Torm Alice

Gotlandsbolaget och dess danske partner Torm beställde varsitt nybyggen på 47.000 dödviktston hos Onomichi Dockyard i Japan. Fartygen som kom att döpas till Torm Alice och Torm Gotland levererades sommaren 1995.

Torm Alice – som var först ut av systerfartygen – levererades den 15 juni 1995 till Alice Product Tanker Corporation i Monrovia och fick således Liberiaflagg. Bolaget var ett helägt dotterbolag till A/S Dampskibsselskabet Torm i Köpenhamn, och Torm Alice kom att gå direkt in i en timecharter för norska Statoil. Fartyget som kunde medföra över 50.000 kubikmeter last – motsvarande 1.000 tankbilar med släp – var byggt för att hantera både rena och smutsiga petroliumprodukter som råolja och lösningsmedel. Självklart var hon försedd med dubbla skorv, och lasten kunde fördelas i åtta olika lasttankar. Vid full last hade hon ett djupgående på 12,8 meter, och den av japanska Mitsui licensbyggda dieseln på knappt 12.000 hästkrafter kunde driva henne i 15 knop.

Knappt två månader efter leveransen av Torm Alice kunde systerfartyget Torm Gotland levereras till Gotlandsbolaget. Även hon gick direkt in i chartern för Statoil, och drevs i övrigt av Torm. 

Gotlandsbolagets engagemang

I december 2001 köptes Torm Alice in av Rederi AB Gotland, men hon fortsatte att drivas både tekniskt och kommersiellt av Torm. Endast en månad senare sålde Gotlandsbolaget systerfartyget Torm Gotland till Torm – varför transaktionen kanske snarare ska ses som ett fartygsbyte av finansiella skäl.

Torm Alice. Foto: Marc Piché shipspotting.com

I samband med att Gotlandsbolaget tog leverans av nybygget Torm Anna i februari 2004 såldes Torm Alice tillbaks till det danska rederiet. Köpeskillingen uppgick till 23,5 miljoner dollar, vilket innebar en bokföringsmässig förlust för Gotlandsbolaget på ungefär 16 miljoner svenska kronor till följd av den låga dollarkursen.

Redan året därpå chartrade Torm ut Torm Alice på en flerårig charter till ett mexikanskt rederi som döpte om henne till Faja De Oro II. I början av 2011 avyttrades hon dock för 12 miljoner dollar till grekiska Dileton som döpte om henne till Androussa.

Konfiskerad

Den 4 april 2017 bordades Androussa på internationellt vatten av Saudiarabiska regeringsstyrkor, på resa mot Ras Issa i Jemen, lastad med 41.696 ton diesel. Lasten hade intagits fyra dagar tidigare vid en läktringsoperation från ett annat fartyg utanför Djibouti, och efter inspektion beslutade Saudiarabien att konfiskera både fartyget och dess last. Androussa fördes in till saudisk hamn för vidare utredning, och bland annat uppgavs att man hittat stålrör ombord vilka skulle kunna utgöra militärt materiel.

Stålrören som var en anledning till konfiskeringen. Foto: Panel of Experts on Yemen

Redaren menade att Saudiarabien i själva verket ville störa civil sjöfart till konfliktområdet Jemen, och situationen blev snart internationellt uppmärksammad. En expertgrupp som rapporterade direkt till FN:s säkerhetsråd påbörjade en egen utredning av händelsen och inspekterade den konfiskerade Androussa i den saudiska hamnen Yanbu den 25 december 2017. Man fick då indikationer på att fartyget i själva verket konfiskerats på grund av misstankar om att lasten var avsedd att skänkas till huthirebellerna i Jemen. Och det var en ansenlig summa det rörde sig om; värdet på lasten uppgick till drygt 19 miljoner US-dollar.

Androussa i december 2017, konfiskerad i Saudiarabien. Foto: Panel of Experts on Yemen

FN:s expertgrupp utredde därefter om det fanns någon grund för påståendet om extern finansiering av grupper som omfattades av FN-embargot i Jemen. Expertgruppen kom fram till att Androussa vid den föregående resan, i december 2016, lastat olja i Bandar Abbas i Iran, men att konossementet förfalskats för att påvisa att fartyget lastats i Oman. En tydlig indikator på att allt inte stod rätt till enligt FN-gruppen, som avkrävde redaren Dileton en förklaring. Dileton menade att man inte hade med saken att göra då fartyget varit utchartrat till R. Shipping Inc i Grekland. R. Shipping i sin tur menade att man hyrt ut fartyget i andra hand till Sasco Logistic LLC i Dubai, vilka i sin tur menade att man chartrat ut fartyget till Elaf i Jemen. Expertpanelen kunde i sin utredning försiktigtvis konstatera att man misstänkte att lasten genom mellanhänder i själva verket var en olaglig donation till personer som omfattades av FN-embargot i Jemen.

Som om huvudvärken för redaren Dileton inte var tillräcklig så blev den än värre då befraktaren av Androussa begärde att andra Dileton-fartyg skulle läggas i arrest tills man fått ersättning för sin förlorade last på Androussa. Detta blev sedermera en separat rättsprocess i USA.

Androussa kom att förbli konfiskerat i över två år innan situationen löste upp sig. Först den 25 oktober 2019 kunde Androussa lämna Yanbu efter att ha sålts för skrotning i Bangladesh. Under sista resan flaggades hon om till Saint Kitts & Nevis och namnet förkortades till Roussa. Hon ankom Chittagong den 16 november och kördes upp på stranden drygt en vecka senare. 

Kronologi

1995-06-15Levererad som Torm Alice till A/S Dampskibsselskabet Torm, Köpenhamn.
2001-12Såld till Rederi AB Gotland, Visby.
2004-02-18Levererad efter försäljning till A/S Dampskibsselskabet Torm, Köpenhamn, för USD 23.500.000.
2005-07Omdöpt Faja De Oro II och utflaggad till Mexiko. Charter till Blue Marine, Mexico.
2008-01Överförd till Torm Singapore Pte Ltd, Singapore.
2011-01Såld till Androussa Shipping, Monrovia för USD 12.000.000. Omdöpt till Faja i februari och Androussa i april.
2014-07-05Omdöpt Loussana.
2015-07-03Omdöpt Androussa.
2019-10-25Avgick Yanbu, omdöpt till Roussa, efter försäljning till Comsic King Holding. Ankom Chittagong den 16 november för att skrotas.

Specifikation

Längd182,84 meter
Bredd32,20 meter
Dräktighet28628 GT
Lastförmåga47629 dwt
Maskineri1 st MAN B&W 6S50MC, 8859 kW, 15 knop.
Passagerarkapacitet
Lastkapacitet53750 kubikmeter
Namnsignal/IMOOZIK2/9101182

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *