Två ångbåtskaptener

År 1899 anställdes både Bernard Sandström och August Bachér i Ångfartygs AB Gotland, och de kom att föra flera av bolagets ångare under kommande decennier.

I mars 1867, då Bernhard Sandström var 15 år, mönstrade han på som kock på slupen ”Sex Syskon” i Wisby. På den här tiden seglade man inte under sena höst- och vintermånader och han mönstrade av i oktober. Påföljande år, 1868, mönstrar han på som jungman på skonerten Ellida, ägd av Ljugarns store handelsman O G Claudelin. Därefter följde ytterligare två seglingssäsonger med samma fartyg under samma kapten. Bernhard avancerar till lättmatros innan han slutar på Ellida. Kanske var Bernhard född under en lycklig stjärna. Året därpå gick Ellida under.

Nu ville Bernhard uppleva mer än Östersjön. Han flyttade till Gävle där det var större möjlighet att få hyra på någon djuphavsseglare. I juli 1871 mönstrade han på som bästeman på skonerten Chance från Gävle. Året därpå var han understyrman. Den 13-14 november detta år pressade en häftig storm stora vattenmassor från Östersjön in i Öresund. Vattnet steg tre meter över sin normala nivå och förorsakade kaos och enorm förödelse utmed öresundskusten. I denna storm sjönk Chance med Bernhard ombord utanför Dragör fyrskepp. Men hans lyckliga stjärna fortsatte lysa. Han klarade sig från Dragör-incidenten med livet i behåll.

Ett par år senare drog sig Bernhard hem till Gotland igen. Han flyttade till Visby och gifte sig med Wilhelmina Hallin. Han hade nu avancerat till befälhavare och redaren han seglade för var den kände C L Ekman i Visby. I tidningsnotiser kunde man följa hans resor: ”Skonerten TJELVAR, kapten Sandström, anlände till Genua den 26 dennes”, ”…

1887 började Bernhard arbeta för redarbrodern Axel Ekman som, förutom att vara grosshandlare och nederländsk vicekonsul, var direktör i Ångfartygs AB Gotland. Ångdrift var visserligen nytt för Bernhard men det dröjde inte länge förrän han var befäl på en av de ångdrivna gotlandsbåtarna. 1899 övertog han befälet på den nybyggda ångaren Hansa.

Bernhard Sandström var duglig och plikttrogen. Han vann såväl rederiets som allmänhetens aktning och förtroende och var flitigt anlitad för allmänna uppdrag. Han var också mycket uppskattad av vänner och en genuin sällskapsmänniska. Detta renderade honom till slut ett utnämnande till Riddare av första klass av Vasaorden (RVO).

Den 6 mars 1920 avled Bernard Sandström.

August Bachér föddes den 12 juli 1877 i Slite, Othems socken. Han skrev in sig på Visby Sjömanshus 1889 och var till sjöss på långfärder 1891 – 1895. Han avlade styrmans- och sjökaptensexamen 1896 och utnämndes till reservunderlöjtnant i Kungliga Flottan 1897. Sex år senare befordrades han till löjtnant. Han var ledamot i Skepparegillet i Visby sedan 1899 och i dess styrelse sedan 1925 samt vice ordförande i direktionen för Visby sjömanshus sedan 1932.

Den 27 januari 1936 avled han under dramatiska former på Drottens nattur till Gotland vilket pressen rapporterade om:

Under färd från Nynäshamn till Visby tidigt på måndagsmorgonen sprang plötsligt befälhavaren på ångaren Drotten, kapten I. A. Bachér, överbord och drunknade. Kapten Bachér, som var Gotlandsbolagets äldste befälhavare, hade länge lidit av svåra hjärtattacker.

Händelsen inträffade vid halv sextiden på morgonen. Kapten Bachér hade under söndagen och natten känt sig sjuk och troligen besvärats av ett hjärtlidande, varför han på morgonen tillkallade andre styrmannen och förklarade att han nog icke orkade gå upp på bryggan samt bad, att också förste styrmannen skulle tillkallas. Just som de båda styrmännen någon minut senare närmade sig befälhavarens hytt, sprang kapten Bachér ut och hoppade överbord, troligen under inverkan av en svårartad hjärtattack eller dylikt. Från ångaren kastades omedelbart ut en livboj, varefter man stoppade fartyget och satte ut en livbåt, men trots halvannan timmes sökande kunde kapten Bachér icke återfinnas.

Han kom i bolagets tjänst 1899, blev befälhavare på ångaren Klintehamn 1914 och var sedan 1931 befälhavare på Drotten. Kapten Bachér var en mycket dugande sjöman, avhållen och respekterad av alla med vilka han kom beröring. Han efterlämnar maka och två barn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *