Dispatcher

I december 2015 levererades både servicefartyget Dispatcher samt ambulansfartyget Rescuer från varvet i Grovfjord i nord-Norge till Northern Offshore Services (NOS) på Donsö. Gotlandsbolaget köpte bägge fartyg direkt vid leverans, tillsammans med det två år gamla servicefartyget Carrier, och utökade därmed sitt redan befintliga engagemang i NOS fartygsflotta.

Dispatcher. Foto: NOS

D-klassen

Northern Offshore Services från Donsö grundades 2008 och nischade direkt in sig mot transporter av personal och materiel till havsbaserade vindkraftsparker. Tillväxten har varit stark och 2019 sysselsätter man omkring 30 specialfartyg.

År 2014 levererades m/s Developer, det första fartyget i NOS så kallade D-klass och Gotlandsbolaget gick snart in som ägare av fartyget. Systerfartyget m/s Dispatcher levererades i december 2015 och övertogs alltså inom några dagar av Gotlandsbolaget. Serien kom slutligen att bestå av sex fartyg, och det sista i serien, m/s Doer, levererades 2017. Systerfartygen är snarlika, men de sista enheterna kom att certifieras av danska myndigheter för 24 passagerare istället för 12.

Samarbetet mellan Gotlandsbolaget och NOS hade inletts 2011 genom förvärv av fyra servicefartyg. Under 2014 förvärvades ytterligare fem fartyg och 2015 ytterligare tre. Samtliga fartyg är utchartrade till NOS på bareboatcharter och opererar inom vindkraftsindustrin i Nordeuropa, med undantag av ambulansbåten Rescuer.

Dispatcher är byggd i aluminium och har en kapacitet på 12 passagerare utöver manskapet, samt 10 + 10 ton last på däck där det även finns fästen för två 20-fotscontainrar. Däckskranen från Palfinger har en kapacitet på 6,79 ton.

Fartyget drivs av två Catepillar på vardera 1080 kW vid 1200 varv/minut, vilka är kopplade till ställbara propellrar. Räckvidden uppgår till 1400 distansminuter, och strömförsörjningen ombesörjs av två generatorer från Perkins/Stamford på vardera 27,7 kVA. Servicefarten uppgår till 25 knop med en bränsleförbrukning om 370 liter per timme. Maxfarten uppgår dock till 30 knop. Fyra bogpropellrar från Petters Marine Hydraulics på vardera 50 hkr underlättar manövreringen.

På bryggan finns bland annat 2 x Furuno X-band FR-2117BB radar, Furuno Ecdis, Furuno FA-150 AIS, Furuno SC-50 satellitkompass, Furuno GP-150 GPS/DGPS, Simrad AP-50 autopilot, Furuno FCV-620 ekolod, Furuno NX-700B navtex och Tayio TDL1150 crew finder.

Dispatcher klassades i DNV GL med beteckningen ✠1A1, HSLC, R1, Windfarm Service Vessel 1.

KRONOLOGI

2015-12Levererad som Dispatcher till Northern Offshore Services.
2015-12-14Såld till Rederi AB Gotland, Visby med leverans den 18 december. Bareboatcharter till säljaren.

SPECIFIKATION

Längd27,2 meter
Bredd9,2 meter
Dräktighet215 GT
Lastförmåga? dwt
Maskineri2 st Catepillar C32 Acert, 2.162 kW, 30 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet10+10 ton på däck
Namnsignal/IMOOWAS2/9778753

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s