Svea Drott

Inför sommaren 1974 chartrade Gotlandsbolaget in Svea Drott från Sveabolaget för att ersätta Thjelvar som var under försäljning till Italien. Affären med Thjelvar gick dock i stöpet, men Gotlandsbolaget lyckades snart chartra ut Svea Drott i andra hand.

Byggd i Landskrona

Det stora Stockholmsrederiet Sveabolaget hade 1961 köpt upp det danska rederiet Skandinavisk Linjetrafik som bland annat bedrev färjetrafik från Landskrona. Efter några år beslutade sig Svea-koncernen för att starta upp en helt ny linjetrafik, nu mellan Landskrona och Travemünde. En bil- och passagerarfärja beställdes vid Öresundsvarvet i Landskrona, och den 20 januari 1966 sjösattes hon och fick namnet Svea Drott av sin gudmor Alice Wartemann – hustru till borgmästaren i Lübeck. I juni 1966 levererades Svea Drott och sattes omgående in i den nya trafiken som främst var avsedd för frakt, men man medtog givetvis även turister och deras personbilar.

Sjösättning i Landskrona 1966-01-21. Arkiv: Museet for Søfart (CC BY SA)

Hösten 1973 utbröt Oktoberkriget mellan Israel och Egypten/Syrien vilket var upprinnelsen till den så kallade Oljekrisen med kraftigt stigande oljepriser som följd. Trave Line hamnade i ekonomiska svårigheter, och den 6 mars 1974 lades Svea Drott upp. Svea-koncernen letade efter ny sysselsättning för fartyget och lyckades teckna ett kontrakt med Gotlandsbolaget om en bareboatcharter mellan den 13 maj och den 23 september.

Svea Drott.

I Gotlandstrafik

Svea Drotts första tur för Gotlandsbolaget gick redan den 14 maj med Gotlandsbolagets besättning men med Sveas befälhavare Bent Christensen.

Svea Drott. Vykort

Anledningen till att Gotlandsbolaget chartrat in en färja var att Thjelvar skulle gå till varv i Oskarshamn för att därefter levereras till ett italienskt rederi som Gotlandsbolaget slutförhandlade om försäljning med. Affären gick dock om intet i sista stund och Gotlandsbolaget hade plötsligt en färja för mycket. Gotlandsbolaget försökte därför få avsättning för en av färjorna, och den 16 augusti påbörjades en uthyrning av Svea Drott i andra hand till British Rail för trafik för deras rederi Sealink.

Thjelvar rustades snabbt för att åter sättas i Gotlandstrafik som ersättare till Svea Drotts turer till Oskarshamn. Svea Drott avseglade Oskarshamn mot England den 16 augusti och ankom Weymouth några dagar senare. Svea Drott fortsatte även under chartern till britterna att vara bemannad med Gotlandsbolagets personal. Chartern blev en god affär för Gotlandsbolaget som lyckades få täckning till och med för de kostnader man haft för Thjelvars upplag under sommaren.

Southampton i september 1974. Foto: Allan Ryszka-Onions

Såld till britterna

Svea Drott sattes den 20 augusti i fart mellan Weymouth och kanalöarna, fortfarande med Gotlandsbolagets “G” i skorstenarna. I oktober var chartern slut och Svea Drott lades upp i Helsingborg. Sealink var dock uppenbarligen nöjda med fartyget, och i november hade hon sålts till Lloyd´s leasing för drygt 23 miljoner kronor som dock bareboatchartrade henne till Sealink. Efter vissa reparationer sattes hon i fart i februari 1975 på linjen Weymouth – Jersey – Guernsey med det nya namnet Earl Godwin.

1984 privatiserades rederiet Sealink och såldes av brittiska staten till Sea Containers på Bermuda. Rederinamnet ändrades till Sealink British Ferries.

Earl Godwin. Vykort

Efter många års trafik för Sealink – huvudsakligen på kanalöarna – låg Earl Godwin mest upplagd alternativt chartrades ut under de sista åren på 1980-talet. Den 15 mars 1990 levererades hon dock, trots maskinproblem, till det italienska rederiet NAVARMA som köpt henne för 2,1 miljoner USD. Två dagar senare avgick hon Weymouth mot Livorno, omdöpt till Moby Baby.

Trotjänare i Italien

Efter en ombyggnad i Livorno sattes hon till sommaren 1990 i trafik mellan Piombino söder om Livorno till ön Elba strax utanför. Rederiet kom så småningom att marknadsföras som Moby Lines med spektakulärt målade fartygsskrov.

Moby Baby i Livorno 2013-01-25. Foto: Piergiuillano Chesi (CC BY)

Den lilla och tämligen gamla färjan kom att gå kvar för rederiet ända fram till hösten 2015 varefter hon lades upp och bjöds ut till försäljning.

Skrotning

Den 13 juli 2017 ankom Moby Baby till grekiska Drapetsonas utanför Piraeus efter att ha sålts till grekiska Portucalence. Rederiet hade köpt in henne tillsammans med en annan äldre färja från Moby Line med avsikt att trafikera den portugisiska ögruppen Azorerna. Moby Baby döptes om till Anemos och en upprustning påbörjades. Hon kom dock aldrig i trafik för de nya ägarna, och i september 2018 bogserades hon av bogserbåten Christos XXXIV till Aliaga i Turkiet för skrotning.

Anemos har anlänt till Aliaga. Foto: Ömer Sorgulu
Anemos under skrotning. Foto: Selim San

Kronologi

1966-06-08Levererad till Stockholms Rederi AB Svea, Stockholm med namnet Svea Drott.
1974-05-13Charter till Rederi AB Gotland. Återlämnad 23 september.
1974-10-01Såld till Lloyd´s Leasing Ltd (British Railways-Sealink), London för SEK 23.250.000. Omdöpt Earl Godwin.
1990-03-01Såld till Navigation Arcipelago Maddalenino SpA, Napoli, Italien. Omdöpt Moby Baby.
2017-05Såld till Portucalence Shipping Co Ltd. Omdöpt till Anemos.
2018-10Ankom Aliaga för skrotning.

Specifikation

Längd99,18 meter
Bredd18,34 meter
Dräktighet4015 brt
Lastförmåga1060 dwt
Maskineri2 st 12-cyl Deutz SBV12M350 samt 2 st 6-cyl Deutz SBV6M358, 12000 bhk, 19,5 knop
Passagerarkapacitet900
Lastkapacitet150 personbilar
Namnsignal/IMOSJYE/6606026

3 kommentarer

  1. Anders Larsson

    Jobbade ombord i henne -74 som diskplockare! Mycket trevlig båt och fin inredning.

  2. Ferry Traveller

    Hej, Jag åkte mycket med Svea Drott som barn, senare började jag själv jobba på TT-Line i många år, Svea Drott var en fin båt.

  3. Såg henne i min hemstad Weymouth. Tråkigt att hon var tvungen att gå på skrotning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *