Oceaan

I början av 1960-talet hade Gotlandsbolaget svårt att möta den kraftigt ökande efterfrågan på bilplatser för turisterna. Lösningen blev att under några säsonger nyttja så kallade “bilbåtar” där turisternas bilar transporterades samtidigt som turisterna själva åkte med bolagets äldre passagerarbåtar. Holländska Oceaan fick göra ett kort inhopp i denna trafik under sommaren 1961.

Oceaan sjösätts.

Byggd i Holland

På bröderna van Diepens skeppsvarv i Waterhuizen i Groningen, Nederländerna lät Roelf Tamme Tammes beställa en shelterdäckare med en lastförmåga om drygt 1.000 ton. I juli 1955 sjösattes nybygget och fick namnet Oceaan, vilket två tidigare fartyg i Tammes flotta hetat. En maskin på 860 hästkrafter skulle medföra en fart på 12 knop för det knappt 70 meter långa fartyget. Den första september 1955 genomfördes en lyckad provtursresa på floden Ems följt av leverans till redaren. Oceaan blev den första coastern från Groningen som utrustades med radar (en Decca 212).

Oceaan på provtur. Foto: Dijkstra, Delfzijl

Kort inhopp som bilbåt

Inför sommarsäsongen 1961 hade Gotlandsbolaget chartrat in lastfartyget Stella Nova för att funger som en av bilbåtarna. Stella Nova hade tidigare gått i Gotlandstrafik för Ö-linjen under namnet Nordpol. Leveransen blev dock försenad och Gotlandsbolaget var därför i ett desperat behov av att hitta ett ersättningsfartyg som kunde få över alla personbilar som redan var bokade. Sveabolaget sträckte ut en hjälpande hand då dom kunde låna ut Oceaan som dom vid tillfället hade inne på charter. 

Oceaan
Oceaan. Foto: Enar Löfstedt

Gotlandsbolaget kunde därför med kort varsel sätta in Oceaan i Gotlandstrafiken den 1 juli 1961 som parhäst till passagerarfartyget Gotland som endast kunde medföra ett fåtal personbilar som vinschades upp på däck. Oceaan gick på Nynäshamnstraden fram till och med den 5 juli då hon kunde ersättas med Stella Nova som nu levererats till Gotlandsbolaget. 

Slutet

Efter det korta inhoppet för Gotlandsbolaget så fortsatte Oceaan att serva sina holländska ägare väl. I slutet av 1960-talet såldes Oceaan till Italien och döptes därmed om till Maria Teresa. Ett decennium senare var Maria Teresa en gammal dam och låg upplagd i Baia utanför Neapel. Under hårt väder draggade fartyget under natten mellan den 20 och den 21 december och drev på grund. Hon förklarades som totalförlust och drogs in till Baia där hon förblev liggande i väntan på skrotning. Denna slutfördes under 1981 av Cantiere Navale ”Nettuno”.

Maria Teresa i Heraklion 1973. Credit: Elias P Tsoukalas/shipspotting.com

Kronologi

1955-09-01Levererad som Oceaan till R T Tammes, Groningen, Holland.
1961-07-01Charter till Gotlandsbolaget från Sveabolaget till den 5 juli.
1969Såld till Michele Mazzella, Italien. Omdöpt Maria Teresa.
1978Såld till Montegrillo S.n.C., Neapel, Italien.
1979-12-21Grundstötte och blev totalförlust. Skrotad i Neapel under 1981.

Specifikation

Längd68,70 meter
Bredd10,13 meter
Dräktighet498 brt
Lastförmåga1033 dwt
Maskineri1 st 4-takts enkelverkande 6-cyl Werkspoor TMAS396, 820 bhk, 12 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet71.000 kubikfot (grain), okänt antal personbilar i Gotlandstrafiken
Namnsignal/IMOPGLG/5260069

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *