Eliana Marino

I slutet av april 2022 kompletteras m/s Drotten av det inchartrade ro-ro-fartyget Eliana Marino i Hansa Destinations trafik mellan Nynäshamn och Rostock. Därmed uppnås rederiets målsättning att kunna erbjuda i princip dagliga avgångar mellan Sverige och Tyskland.

Byggd för tyskt investmentbolag

Ernst Russ grundade redan på 1890-talet sitt Hamburg-baserade rederi i dåvarande Kejsardömet Tyskland. Trots omfattande fartygsförluster både under första och andra världskriget kunde rederiet räddas och vid sin bortgång 1957 ägde han 21 fartyg. Alltjämt äger rederigruppen ett par dussin fartyg och har dessutom andelar i ännu fler. Även om man i huvudsak äger containerfartyg så har man även en serie ro-ro-fartyg i flottan som dock idag är över tjugo år gamla.

Ett av ro-ro-fartygen är Eliana Marino som sjösattes i december 2000 med namnet Louise Russ vid JJ Sietas skeppsvarv i Hamburg. När hon levererades månaden därpå bar hon dock namnet Porto Express eftersom hon chartrats ut på ett längre kontrakt till brittiska RoRoExpress Ltd för linjetrafik mellan Storbritannien och Marocko via Portugal. Linjen blev dock ingen framgång och redan senare samma år bröts charterkontraktet och nybygget fick läggas upp.

Ernst Russ GmbH lyckades hitta några kortare charteruppdrag för fartyget – som nu döpts om till Louise Russ igen – och i mars 2002 kunde ett längre charterkontrakt med belgiska Cobelfret säkras. Louise Russ sattes nu in på linjen Rotterdam – Purfleet där hon ersatte Eva Oden som flyttades till Cobelfrets linje till Zeebrugge.

Louise Russ i juni 2006. Foto: Alf van Beem (CC0)

Charter till italienska Moby

Louise Russ kom att gå i Cobelfrets trafik i närmare ett decennium innan hon återlevererades till Ernst Russ i februari 2011 och gick till Lloyd-Werft i Bremerhaven för översyn. Några veckor senare var hon åter ute på chartermarknaden.

I september 2013 kunde Ernst Russ åter säkra ett långtidskontrakt för Louise Russ. Hon chartrades nu ut till italienska Moby Line för deras frakttrafik mellan Livorno på italienska fastlandet och Olbia på Sardinien. 2016 flaggades hon om till Italien och döptes då om till Eliana Marino och hon har då även gått i Mobys trafik till Sicilien och Malta. Hon kom att stanna kvar i Moby Lines trafik fram till hösten 2021 då hon chartrades ut i andra hand till DFDS Mediterranean Business Unit för 15.500 EUR per dygn. Under den sex månader långa chartern har hon gått i trafik mellan Mersin i Turkiet och Trieste i Italien.

Eliana Marino i fart för Moby Line. Foto: Marc Ottini/arkiv: Hansa Destinations

Hansa Destinations andra fartyg

I slutet av augusti 2021 startade Gotlandsbolagets dotterbolag Hansa Destinations upp sin trafik mellan Nynäshamn och Rostock med m/s Drotten. I februari 2022 meddelade rederiet att man chartrat in Eliana Marino för att kunna utöka trafiken till sex avgångar per vecka från respektive hamn. Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson kommenterade satsningen i ett pressmeddelande:

Vi vet att flera avgångar ökar flexibiliteten och det har efterfrågats av många kunder. Under hösten har vi sett en stegvis ökad efterfrågan och det känns väldigt roligt att nu kunna öka kapaciteten ytterligare i båda riktningar.

Eliana Marino sätts in i trafik för Hansa Destination i slutet av april och enligt Shipping Italy betalar Hansa Destinations 16.500 EUR per dygn i hyra för fartyget som även under chartern kommer drivas av sin italienska besättning. Chartern av Eliana Marino sträcker sig fram till januari 2023.

Hansa Destinations invigdes hösten 2021 av företrädare från Nynäshamns kommun, regeringen, Gotlandsbolaget, Trafikverket och Stockholms Hamnar. Foto: Gotlandsbolaget

En statlig så kallad ekobonus var en bidragande anledning till att Gotlandsbolaget startade upp Hansa Destinations. Under 2021 uppgick bidraget till ca 39 miljoner kronor och för 2022 utgår drygt 35 miljoner kronor. Genom satsningen möjliggörs en överflyttning av gods från landtransport till sjötransport vilket enligt rederiets beräkningar innebär minskade utsläpp med minst 20 procent. Det är dock helt klart att trafiken än så länge inte bär sig trots statligt stöd. För Sjöfartstidningen uttalade sig Håkan Johansson redan i samband med trafikstarten i augusti 2021:

Att lansera en ny färjelinje som den här är en investering som man måste ta ställning till. Ekobonusen gör inte att förlust vänds till vinst initialt, men det är klart att det är ett bidrag i uppstarten.


Uppdatering #1:
Den 24 april 2022 ankom Eliana Marino till Rostock från Medelhavet, och på eftermiddagen den 27 april avgick hon på sin första tur från Rostock till Nynäshamn för Hansa Destination.

Uppdatering #2:

Den 9 september 2022 ankom Eliana Marino Rostock på sin resa från Nynäshamn men förblev därefter upplagd på grund av tekniska problem. Den 21 september sattes istället Cadena 3 in i Hansa Destinations trafik.

Uppdatering #3:

Den 10 november 2022 sattes Eliana Marino åter in i Hansa Destinations trafik efter att Drotten drabbats av maskinskada och tvingats avgå till varv för reparation. Eliana Marino lämnade Rostock, där hon legat upplagd, klockan 18:40 med beräknad ankomst Nynäshamn den 11 november klockan 15:00. Den 3 december sattes Drotten åter i trafik men Eliana Marino fortsatte i trafiken för Hansa Destinations som istället tog Cadena 3 ur trafik.

Uppdatering #4:

Den 15 december gick Gotlandsbolagets VD ut med en pressrelease där det framgick att Hansa Destinations ställer in trafiken:

Vi har drivit linjen under snart 1,5 år och har under en tid utvärderat lönsamheten och framtidsutsikterna för 2023. Det extrema omvärldsläget har medfört kraftigt ökade bränslepriser, vilket gör att trafiken inte bär sig, och utsikterna för 2023 är inte finansiellt gångbara. Vi har dessutom haft svårt att få upp volymerna för godstransporter, vilket leder till alltför låga intäkter. Detta har också lett till att den ekobonus vi blivit beviljade inte kunnat betalas fullt ut och den miljönytta vi haft som mål inte kunnat uppnås. En linje som tar godstransporter från väg till sjö och även innebär en direktlänk för passagerare mellan både Nynäshamn och Visby till och från kontinenten, är någonting vi fortfarande tror på. Det finns stora klimatbesparingar att göra genom att förflytta transporterna. Förutsatt att bränslepriset sjunker och att vi kan konstatera ett positivt marknadsintresse kommer vi att utvärdera möjligheten att starta upp trafiken igen 2024.”

Eliana Marino togs ur trafik efter ankomsten till Rostock på kvällen den 18/12 2022. Drotten tas ur trafik efter ankomsten till Nynäshamn den 4/1 2023.

Uppdatering #45

Efter ankomst till Italien sattes Eliana Marino i trafik mellan Livorno och Cagliari. Moby avropade nu efter många års bareboatcharter den köpoption som avtalats med de tyska ägarna, men redan den 30 januari 2023 bjöd Moby ut fartyget till försäljning. Anbud infordrades fram till den 2 mars och omedelbart efter sista dagen för anbud meddelade Moby att fartyget sålts till den enda spekulant som lämnat anbud men som inte namngavs. Försäljningsbeloppet uppgick till det begärda minimipriset 12,5 MEUR. Senare framgick det att köparna var MSC Group som avsåg sätta in fartyget i trafik mellan Italien, Tunisien och Libyen. 

Kronologi

2001-01-26Levererad till Ernst Russ GmbH, Hamburg med namnet Porto Express.
2001-11Omdöpt till Louise Russ efter återleverans från RoRoExpress Ltd som chartrat fartyget.
2002-03Charter till Cobelfret, Antwerpen. Återlevererad i februari 2011.
2013-09Charter till Moby Lines S.p.A., Milano. I januari 2016 omdöpt till Eliana Marino och omflaggad till Italien.
2022-04-27Insatt i trafik för Hansa Destinations som chartrat fartyget till januari 2023. Den 9 september togs hon dock ur trafik och ersattes med Cadena 3.
2022-11-10Åter insatt i trafik för Hansa Destinations som ersättare för Drotten under varvsvistelse. Ur trafik den 18 december.
2023-03-02Såld på auktion till MSC Group, Geneve. Registrerad på Pontoporeia Oceanway och omdöpt till Mayar.

Specifikation

Längd170,79 meter
Bredd25 meter
Dräktighet18.265 GT
Lastförmåga9.090 dwt
Maskineri2 st Wärtsilä 9M43, 16.800 kW, 22 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet2.500 lastmeter
Namnsignal/IMOIBMD/9226360

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *