Wisby Pacific

I slutet på april 2006 inleddes ett samarbete mellan Gotlandsbolaget och det då tillika gotländska rederiet Wisby Tankers AB. Samarbetet innebar att Gotlandsbolaget förvärvade 50 procent i ett av Wisby Tankers fartyg. Under årens lopp har många nya investeringar gjorts tillsammans. I slutet av 2017 gick Gotlandsbolaget in som huvudägare i Wisby Pacific i samband med leveransen från varvet i Guangzhou i Kina.

Wisby Pacific på Pärlfloden strax efter sjösättningen. Foto: Gotlandsbolaget

Wisby Tankers och Stena

År 2000 bestämde sig fyra kollegor ombord på ett av Laurins tankfartyg – Peter Rubinstein, Jonas Engström, Johan Markström och Stefan Dombrowsky – för att grunda ett eget rederi vilket blev Wisby Tankers. Första fartyget blev Stena Barbados som Stena skulle sälja inför leverans av nya fartyg och Wisby Tankers fick möjlighet att köpa fartyget med hjälp av Nordea som finansiär. Samtidigt chartrade Stena tillbaks fartyget under två år för att fullfölja ett åtagande för Texaco i Karibien.

Wisby Tankers har alltsedan dess haft en mycket stark utveckling och samarbetar idag bland annat med Stena, Trafigura och Gotlandsbolaget. Men man har under dessa år hållit en relativt låg profil.

Stena Bulk, som var Wisby Tankers första affärspartner, är ett av världens stora tankrederier och man kontrollerar idag en flotta på omkring 100 fartyg. Stena Bulk tog tillsammans med det för Gotlandsbolaget välkända varvet GSI i Guangzhou fram en ny typ av tankfartyg som kom att kallas Stena IMOIIMAX och 2012 beställde Stena hela 10 enheter av serien. Wisby Tankers följde projektet med stort intresse (Wisby Tankers har övervakat bygget av Gotlandsbolagets senaste färjor på GSI-varvet) och föreslog till slut för Stena att man skulle beställa några egna fartyg som också skulle kunna sysselsättas i Stenas trafik.

IMOIIMAX-fartygen är på omkring 50.000 dwt och därmed i det så kallade MR-segmentet. De är designade för att kunna frakta såväl vegetabiliska oljor och kemikalier som olje- och petroleumprodukter och har 18 tankar som vardera har en kapacitet om 3.000 kubikmeter. Man har lagt mycket kraft på energioptimering och har fått ner bränsleförbrukningen med 10-20% jämfört med liknande fartyg.

Wisby Tankers beställer systerfartyg och Gotlandsbolaget går in

I slutet av 2015 skrevs kontrakt mellan GSI och Wisby Tankers på två tankfartyg på 50.000 dwt för leverans i slutet av 2017. Priset uppgick till 40 miljoner USD per fartyg och beställningen innehöll även ett par optioner.

Wisby Pacific på stapelbädden strax före sjösättningen.

Dessa fartyg är snarlika Stenas IMOIIMAX-serie, och förutom Wisby Tankers/Gotlandsbolaget har den lätt modifierade versionen beställts även av danska rederiet Torm som Gotlandsbolaget tidigare hade ett nära samarbete med. Torm har beställt totalt sju systerfartyg, och för den senaste beställningen på våren 2018 uppgick kontraktspriset till 93 miljoner USD för tre fartyg.

Wisby Tankers offentliggjorde sin order först i juli 2016 men då hade bygget av det första fartyget, Wisby Pacific, påbörjats redan den 11 december året innan.

Lossning i Sao Luis, Brasilien i maj 2019. Foto: Mikael Söderholm.

Vid leveransen i juletid 2017 togs Wisby Pacific, precis som systerfartyget Wisby Atlantic, på en treårig time-charter av Stena Bulk. Gotlandsbolaget köpte samtidigt in sig med 80% i de två systerfartygen.

Tekniskt management sköts om av bolaget Wisby Shipmanagement som är ett av Gotlandsbolaget och Wisby Tankers gemensamägt driftbolag.

Maskinrum. Foto: Mikael Söderholm.
Wisby Pacific. Foto: Wisby Shipmanagement

KRONOLOGI

2017-12-27Levererad till Rederi AB Sysne (80%) och Wisby Tankers (20%). Charter till Stena Bulk AB.

SPECIFIKATION

Längd183 meter
Bredd32 meter
Dräktighet29681 GT
Lastförmåga49686 dwt
Maskineri6-cylindrig MAN B&W ME-B på 6.484 kW, 14,5 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet52363 kbm
Namnsignal/IMOC6CW9/9810226

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s