auktion i Brugge, men då inga bud inkom som kunde accepteras av Court Bailiff sattes ett datum för ny auktion. Lördagen den 5 augusti såldes fartyget på den andra offentliga auktionen till Gotlandsbolaget för 54 miljoner belgiska franc, motsvarande cirka 11,5 miljoner svenska kronor. På grund av att en auktion av detta slag kan överklagas i Belgien, fick fartyget inte lämna Zeebrugge förrän klagotiden löpt ut.
Fartyget döptes om till Hoburgen och kunde avgå kaj nr 303 i Zeebrugge först i slutet av augusti. Den 30 augusti ankom Hoburgen Gdansk Shiprepair Yard ”Remontowa” för renovering och ombyggnad. Bland annat installerades en ny bogpropeller på ca 450 kW.
Den 24 oktober avgick Hoburgen varvet i Gdansk och den 27 oktober passerade hon genom Kiel-kanalen på sin resa tillbaks till Zeebrügge. Där lastade hon sin första last i Gotlandsbolagets ägo, och den 30 oktober avgick hon med materiel för den belgiska försvarsmakten på resa ner till Cotonou i den västafrikanska staten Benin. I början av december seglade hon tillbaks till Zeebrügge med tillika militär last.
Under våren 2001 gick Hoburgen i charer för diverse rederier, men från juli sattes hon in i en längre charter för det belgiska rederiet Cobelfret Ferries för trafik mellan Rotterdam och Purfleet.
I mars 2004 låg Hoburgen under några dagar i Visby hamn innan hon under våren gick in i en längre charter för Svenska Orient Linien (SOL). SOL sysselsatte i sin tur fartyget i diverse timechareruppdrag, men även i sitt eget dotterbolag TransProCon som specialiserat sig på så kallade projektlaster.
Hoburgen rammar fyr
På resa från finska Rauma till Beirut med materiel för en FN-insats rammade Hoburgen den 7 oktober 2006 fyren Tröskeln Östra i Ålands skärgård. På grund av mycket trafik hade Hoburgen gjort en kursändring för att lägga sig i babordskanten av djupfarleden, varvid man kom för nära fyren. Vakthavande befäl försökte göra en undanmanöver i sista stund, men Hoburgens babords överbyggnad törnade emot fyren.
Helikopterplattformen på fyren rasade ned i havet, och radarreflektor och ljusanordning på fyren förstördes. Efter Hoburgens påsegling av fyren stod dock själva stålstommen kvar, vilken nådde cirka tre meter över vattenytan och inte märktes upp särskilt. En vecka senare körde ett annat fartyg in i resterna av fyren, varvid den kvarvarande stålstommen böjdes ytterligare och det påkörande fartyget skadades.
Hoburgen fick vid den första kollisionen små revor och bucklor i bordläggningen och fick gå till Oskarshamns varv för temporära reparationer under några dagar innan resan mot Beirut kunde fortsätta.
Såld till ålänningar
Hoburgen kom att gå kvar för SOL under den resterande tid som Gotlandsbolaget ägde henne. I september 2009 sålde Gotlandsbolaget Hoburgen till Rederi AB Lillgaard i Mariehamn, med en försäljningsvinst om i sammanhanget ansenliga 45 miljoner kronor. Fartyget behöll sitt namn och fortsatte i sin trafik för Svenska Orient Linien och TransProCon.
Under en av dessa projektlaster för TransProCon skadades ett antal militära fordon när Hoburgen navigerade i hårt väder. Bakgrunden var att Sverige skulle ta hem personal och militär materiel från EU:s militära insats i Tchad och Centralafrikanska republiken där Sverige deltagit med ett par hundra man under 2008.
Under hemtransport med Hoburgen slet sig under hårt väder ett antal rullflak, jeepar och pansarterrängbilar. Värdet på den skadade materielen uppgick till sju miljoner kronor, och Försvarsmakten riktade ett skadeståndsanspråk på TransProCon då man ansåg att lasten slitit sig på grund av bristfällig surrning. Debatten om vem som bar ansvar för incidenten fördes till viss del i media, men hur kostnaderna för skadorna slutligen reglerades är okänt.
Under våren 2009 eskorterades Hoburgen och fem andra fartyg i samma konvoj i Adenviken av svenska marina fartyg på grund av den stora pirataktiviteten i området. Totalt 13 örlogsfartyg från EU-länder befann sig i Adenviken med den primära uppgiften att skydda mattransporter till svältande i Somalia.
Till Sydamerika efter långt upplag
Sommaren 2010 lades Hoburgen upp i Mariehamn på grund av försämrad konjunktur för denna typ av tonnage. Där kom hon att förbli liggande under lång tid. På hösten 2013 rapporterades hon förvisso vara såld för upphuggning, men fartyget förblev upplagt i Mariehamn. Något förvånande så lyckades rederiet sälja henne i slutet av 2015 för fortsatt trafik, trots ett mer än femårigt upplag. Hon bogserades till Tallinn för iståndsättning och klassning, men gick därefter ner till grekiska Perama för ombyggnad. Den 17 juni 2016 avgick fartyget – nu omdöpt till La Caracola – till Venezuela för att sättas i trafik för Navibus mellan Puerto la Cruz och Cumana till ön Margarita.
Uppdatering 2022-08-30
Den 28 juli 2022 avgick fartyget San Pedro de Macoris, Dominikanska Republiken, omdöpt till Lider Bordo Mavi, och den 27 augusti ankom det Tuzla, Turkiet. Omflaggad till Kamerun.
Kronologi
1986-01 | Levererad som Bazias 5 till Navrom, Rumänien efter att ha övertagits från K/S Balder RoRo Nr2, Norge (som Balder Ra) under byggtiden. |
1995 | Omdöpt Perseus. |
1996 | Charter till Dart Line och omdöpt Dart 5. |
2000-08-05 | Såld på exekutiv auktion till Rederi AB Gotland, Visby för BFR 54.000.000. Omdöpt Hoburgen. |
2007-09 | Såld till Rederi AB Lillgard, Mariehamn. |
2015-12-03 | Lämnade Mariehamn under bogsering till Tallinn efter försäljning till Ryan & Son PLC Corp, Panama. |
2016-06-17 | Avgick Perama med namnet La Caracola för att sättas i fart för Navibus i Venezuela. |
2022-06-08 | Såld till Samsun Shipping Ltd, Turkiet. Omdöpt till Lider Bordo Mavi. |
Specifikation
Längd | 121,48 meter |
Bredd | 21,0 meter |
Dräktighet | 9080 brt |
Lastförmåga | 4818 dwt |
Maskineri | 2 st Atlas MAK 9M453AK, 5224 kW, 15 knop |
Passagerarkapacitet | 12 |
Lastkapacitet | 1400 längdmeter |
Namnsignal/IMO | C6RK5/8009088 |