Performer

Det lilla servicefartyget Performer köptes in av Gotlandsbolaget tillsammans med tre liknande fartyg i slutet av 2011. Hon kom att ägas av gotlandsrederiet under sju år, men har hela tiden sysselsatts och sköts av Northern Offshore Services på västkusten.

Udda framdrivning

South Boats Special Projects Limited på brittiska ön Isle of Wight levererades sitt nybygge nummer 25 med namnet Performer i juli 2010. I fackpress beskrevs bland annat framdrivningssystemet som inte var helt vanligt för denna typ av servicefartyg:

South Boats i Storbritannien har levererat Performer, en katamaran med aluminiumskrov som framdrivs av Volvo Penta IPS-pods, till Northern Offshore Services. Fartyg avsedda för havsbaserade vindkraftsparker, vilket Performer är, drivs vanligtvis av vattenjet eller propellrar med variabel stigning, men denna gång valde Northern Offshore Services Volvo Penta IPS-pods. Fartyget gick omedelbart efter leverans in i tjänst vid en vindkraftpark söder om Danmark, och visade sig leva upp till sitt namn genom att upprätthålla full servicehastighet med full last även i hårt väder.

Den multifunktionella och 16 meter långa Performer kan medföra dykutrustning, dekompressionskammare och annan utrustning. Den kan transportera 12 passagerare samt utföra dykuppdrag och andra typer av underhåll och översyn. Fartyget är utrustat med en fast generator på 142 kVA under däck för att kunna leverera elektrisk kraft under vindkraftverkens byggfas. Det har också bunkertankar för att kunna försörja byggplatserna med diesel.

Performer. Foto: NOS

”Vi har redan båtar med mindre versioner av Volvo Penta IPS, och de har servat oss väl. Den främsta anledningen till att vi specificerade Volvo Penta IPS är att vi med dessa inte får någon minskning av servicehastigheten trots en fullastad båt”, säger Northern Offshore Services-chefen Martin Landström.

Jämfört med andra framdrivningssystem hävdar Volvo Penta att bränsleförbrukningen för IPS är lägre och att även avgasutsläppen är lägre. Delvis beror detta på D13-motorerna, som har mycket låga utsläpp, men mest beror det på att själva IPS-enheterna kräver en tredjedel mindre bränsle. IPS-enheterna erbjuder också joystick-dockning, en användbar funktion vid manövrering med låg hastighet.

”Styrspaken är väldigt praktisk eftersom styrmannen inte behöver vara byggd som en spindel för att hantera alla hjul och kontroller, utan kan istället styra båten med en hand och koncentrera sig på vad som händer runt båten”, enligt Martin Landström.

Volvo Penta IPS1050.

En annan användbar funktion är Dynamic Positioning System, som håller båten mer eller mindre stilla i vattnet, en funktion som ofta används medan man väntar på en plats för nästa servicejobb. Ytterligare en fördel är att Volvo Penta IPS levereras som ett komplett system, motsvarande allt från från rodret till propellrar. Eftersom ingen axelinriktning krävs reduceras också installationstiden vanligtvis kraftigt för varvet.

Såld till Gotlandsbolaget

Den 30 december 2011 köpte Gotlandsbolaget in Performer tillsammans med Supplier, Provider och Transporter. Styrelseordförande Jan-Eric Nilsson uttalade sig om affären:

Vindkraft till havs är en växande sektor i jakt på förnybar energi. Detta är ett av få segment inom sjöfart med tillväxt de senaste åren och vi ser positivt på vårt samarbete med Northern Offshore Services

Performer och de andra servicefartygen hyrdes tillbaka av NOS på bareboatbasis och fortsatte i samma sysselsättning som tidigare.

Performer. Foto: Gotlandsbolage

På hösten 2018 köpte NOS tillbaka Performer från Gotlandsbolaget, men hon sattes snart ut till försäljning.

Såld till fiskeriverksamhet

I början av 2019 såldes Performer till Themis Fiskeri A/S som har sitt säte på Rörö utanför Göteborg, men som bedriver sin fiskeriverksamhet i Danmark. Performer döptes om till Hilly och används för transport av besättningar mellan Rörö och Thyborøn på Jyllands västkust vid besättningsbyte på det stora fiskefartyget S 144 Themis som har Thyborøn som bas för sitt fiske. Personaltransporterna med Hilly sparar tid jämfört med att köra bil till Göteborg, åka färja till Skagen och därefter åter bil till Thyborøn.

Kronologi

2010-07-16Levererad som Performer till Northern Offshore Services. Hemort Skagen.
2011-12-30Såld till Gotlandsbolaget och registrerad på Rederi AB Kappelshamn.
2018-10-01Såld till Northern Offshore Services A/S.
2019-02-05Såld till Themis Fiskeri A/S, Skagen. Omdöpt till Hilly.

Specifikation

Längd16,0 meter
Bredd6,3 meter
Dräktighet32 GT
Lastförmåga? dwt
Maskineri2 x Volvo Penta D13-800, 1176 kW, 24 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet5 ton
Namnsignal/IMOOYPL2/-

En kommentar

  1. Mikael Brenner

    Där skulle jag vilja jobba.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *