Global Maritimer

Gotlandsbolaget hade startat upp linjetrafik i Söderhavet – utgående från Kanada – genom dotterbolaget South Pacific InterLine i början av 1990-talet. Några år senare investerade man även i ett äldre bulkfartyg som byggdes om till självlossare och drevs av den förre VD:n för Canada Steamship Lines. Det blev dock ingen lönsam investering för Gotlandsbolaget.

Lång serie bulkfartyg

Burmeister & Wain, B&W, var en dansk varvsindustri med tillverkning av både fartyg och dieselmotorer. B&W kom att utvecklas från 1860-talet till en av världens ledande varvsindustrier, men fick liksom den svenska varvsindustrin stora problem under 1960- och 70-talen. 1980 såldes dieseltillverkningen till tyska MAN AG, men fartygsbyggnationerna fortsatte dock under betydande ekonomiska svårigheter. 1996 gick varvet i konkurs och upphörde.

En orsak till att B&W börjat få problem under 1960-talet var den ökande konkurrensen från japanska varv som börjat bygga standardserier till pressade priser. För att möta detta hot tog B&W fram en bulkfartygsdesign som byggde på standardsektioner som kunde konstrueras på ett effektivt och därmed konkurrensmässigt sätt. Serien kom att kallas BC50 eller Burmeister & Wain Mark I och var av Panamax-typ, det vill säga konstruerade för att med maximala mått kunna passera genom Panamakanalen. Fartygen hade sju lastrum och designades initialt med en lastkapacitet på drygt 50.000 dwt. Däckshuset placerades långt akterut och fartygets akter hade en ovanlig avsmalnande design och kom därför att likna ett förskepp.

Maskineriet bestod av åttacylindrig tvåtaktsdiesel tillverkad av B&W egen maskinfabrik, och effekten uppgick till drygt 13.000 hästkrafter vilket medgav en fart om 16 knop. För elförsörjningen fanns tre hjälpmaskiner, samt en nödgenerator.

Det första fartyget i serien, Long Hope, levererades I augusti 1967 till ett norskt rederi, och leveransen skulle komma att följas av många till just nordiska redare.

Cameronia var av typen BC50. Arkiv: A.D.Frost/shipsnostalgia.com

Anchor Line

Anchor Line var ett skotskt rederi som grundats redan 1856. Sedan ett antal år ingick Anchor Line i den större koncernen Runciman Shipping i Glasgow när man ett par år in på 1970-talet la en beställning på en enhet av B&W:s Mark I-serie. Kölsträckningen av nybygget skedde den första april 1973, och på hösten samma år sjösattes hon och fick namnet Cameronia. Leverans skedde redan den 23 november samma år.

Året därpå levererades tre fartyg i samma serie till svenska redare, och i juli 1975 levererades det 23:e och sista fartyget i den för B&W framgångsrika serien av bulkfartyg. Inget av systerfartygen existerar idag. 

Cameronia i Rotterdam 1975. Credit: MIchael Neidig.

Ombyggd med bildäck

1977 såldes Cameronia till den norske redaren Anders Jahre och hans rederi A/S Kosmos i Sandefjord. Jahre skickade Cameronia till Japan för att byggas om till ett kombinerat bil- och bulkfartyg.

Jalanta efter ombyggnaden.

Den 15 mars 1978 avgick Jalanta Tsu shipyard i Japan efter ombyggnaden. Efter att ha lastat totalt 2771 bilar av märkena Honda, Mazda och Toyota avgick Jalanta Hiroshima den 25 maj mot Europa. Den 18 och 19 juni passerade hon Suezkanalen, och hon ankom Antwerpen den 29 juni. Där lossades 396 bilar varefter hon avgick till svenska Wallhamn där 453 bilar lossades. Därefter angjordes Århus där 497 bilar lossades, och resterande bilar lossades i Bremerhaven.

1982 såldes Jalanta till Sealink och döptes om till Freeport.

Global Self-Unloaders

Canada Steamship Lines, CSL, är ett alltjämt livskraftigt, privatägt kanadensiskt rederi som grundades redan 1845. CSL hade bland annat specialiserat sig på self-unloaders, en typ av fartyg med eget lasthanteringssystem vilket innebar att lasterna kunde lossas i hamnar utan landbaserad lossningsutrustning. Självlossarna transporterade ofta laster som salt, gödning, spannmål och kol.

Efter sjutton år i rederiet tog Fred Pitre 1989 över som VD, men redan i december 1991 lämnade han företaget efter att ägarna planerade att flytta ut rederiets internationella verksamhet från Montreal. Det var således en gedigen kunskap som Pitre tog med sig ut från företaget när år 1992 tog sin början.

1993 startade Fred Pitre istället upp det egna rederiet Global Self-Unloaders med fokus på att bygga upp en internationell flotta av självlossare. Gotlandsbolaget hade ju redan verksamhet i Kanada genom dotterbolaget South Pacific InterLine, men hur man fick kontakt med Fred Pitre är okänt. Hos brittiska Sealink fann Gotlandsbolaget och Fred Pitre hursomhelst det nu ganska åldersstigna bulkfartyget m/s Freeport, vilket bedömdes vara lämpligt att byggas om till självlossare. Köpet blev klart i februari 1994 och fartyget registrerades på Gotlandsbolagets helägda dotterbolag Global Self-Unloaders I Ltd, registrerat i Nassau på Bahamas. Efter ombyggnad till självlossare bareboatchartrades fartyget – som nu döpts om till Global Maritimer – till Global Marine Enterprises Ltd i vilket Rederi AB Gotland ägde 28%. Övriga delägare i driftbolaget var bland annat amerikanska Mormac.

I Gotlandsbolagets årsredovisning för 1995 är inte längre Global Self-Unloaders I listat som ett dotterbolag, men andelen på 28% i driftbolaget Global Marine Enterprises kvarstår. Men redan 1996 avvecklas Gotlandsbolagets hela engagemang i detta kanadensiska äventyr då ”verksamheten inte visat tillfredsställande resultat” som det står i årsredovisningen.

Global Maritimer döps under hösten om till Annet Maritimer och kontrolleras nu av långivarna. Det norska rederiet Torvald Klaveness ser en affärsmöjlighet och köper loss fartyget för drygt tre miljoner dollar, men hon säljs omgående vidare till en grekisk redare och döps om till Banner.

Hon går ytterligare två år i trafik för Bariba Corp i Athen som specialiserat sig på bulkfrakter. I maj 1999 ankommer fartyget Shanghai för att skrotas under namnet Modi.

Cameronia i Europort. Arkiv: JK Byass

Kronologi

1973-11-23Levererades som Cameronia till Runciman Shipping Ltd, Glasgow.
1977-11-25Levererad till A/S Kosmos, Sandefjord (Anders Jahre). Omdöpt till Jalanta.
1982Såld till Kingsnorth Shipping Co Ltd, Piraeus. Omdöpt Freeport.
1988Såld till Sealink Shipping Co Ltd, Limassol.
1994-02Såld till Rederi AB Gotland. Registrerad på Global Self-Unloaders I Ltd, Nassau. Omdöpt Global Maritimer.
1996-08Rederi AB Gotland avvecklar sitt engagemang. Omdöpt till Annet Maritimer och kontrollerad av långivarna.
1996-11Såld till Torvald Klaveness för USD 3.100.000.
1996-12Såld till Catana Shipping, Aten. Omdöpt till Banner.
1997-04Omdöpt till Modi.
1999-05-14Anlände Shanghai för skrotning.

Specifikation

Längd218,85 meter
Bredd30,56 meter
Dräktighet30002 brt
Lastförmåga53948 dwt
Maskineri1 st 7-cyl B&W, 9636 kW, 15 knop.
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet?
Namnsignal/IMOC6MM9/7346881

En kommentar

  1. Jonas Evertsson

    Mycket intressant!
    Skoj att läsa om sånt om hänt både båtar och rederier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *