Torm Helene

Under fyra år ägde Gotlandsbolaget hälften av den stora danska tankern Torm Helene. Systerfartyget Torm Ann-Marie kom dock att så småningom helägas av Gotlandsbolaget och förblev också i gotlänningarnas ägo under betydligt längre tid.

Hundratusentonnare från Korea

I mitten av 1990-talet inledde Gotlandsbolaget sitt samarbete med det danska produkttankrederiet Torm vilket skulle komma att bestå under de kommande 15 åren. Under sommaren 1997 skedde två leveranser av mycket stora tankfartyg från Sydkorea där Torm och Gotlandsbolaget gick in med en femtioprocentig ägarandel i respektive fartyg. Den 26 juni 1997 kunde Hyundai-varvet leverera 100 000-tonnaren Torm Ann-Marie och redan en och en halv månad senare var det dags för leverans av systerfartyget som fick namnet Torm Helene.

Torm Helene sattes omgående i kontraktsbunden trafik mellan Japan och Persiska Viken, och hon flaggades i det danska internationella skeppsregistret genom att registreras på Herdis Shipping Corporation med hemort i Köpenhamn.

Gotlandsbolaget säljer sin del

I september 2001 sålde Gotlandsbolaget sin andel i Torm Helene till Torm, samtidigt som Torm sålde sin andel i den betydligt mindre Torm Gotland till Gotlandsbolaget. På så sätt blev respektive fartyg helägt av respektive rederi. Affären innebar samtidigt en rejäl bokföringsmässig vinst på omkring 90 miljoner kronor för Gotlandsbolaget.

Fartygstransaktionerna genomfördes för att rederierna skulle ha större handlingsfrihet att sälja sina respektive fartyg enligt Eric D Nilsson, men Torm fortsatte att sköta driften av bägge fartygen även efter bytesaffären.

Torm Helene i Singapore 2014. Foto: Piet Sinke (CC BY-NC-SA

Piratangrepp

Flera av Torms fartyg har under åren råkat ut för olika piratangrepp, både utanför Afrika och i Asien. Även Torm Helene har drabbats. Den 25 juni 2014 bordades fartyget av pirater när det låg för ankar utanför Bintan Island i Indonesien. Piraterna tog sig in i maskinrummet, men vakthavande befäl på Torm Helene upptäckte vad som pågick och kunde slå larm. Besättningen på Torm Helene kunde själva i en gemensam insats söka igenom fartyget, men piraterna lämnade då raskt skeppet. Piratangreppet kom därför att inskränka sig till stulna reservdelar.

Såld men inleasad av Torm

Gotlandsbolaget hade sagt upp sitt samarbetsavtal med Torm redan under 2010, och det danska rederiet hade under ett antal år stora utmaningar med lönsamhet och nya ägare. Som ett led i att säkra bolagets framtid skedde många fartygstransaktioner och omfinansieringar. Även på senvintern 2017 skedde flera omstruktureringar i flottan. Genom att sälja tre fartyg stärktes likviditeten genom avbetalning av lån, även om vinsten landade på i sammanhanget blygsamma 900 000 dollar.

Som en del i uppgörelsen återtogs Torm Helene genom ett leasingavtal på 58 månader och fortsatte därmed i Torms verksamhet. Torm hade även optioner på förlängning av leasingavtalet och att köpa loss fartyget för en specificerad summa.

Torm Helene i Singapore 2014. Foto: Piet Sinke (CC BY-NC-SA

Såld till ljusskygg köpare

Under andra kvartalet 2020 tog Torm leverans av ett nybygge i Medium Range-segmentet och sålde samtidigt av fem äldre fartyg – bland andra den tjugotre år gamla Torm Helene. Således utnyttjade Torm sin köpoption på Torm Helene från leasingbolaget och kunde därmed göra sig en extra hacka på fartygsaffären när hon såldes för 10 miljoner dollar.

Även den över tjugo år gamla Torm Kristina – vilken också delägts av Gotlandsbolaget – såldes för övrigt vid samma tillfälle och hamnade hos samma ägare som Torm Helene.

Torm Helene levererades till de nya ägarna den 5 augusti 2020 och döptes om till OT Helene. Vem som stod bakom rederiet OT Helene Ltd var okänt, men Lloyds List menade att man såg en trend där äldre tankfartyg istället för att skrotas nu såldes till anonyma köpare som verkade inom en speciell nisch. Gömda bakom opersonliga bolag i skatteparadis engagerades dessa äldre fartyg i frakter för länder som ligger under olika typer av sanktioner.

Lloyds kunde meddela att de två före detta Torm-fartygen, nu omdöpta till OT Helene och OT Kristina, omflaggats till Saint Vincent och Grenadinerna i Västindien. Möjligen fanns det kinesiska intressen bakom ägarbolagen men de bemannas av ett indiskt managementbolag. Fartygen lastade efter övertagandet från Torm råolja i Venezuela, rundade Afrikas horn och gick därefter upp mot Singapore för vidare skeppning ut till någon asiatisk kund.

I februari 2021 döptes fartyget om till Heng Long och flaggades om till Sierra Leone. Redan i oktober samma år ankom hon dock Chittagong för skrotning.

Heng Long under skrotning i Bangladesh. Okänd fotograf

Kronologi

1997-08-14Levererad som Torm Helene till Rederi AB Gotland (50%) och A/S Dampskibsselskabet Torm, Köpenhamn (50%).
2001-09Gotlandsbolaget säljer sin andel till Torm.
2017-03-23Såld till Flora RO PTE, Singapore, men återtagen på bareboatcharter med köpoption.
2020-08-05Levererad till okända köpare. Registrerad på OT Helene Ltd och omdöpt till OT Helene.
2021-02Omdöpt till Heng Long. Ägare uppges vara Heng Long Ltd, Mahé, Seychellerna.
2021-10-22Körs upp på stranden i Chittagong, Bangladesh för skrotning.

Specifikation

Längd243,75 meter
Bredd42,0 meter
Dräktighet57 031 GT
Lastförmåga99 999 dwt
Maskineri1 st MAN B&W 6S60 MC-VI, 10 429 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet115 536 kbm
Namnsignal/IMOV7FU5/9143532

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *