När Gotlandsbolaget den sista oktober 2024 övertog DFDS klassiska kryssningslinje mellan Köpenhamn och Oslo följde de något ålderstigna fartygen Crown Seaways och Pearl Seaways med i köpet. Under våren 2025 gjordes dock stora satsningar i linje och fartyg och den kroatiskbyggda Crown Seaways bär nu namnet Nordic Crown under varumärket Go Nordic Cruiseline.
Beställd av Euroway
Rederiet Euroway startades i början av 1990-talet upp av den norske affärsmannen Elling Ellingsen som var ägare av Sea-Link Shipping AB i Nacka. Euroway beställde ursprungligen från Brodogradilište-varvet i Split, Kroatien, två identiska kryssningsfärjor för en ny rutt mellan Malmö och Travemünde. Fartygen skulle få namnen Frans Suell respektive Frans Kockum efter två av Malmös “stora män”. Fartygen var en något större version av SF-Lines Amorella och Isabella, vilka varvet levererat till Viking Line under 1988 respektive 1989. Bland annat var däck 11 på de två nya fartygen utökade jämfört med Amorella och Isabella, vilket gav plats för 22 balkonghytter och en lounge.

I en intervju i DN i maj 1992 förklarade Elling Ellingsen varför man satsat på en ny kryssningslinje mellan Malmö och Lübeck:
Drömmen är att Malmö för oss ska bli vad Göteborg är för Stena Line och Stockholm för Silja Line.
Man räknade med att Euroway två år efter uppstart, när trafiken kommit gång med två färjor, skulle ha en miljon passagerare om året och att man först då skulle kunna visa vinst. Två tredjedelar av passagerarna tänkte man sig skulle vara skandinaver och en tredjedel tyskar. Den dominerande hamnen för färjetrafiken till kontinenten, Trelleborg, ville Euroway reducera till vad Kapellskär är för Stockholm.
Ellingesen fortsatte:
Vi tror på kombinationen av konferensresor och rent transportbehov. I utgångsläget är antalet resor över Öresund och Östersjön till och från Skåne tre gånger större än passagerarantalet över Ålands hav. Nog borde det finnas underlag för våra två färjor, när man kan segla med 12 färjor mellan Sverige och Finland. Så annorlunda tror jag inte skåningen är.
Till följd av inbördeskriget i Jugoslavien hade dock leveransen av det första nybygget, Frans Suell, försenats med nästan ett år från 1991 till 1992. Det, tillsammans med dålig lönsamhet på linjen samt ytterligare förseningar för det andra nybygget, innebar ett pressat ekonomiskt läge för Euroway som inledde ett strategiskt samarbete med Silja Line som satte in ett eget fartyg på linjen.
Förseningarna för Frans Kockum innebar att Euroway började inleda förhandlingar med sitt försäkringsbolag om att komma ur kontraktet. I augusti 1993 hade man nått en överenskommelse som innebar att Euroways dotterbolag Swed-Link AB tillsammans med nybyggnadskontraktet, skulle bjudas ut till försäljning.
De ekonomiska problemen var dock akuta och i slutet av september upprättades en kontrollbalansräkning som visade att aktiekapitalet var förbrukat. Under årets åtta första månader hade förlusterna uppgått till 217 miljoner efter finansnetto och en likvidation av bolaget påbörjades. På en extra bolagsstämma i början av december beslutades att Euroway skulle läggas ned under ordnade former vilket innebar att 500 anställda skulle komma att mista sina jobb.
Frans Kockum kom därmed aldrig att färdigställas för Euroway varför varvet döpte om nybygget till Thomas Mann och drog ner arbetstakten för de slutliga arbetena ombord. I mars 1994 seglade Thomas Mann från varvet i Split till Fincantieri-varvet i Trieste, Italien, där fartyget färdigställdes i väntan på nya ägare.
DFDS köper nybygget
I maj 1994 tecknades en avsiktsförklaring med danska DFDS om att köpa nybygget och redan den 7 juni kunde hon levereras till sina nya ägare med namnet Crown of Scandinavia. Från Trieste seglade fartyget till Lloyd Werft i Bremerhaven där bildäcket förstärktes för att kunna ta fler lastbilar samtidigt som sponsoner installerades i aktern för att öka fartygets stabilitet.

Den 25 juli ankom Crown of Scandinavia Köpenhamn för första gången och dagen därpå döptes fartyget vid en officiell ceremoni innan hon för första gången kastade loss för resan Köpenhamn-Helsingborg-Oslo. Hon kom därmed att vara parhöst till Queen of Scandinavia som redan trafikerade linjen. Fartyget var utrustat med fem restauranger, en nattklubb, ett diskotek i två våningar, en utomhus- och tre inomhusbarer, en pub, en vinbar, en taxfreebutik, ett café, tre inomhuspooler inklusive bubbelpool, tio konferensrum och ett auditorium med 180 platser. Av passagerarhytterna hade 22 stycken egen balkong.

År 1999 ändrade DFDS varumärket för linjen från Scandinavian Seaways till det ursprungliga DFDS Seaways. År 2005 byggdes Crown of Scandinavia om på Öresundsvarvet i Landskrona och i oktober 2006 slutade hon av besparingsskäl att anlöpa Helsingborg. I början av 2013 döptes fartyget om till Crown Seaways.

Maskinhaveri
Söndagen den 27 april 2014, strax före klockan 21.30 när Crown Seaways befann sig norr om Anholt på resa mot Oslo, drabbades färjan av en explosion i ett vevhus i en av fartygets fyra motorer. Explosionen orsakade en kraftig smäll och skakningarna kändes i större delen av fartyget. Maskineriet stoppades omedelbart och färjan låg och drev i omkring en halvtimme innan resan mot Oslo kunde återupptas. Ombord fanns 960 passagerare vilka för en kort stund fick samlas på ett av färjans däck medan rökdykare undersökte skadorna. Ingen person skadades i samband med incidenten.

Gotlandsbolaget köper rutt och fartyg
I juni 2024 meddelade Gotlandsbolaget att DFDS säljer linjen mellan Oslo och Köpenhamn till Gotlandsbolaget för cirka 400 MDKK – motsvarande drygt 600 MSEK. I affären ingick kryssningsfärjorna Crown Seaways och Pearl Seaways, och med verksamheten följde drygt 800 medarbetare.
Den sista oktober övertogs rutt och fartyg av Gotlandsbolaget även om verksamheten drevs vidare under DFDS varumärke ytterligare en tid. DFDS vd kommenterade övergången:
Vi är stolta över att ha tjänat generationer av familjer på den här historiska linjen och att ha byggt det arv som vi nu lämnar vidare. Att sälja linjen var ett svårt beslut, men med detta säkerställer vi att den kommer att fortsätta utvecklas samtidigt som vi stärker vårt fokus på DFDS kärnverksamhet inom gods, persontransport och logistik. Jag vill uttrycka vår tacksamhet till våra engagerade kollegor och lojala passagerare som har varit en del av resan. Vi ser fram emot att stötta Gotlandsbolaget i att säkerställa en smidig övergång och fortsatt framgång för linjen.
I februari 2025 meddelade Gotlandsbolaget att linjens nya namn skulle bli Go Nordic Cruiseline och den 16 mars avgick Crown Seaways till Öresundsvaret i Landskrona för ombyggnation, namnbyte och ommålning. När fartyget lämnade varvet den 4 april bar hon namnet Nordic Crown och alla hytter och vissa av de publika utrymmena ombord var nyrenoverade. Sammantaget hade Gotlandsbolaget under vårvintern investerat 275 miljoner danska kronor i ombyggnaden av linjens två fartyg.

(Ingressbild: Öresundsvarvet).
Kronologi
1992-04-06 | Sjösatt för Euroway AB med det tilltänkta namnet Frans Kockum. Färdigställd av varvet med namnet Thomas Mann. |
1994-06-07 | Såld och levererad till DFDS A/S, Köpenhamn. Omdöpt till Crown of Scandinavia. |
2013-01-14 | Omdöpt till Crown Seaways. |
2024-10-31 | Oslo-Köpenhamnslinjen och fartygen Pearl Seaways och Crown Seaways övertas av Gotlandsbolaget. Fartygen registreras på dotterbolaget Alvina Shipping A/S. |
2025-03-21 | Omdöpt till Nordic Crown. |
Specifikation
Längd | 170,6 meter |
Bredd | 28,2 meter |
Dräktighet | 35.498 GT |
Lastförmåga | 2.886 dwt |
Maskineri | 4 st Pielstick 12PC26V-400e, 23.760 kW, 21,5 knop |
Passagerarkapacitet | 2.136 |
Lastkapacitet | 450 personbilar |
Namnsignal/IMO | OXRA6/8917613 |