Rescuer

Gotlandsbolaget genomförde i slutet av 2015 en investering av det mer ovanliga slaget. Man köpte då Sveriges första specialbyggda ambulansbåt, m/s Rescuer. Allt sedan dess har katamaranen Rescuer i trettio knop och med ambulansen lastad på däck åkt på utryckningar i Göteborgs skärgård med Donsö som utgångspunkt. Framförallt har båten inneburit en ökad trygghet för de 4.500 bofasta i södra skärgården som saknar landfast vägförbindelse.

Rescuer vid invigning den 12 december 2015. Foto: Pernilla Sätherström

Snabb leverans

Northern Offshore Services, NOS, på Donsö var ett av de första rederierna i Europa som specialiserade sig inom transporter av personal och utrustning ut till havsbaserade vindkraftverk, och samarbetet med Gotlandsbolaget inleddes år 2011 då Gotlandsbolaget gick in som ägare till fyra av NOS katamaraner.

År 2014 tilldelades Donsö-rederiet ett kontrakt med Sahlgrenska universitetssjukhuset avseende ett helt nytt koncept för sjuktransporterna i Göteborgs skärgård. Man ville ha en ambulans som kunde fraktas på en båt eftersom många av öarna i Göteborgs skärgård har farbara vägar, och man därmed kunde undvika omlastningar mellan båt och ambulans, eller helikoptertransporter. Rederiet NOS hade vid denna tidpunkt ingen erfarenhet av sjukvård, men med sin vana av att skräddarsy lösningar för sina kunder – och med sin bakgrund från Donsö – såg rederiet detta projekt både som ett sätt att bidra till en förbättrad service för öborna och en intressant affärsmöjlighet.

NOS hade redan god erfarenhet av varvet i Grovfjord i norra Norge, vilket säkerligen var en anledning till att man redan elva månader efter beställning kunde ta leverans av ambulansbåten Rescuer. Ett par dagar efter leveransen i december 2015 sålde NOS fartyget till Gotlandsbolaget för 22 miljoner danska kronor, men det chartrades omgående tillbaks på bareboatbasis.

Rescuer. Foto: NOS

Rescuer är en höghastighetskatamaran som är 21 meter lång och nära åtta meter bred, och de två motorerna från Catepillar ger cirka 3.000 hästkrafter och en maxfart på 35 knop med en ambulans ståendes på däck.

NOS stod inte bara för själva fartygsbeställningen och logistikprojektet, utan ansvarar för såväl båten och dess besättning samt även för den medicinska personalen ombord som bemannar själva ambulansen. Totalentreprenaden kostar Sahlgrenska omkring 14 miljoner per år och kontraktet löper på fem år, med möjlighet till förlängning.

Under pompa och ståt invigdes m/s Rescuer strax efter leveransen tillsammans med 800 besökare ute på Donsö. Verksamhetschefen för ambulanssjukvården vid Sahlgrenska, Anna-Karin Juwél-Egeland, sa i sitt invigningstal bland annat:

Det är spännande och helt unikt att ha en ambulansbil ombord på ambulansbåten. Vi har stora förväntningar på konceptet, arbetssättet och samarbetet. Vi hoppas att detta också kan leda till en större samverkan med bland annat hemsjukvården och räddningstjänsten. Jag är övertygad om att vi inte sett alla möjligheter detta kan leda till ännu.

På ambulansbåten jobbar fyra personer åt gången: en befälhavare, en styrman samt två sjuksköterskor. Personalen bor under sin tjänstgöring ute på Donsö där m/s Rescuer ligger i beredskap dygnet runt. Rescuer med sin ambulans ska kunna lämna kaj tre minuter efter larm och vara på plats hos en patient inom 20 minuter, vilket är samma mål som ambulanserna inne i Göteborg har. När man inte är på utryckning läggs tid bland annat på underhåll, övningar och att hitta till och på öarna. Styrman Niklas Linnarsson intervjuades av tidningen Sjöbefälen i maj 2018 efter några månaders tjänstgöring ombord:

[…] i början är man på helspänn när man kör båten, tills man har lärt sig vilka rutter vi använder oss av, sen vet man aldrig hur det ser ut när det är dimma, allting ser annorlunda ut då. När det är dimma kör vi långsamt, det är även svårt nattetid när vi ligger i 30 knop på en prio 1:a. Vi kör hela tiden med pilot/copilot-system, vi pratar med varandra, jag sitter som navigatör och berättar vad jag ser och skepparen bekräftar för mig att han har sett det.

Prins Daniel manövrerar m/s Rescuer under ett besök i september 2016. Foto: NOS.

Sedan starten på samarbetet mellan Gotlandsbolaget och NOS har inte mindre än tolv fartyg köpts in av Gotlandsbolaget. Samtliga har omedelbart återbefraktats av NOS, och i dagsläget äger Gotlandsbolaget åtta av deras katamaraner, ambulansbåten Rescuer inräknad.

Rescuer vid invigning den 12 december 2015. Foto: NOS/Pernilla Sätherström

Uppdatering 2020-12-31:

Den 30 december 2020 gick Gotlandsbolaget ut med följande pressrelease:

Rederi AB Gotland har sålt servicefartygen m/v Carrier och m/v Dispatcher som är verksamma inom vindkraftsindustrin i Nordeuropa samt ambulansfartyget m/v Rescuer, verksamt som ambulansfartyg i Göteborgs skärgård. Bolaget har under innevarande decennium ägt tolv servicefartyg. Med denna försäljning har hela innehavet inom servicefartygsegmentet avyttrats.

Kronologi

2015-12-11
Levererad som Rescuer till Northern Offshore Services, Kastrup.
2015-12-14Såld till Rederi AB Gotland, Visby för DKK 22.000.000 med leverans den 18 december. Bareboatcharter till säljaren.
2020-12-17Såld till Northern Offshore Services för leverans den 18 december.

Specifikation

Längd21,25 meter
Bredd7,66 meter
Dräktighet215 brt
Lastförmåga0 dwt
Maskineri1 st Catepillar Acert, 2162 kW, 35 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet4,4 ton på däck
Namnsignal/IMOOWOK2/9778777

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *