Wisby Verity

Wisby Tankers grundades år 2000 och det första fartyget blev en tanker som köptes från Stena. Fyra år senare levererades det första nybygget, vilket fick namnet Wisby Verity. Ytterligare två år senare klev Gotlandsbolaget in som delägare i fartyget.

Wisby Verity. Foto: David P Howard (CC BY SA)

Hollandsbygge

Wisby Tankers grundades år 2000 av sjökaptenerna Johan Markström och Jonas Engström samt sjöingenjörerna Peter Rubinstein och Stefan Dombrowsky. De drog igång verksamheten med andrahandsfartyget Wisby Barbados som köptes in från Stena. Fyra år senare mottog Wisby Tankers leveransen av sitt första nybygge; Wisby Verity.

Hon hade byggts av holländska Scheepswerf Ferus Smit B.V. i Hoogezand, var på 7.500 dodviktston och en modifierad variant av Thunbolagets tankfartyg. Wisby Tankers hade redan innan beställning av fartyget säkrat ett femårskontrakt med Preem Petroleum och finansieringen av nybygget var garanterad varför ägarna vågade och kunde gå vidare med den stora investeringen. “Alla bitar föll på plats” beskrev Rubinstein det hela.

Gotlandsbolaget går in

Rederi AB Gotland köpte i april 2006 hälften av Wisby Verity, men Wisby Tankers bareboatbefraktade fartyget och skötte även fortsättningsvis drift och befraktning.

Wisby Verity i Amsterdam 2013.

Drygt en månad senare beställde Wisby Tankers och Rederi AB Gotland ett systerfartyg till Wisby Verity av Ferus Smit Leer i Tyskland. Detta fartyg levererades på hösten 2009 och fick namnet Wisby Wave.

En lättare kollision

På morgonen den 20 juni 2013 kolliderade Wisby Verity med den 38 meter långa färjan Warnow strax utanför Rostock. Den lilla färjan var på resa mellan Warnemünde och Hohe Düne och hade sex passagerare och en personbil ombord då den väjde för en annan färja i hamninloppet. Warnow körde därmed in i sidan på Wisby Verity varvid viss vatteninträngning skedde. Två av färjans passagerare skadades och fördes senare till sjukhus för vård. Wisby Verity skadades inte nämnvärt vid kollisionen, men sattes i kvarstad i väntan på sjöpolisens utredning. 

Warnow har precis kolliderat med Wisby Verity.

Gothia Tanker Alliance

I juletid 2013 sålde Gotlandsbolaget tillbaka sin andel i Wisby Verity till Wisby Tankers, och något senare såldes även andelen i systerfartyget Wisby Wave. Samarbetet mellan Gotlandsbolaget och Wisby Tankers har dock fortsatt på annan vis.

I mitten av juni 2020 var Wisby Verity på resa mellan Immingham på den brittiska ostkusten och Nynäshamn. Fartyget är bemannat av Wisby Shipmanagement som delägs av Wisby Tankers och Gotlandsbolaget, och det kommersiella uppdraget har Gothia Tanker Alliance. Inom denna allians har en handfull rederier med mindre tanktonnage ett samarbete för att kunna erbjuda en större flexibilitet och kapacitet till marknaden. Tongivande inom alliansen är västkustrederierna Thunbolaget och Furetank, och Wisby Tankers har varit partner i Gothia Tanker Alliance alltsedan dess grundande 2013.

Kronologi

2004-07-06Levererad till Wisby Tankers med namnet Wisby Verity.
2006-0450% av fartyget sålt till Rederi AB Gotland.
2013-12Gotlandsbolaget säljer sin andel till Wisby Tankers.

Specifikation

Längd116,35 meter
Bredd15,11 meter
Dräktighet4107 GT
Lastförmåga7479 dwt
Maskineri1 st MaK 8L32C, 3840 kW, 14 knop.
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet8046 kbm
Namnsignal/IMOSBJH/9283459
Foto: Gotlandsbolaget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *