Wisby Oak

Optionerna på två mindre produkttankfartyg avropades av Wisby Tankers och Rederi AB Gotland hos varvet i Penglai i Kina sommaren 2008. Wisby Oak skulle ha levererats 2009, men hon kom att försenas till slutet av 2010 och såldes vidare direkt vid leverans.

Kinesisk kvartett

Wisby Tankers första fartyg, Wisby Barbados, kom så småningom att chartras ut till La Marocaine de Cabotage – Marcab. Samtidigt grundade Wisby och Marcab det gemensamägda bolaget Casablanca Tankers med behov av nybyggen med dubbla skrov. 2006 begav sig Wisby Tankers därför till Kina för att undersöka lämpliga varv för att beställa några mindre men komplicerade tankfartyg avsedda för Casablanca Tankers verksamhet.

I kinesiska Penglai hittade man en före detta marin chefsingenjör som startat upp en fiskeriverksamhet och en fiskfabrik som sysselsatte några tusen personer, men som även hade ambitioner att starta upp ett skeppsvarv. Med endast en skiss på det tänkta varvet lät Wisby Tankers beställa två tankfartyg på 5850 dwt, samt med option på ytterligare två fartyg. Ett rejält risktagande även om konstruktionsritningarna var svenska och även några underleverantörer och installatörer.

Wisby Tankers två systerfartyg började byggas på varsin slip, samtidigt som varvsägaren påbörjade bygget av en stor torrdocka där andra, större nybyggen skulle påbörjas. Wisby Argan blev klar för sjösättning först, och hela 800 personer kom för att bevittna det nya varvets absolut första sjösättning. Men högtidligheterna förmörkades då varvets enorma kran med en lyftkapacitet på 800 ton kollapsade i anslutning till sjösättningen. Wisby Argan skadades dock inte och kunde efter utrustning levereras ett år försenat, och systerfartyget Wisby Cedar levererades därefter, sex månader försenat.

Optionerna på ytterligare två fartyg avropades sommaren 2008 till relativt högra priser, och för dessa två fartyg gick Gotlandsbolaget in som hälfenägare. Men snart dök marknaden för denna typ av fartyg. Turligt nog för Wisby Tankers och Gotlandsbolaget så blev även dessa två fartyg kraftigt försenade med skadestånd som följd. Detta kompenserade till viss del prisraset som skett under tiden från kontraktets tecknande.

Det första “optionsfartyget”, Wisby Oak, konverterades innan leverans för dynamisk positionering och kunde säljas i samband med leveransen från varvet till schweiziskt–nederländska Trafigura. Det sista systerfartyg, Wisby Teak, gick efter leverans in i Wisby Tankers verksamhet.

Wisby Oaks systerfartyg Wisby Argan. Foto: MDC

Såld innan leverans

När Wisby Oak väl levererades i slutet av 2010 bar hon redan namnet Mandume och övergick direkt till DT Group som är ett joint venture mellan Trafigura samt Cochan, ett investmentbolag från Angola. Mandume sysselsattes därefter som bunkerfartyg i det angolanska statsägda oljebolaget Sonangol med anläggningarna i Lobito som utgångspunkt.

Trafigura har under årens lopp haft ett flertal affärsförbindelser med Gotlandsbolaget och Wisby Tankers.

Mandume. Foto: Wnusio

I juni 2023 såldes Mandume till ett investmentbolag hemmahörande på Malta.

Kronologi

2009-11-25Sjösatt med namnet Wisby Oak för Rederi AB Gotland och Wisby Tankers AB, Visby.
2010-11-15Levererad som Mandume efter försäljning till Pumangol Energy Bunkering LLC.
2023-06-08Levererad till Endo Tailwind Maritime Limited. Malta-flagg. Omdöpt Endo Ponente.

Specifikation

Längd99,7 meter
Bredd18,5 meter
Dräktighet4776 GT
Lastförmåga5850 dwt
Maskineri1 st Wärtsilä 9l26, 2925 kW, 12 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet7099 kbm
Namnsignal/IMO-/9426506

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *