Rone

När Gotlandsbolaget sålde sitt paragraffartyg Torsburgen 1963 tog man som ersättare in systerfartyget Rone på charter under sommaren. Rone skulle så småningom hamna i tysk ägo men förliste 1976 i Spanien.

Rone. Okänd fotograf

Claessons rederirörelse

Wictor Claesson var född 1899 vid Sigdes i Rone och gifte sig 1922 med sin Karin. Direkt efter giftemålet flyttade dem ner till ett nyinköpt hus i Ronehamn och där startade Claesson så småningom upp rederirörelse. I slutet av 1947 köpte han tillsammans med medfinansiärer in den gamla tremastskonaren Fortuna II. Under hela 1950-talet fraktade hon, tillsammans med rederisystern Merkur, allehanda gods mellan Gotland och fastlandet.

Wictor Claesson.

Natten mellan den femte och sjätte november 1960 sprang dock Fortuna II läck på resa från Norrköping till Visby, lastad med gödning. Fem distansminuter norr om Visby gick hon till botten på 100 meters djup, men besättningen kunde turligt nog undsättas av ett tillskyndande tyskt fartyg. Claesson såg sig nu omkring efter ett modernt paragraffartyg, och två andra gotländska redare – Nils Friberg respektive Ångfartygs AB Gotland – hade tidigare under året tagit leverans av systerfartygen Baltica respektive Torsburgen från Tyskland. Wictor Claesson lyckades samla fler intressenter för att kunna beställa ett systerfartyg vid samma varv i Hamburg och den 1 juli 1961 kunde fru Karin Claesson i samband med sjösättningen ge nybygget namnet Rone.

Rone. Okänd fotograf/arkiv: SSHM

Skepparegillet beskrev m/s Rone i sitt medlemsblad:

Till det nybildade Rederiaktiebolaget Rone i Ronehamn levererades från H. Ranckes Schiffswerft i Hamburg-Neunfelde den 24 augusti 1961 ett nybygge av s. k. paragrafbåtstyp. Fartyget sjösattes den 1 juli 1961 varvid det erhöll namnet ”Rone” och är byggt efter Germanischer Lloyds klassificering för såväl skrov som maskin och har en d. w. på 1.050 ton inklusive bunkers och vatten samt övriga stores. Fartyget är dessutom byggd som öppen shelterdäckare, försett med två master och tre lastbommar om vardera 2 tons maxlast.

Huvudmaskineriet utgöres av en Deutz dieselmotor, typ RBV 6 M 345, som utvecklar 800 eff. hkr och ger en fart om ca 11,5 knop, 2 st. hjälpmotorer och de tre vinschmotorerna äro även av märket Deutz. Bland den nautiska utrustningen kan nämnas radar, radiopejl, ekolod, radiotelefon, Sal-logg, automatstyrning och krängningsmätare.

”Rone” går i Östersjö- och Nordsjötrafik och befälhavare ombord är kapten Hugo Hartle, Kristianstad. Överstyrman är Allan Fredriksson, Stockholm, bördig från Rone.

Charter till Gotlandsbolaget

I mitten av maj 1963 sålde Gotlandsbolaget m/s Torsburgen till en redare på Västkusten – bland annat på grund av förestående stora investeringar i moderna bil- och passagerarfärjor för Gotlandstrafiken. För att temporärt ersätta Torsburgen vände sig Gotlandsbolaget till Wictor Claesson för att få chartra systerfartyget Rone. Den 10 juni kunde Rone gå in i Gotlandsbolagets styckegodstrafik och blev kvar över sommaren och återlevererades den 18 augusti.

Rone i Google, Storbritannien. Foto: PWR

Claesson hade för övrigt redan i mitten av 1950-talet chartrat ut sin lilla Pater Noster på 180 dödviktston, då för att ersätta Gotlandsbolagets lastfartyg Gute som gått på grund och behövde repareras mitt under högsäsongen.

Systerfartygen hos samma redare

Nils Friberg sålde sin Baltica redan i juni 1964 till Horst Frese O.H.G. Frachtschiffahrt i Hamburg, och redan i februari 1966 lyckades samma redare även köpa loss Gotlandsbolagets före detta Torsburgen som såldes vidare av sin nya västkustredare. Horst Frese fick dock vänta till våren 1970 innan han även kunde köpa systerfartyget Rone då Wictor Claesson beslutat sig för att upphöra med sin rederiverksamhet.

Rone i juni 1966 i Falsterbokanalen. Foto: Tomas Johannesson/arkiv: SSHM

Baltica och Torsburgen hette nu Peter Frese respektive Elke Frese, men Rone fick i samband med inköpet namnet Horst H. Redan ett par år senare avyttrade dock Horst Frese de tre systerfartygen. Peter Frese och Elke Frese gick till Bangladesh som humanitärt bistånd från den tyska staten, medan Horst H överfördes till Friedrich Heidemann i Hamburg.

1973 döptes Horst H om till Buchenhain och registrerades på ett kommanditbolag i Mogadishu i Somalia – dock fortfarande under Heidemanns kontroll.

Haveri

I november 1976 lastade Buchenhain skrot i Leith, Edinburgh avsett för Pasajes i spanska Baskien. På morgonen den 2 december kämpade Buchenhain på i hårt väder i Biscayabukten samtidigt som hon närmade sig sin destination. Strax före lunchtid drevs hon av vågorna upp på vågbrytaren vid La Zurriola i San Sebastian och översköljdes av den kraftiga sjön.

Buchenhain efter grundstötningen. Arkiv: San Sebastián Desaparecida (facebook)

Ombord befann sig nio personer som befann sig i omedelbar fara, och från land följdes dramat av ett stort antal åskådare. San Sebastians räddningstjänst fäste vajrar i parkerade fordon i land och lyckades få ut linor till haveristen varefter de ombordvarande kunde tas i land en efter en. Sist att lämna Buchenhain var befälhavaren där det krävdes övertalning av en tolk i land, utrustad med megafon, innan han accepterade att överge sitt skepp.

Buchenhain efter att vädret lugnat sig en aning. Foto: @DonSebastian (twitter)

Det framkom senare att Buchenhains radar varit ur funktion och att även torkarna på bryggans ventiler slutat fungera vilket givetvis inte underlättat navigeringen i det hårda vädret. Flera försök gjorde att bärga Buchenhain men efter några månader påbörjades skrotning på haveriplatsen. Sommaren 1977 var alla spår av Buchenhain borta.

Buchenhain skrotas på haveriplatsen. Foto: Jan Melchers
Slutfasen av skrotningen. Arkiv: San Sebastián Desaparecida (facebook)

Kronologi

1961-08-24Levererad som Rone till Rederi AB Rone, Ronehamn.
1963-06-10Charter till Gotlandsbolaget. Återlämnad den 18 augusti.
1970-05Såld till Horst Frese O H G, Hamburg. Omdöpt till Horst H.
1973Såld till M/S “Buchenhain” K.G. Fr. Heidemann, Mogadishu, Somalia. Omdöpt till Buchenhain.
1976-12-02Grundstötte vid San Sebastian, Spanien. Skrotad på haveriplatsen.

Specifikation

Längd60,4 meter
Bredd9,4 meter
Dräktighet499 brt
Lastförmåga1050 dwt
Maskineri1 st 4-takts 6-cyl Deutz RBV 6M 545, 800 bhk, 11,5 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet?
Namnsignal/IMOSGNI/5299400

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *