Transporter

Gotlandsbolaget köpte 2011 in den relativt nybyggda aluminiumkatamaranen Transporter. Hon kom att ägas av gotlandsrederiet under många år men sysselsattes under alla år av Northern Offshore Services i vindkraftsindustrin.

Transporter.

Brittiskt bygge

Transporter byggdes 2008 av South Boats Special Projects Limited på den brittiska kanalön Isle of Wight som deras nybygge nummer 13. Hon var av katamarantyp med aluminiumskrov och konstruerad enligt Lloyd´s Registers klassning för Special Service Craft & MCA category 2. Transporter registrerades inledningsvis i det brittiska registret med hemort i Lerwick, men fick så småningom dansk flagg.

Svenskt Näringslivs numera nedlagda medlemstidning Entreprenör publicerade 2015 en intressant artikel där Northern Offshore Services beskrevs lite närmare:

Antalet vindkraftverk ute till havs växer. Det har skapat en helt ny nisch inom sjöfarten: transporter av personal och materiel till vindsnurrorna, oavsett väderlek. Ett rederi från Donsö, Northern Offshore Services, har nu etablerat sig som ett av de tre största i Europa med denna specialitet.

– Vi har brutit ny mark i en traditionell bransch. Och eftersom vi har sjöfarten i blodet så kunde vi snabbt bygga upp verksamheten när idén väl fanns där, konstaterar David Kristensson, vd för Northern Offshore Services, ett av många rederier på Donsö men med en helt egen nisch: transporter av manskap och utrustning till vindkraftsparker ute till havs.

I sig är idén ingen nymodighet. Flottan av bunkerfartyg på Donsö har i alla tider kombinerat uppdraget att frakta olja med att också ta med sig förnödenheter och nytt manskap ut till fartyg i farvattnen utanför Göteborg. Däremot sammanföll rederiets inköp av en katamaran med en förfrågan om att sköta transporterna till en vindkraftspark utanför holländska kusten. Det visade sig vara en lyckad kombination för både den nya båten och kunnandet skapade en effektivitet som omedelbart tilltalade vindkraftskunden.

– Vi gjorde två båtars jobb men tog bara betalt för en, så frågan är väl om det egentligen var en bra affär, säger David Kristensson.

Det blev starten på en specialisering som sedan 2008 har ökat Northern Offshore Services verksamhet med 25 – 30 procent per år och den första katamaranen har vuxit till en flotta på drygt 20 specialfartyg. Men chansen att få se något av rederiets fartyg i Sverige är inte stor, i princip hela verksamheten sker i andra vatten, från Irländska sjön till Östersjön. På en stor tv-skärm på kontoret i Saltholmen i västra Göteborg visas alla fartygens positioner i realtid, tillsammans med konkurrenternas båtar.

– Vi var inte först med idén, det finns ett par till rederier ute i Europa som sysslar med offshore supply. Däremot började vi i rätt tid när investeringen i nya fartyg ännu var relativt liten. Idag hade vi haft svårt att bygga upp en sådan här verksamhet eftersom det kräver större investeringar, säger David Kristensson.

– I och med att vi blev internationella direkt har vi också haft hela Europa som marknad och är nu ett av de tre största rederierna med den här specialiseringen, fortsätter han.

Att transportera förnödenheter till havsbaserade vindkraftsparker, när de uppförs och när de sedan repareras och underhållas, kan verka som en smal nisch. Men det är en internationell tillväxtbransch som växer med drygt 30 procent varje år. Kunderna finns både hos de energibolag som äger vindkraftssnurrorna och de turbintillverkare och andra leverantörer som bygger dem.

Han är övertygad om att förutsättningarna för NOS tillväxt går att hämta i traditionerna bakåt till Donsö.

– Där finns kunnandet och stoltheten över vad det kunnandet innebär. Det finns de som säger att man ska öva 10 000 timmar för att bli bra på något. Vi har gjort de där 10 000 timmarna flera gånger om i fler generationer. Vi kan köra båt och är tacksamma för de möjligheter som det ger.

Foto: Gotlandsbolaget

Ny tjänst vid norska fiskodlingar

Efter tio års tjänst för Northern Offshore Services bjöds Transporter ut till försäljning under 2019. I mars 2020 hade hon hittat sina nya ägare vid Norges längsta fjord, Sognefjorden.

Den nya ägaren, Yatek AS, är baserad i Leirvik i Hyllestad kommun och erbjuder service och utför uppdrag inom bland annat den norska fiskeindustrin. 2017 omsatte man drygt fem miljoner norska kronor och visade en vinst på nästan en miljon. Omkring 70% av omsättningen kommer från spolning av nät i de norska fiskodlingarna, men man monterar även nya nät och plockar bort uttjänta. Yatek har också andra typer av uppdrag för exempelvis kraftbolag och kommuner där de bland annat arbetar med vattenledningar, undervattenskablar med mera. På grund av det stora fokuset på fiskodlingarna så är högsäsongen förlagd till sensommar och höst, även om verksamheten pågår under hela året och visar tillväxt.

Yatek grundades 2015 av familjen Høie som äger 75% av aktierna i företaget. Resterande del ägs av Aria invest.

Transporter efter försäljningen till Norge. Foto: Yatek

Kronologi

2009-07Levererad som Transporter till Northern Offshore Services. Brittisk flagg.
2011-09-21Överförd till dansk flagg.
2011-12-30Såld till Gotlandsbolaget och registrerad på Rederi AB Kappelshamn. Bareboatcharter till säljaren.
2018-10-01Såld till Northern Offshore Services A/S, Kastrup.
2020-03-17Såld till Yatek A/S, Leirvik, Norge.

Specifikation

Längd15,5 meter
Bredd6,3 meter
Dräktighet30,1 GT
Lastförmåga? dwt
Maskineri2 st Scania I16-42M, 1 100 kW, 24 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet5 ton på däck
Namnsignal/IMOOUTB2/-

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *