Nils Holgersson

På nyårsdagen 1992 övertog Gotlandsbolaget svenska statens femtioprocentiga andel i TT-Line och dess trafik mellan Trelleborg och Travemünde. Ro-paxfartyget Nils Dacke ingick i affären men den stora bil- och passagerarfärjan Nils Holgersson togs endast in på charter av Gotlandsbolaget. På grund av oenighet med de tyska delägarna om TT-Lines framtida fartygsflotta klev snart Gotlandsbolaget av samarbetet. Nils Holgersson går idag i fart mellan Nederländerna och Storbritannien för DFDS.

Systerfartygen Peter Pan och Nils Holgersson på ett vykort från TT-Line.

Byggd för Tysklandstrafiken

I början av 1985 offentliggjordes att TT-Line beställt två nya ”storfärjor” som skulle sättas i trafik under 1986 och 1987. TT-Line berättade att färjorna beställts på grund av den positiva utvecklingen av trafiken mellan Trelleborg och Travemünde. Under 1984 hade antalet passagerare ökat med sex procent till 718.999, och antal personbilar med fem procent till 113.425. Det första nybygget, som ägdes av de tyska delägarna i TT-Line, kölsträcktes i juli 1985 och kom så småningom att överta det traditionella namnet Peter Pan. Systerfartyget, som ägdes av SJ genom dotterbolaget Swedcarrier, kölsträcktes den 15 december 1985 och sjösattes i augusti året därpå med namnet Nils Holgersson.

Tre veckor före leveransen sålde Swedcarrier Nils Holgersson till Wallenius-rederierna i Stockholm. Det handlade om en ren ekonomisk placering för Wallenius eftersom Swedcarrier även fortsättningsvis svarade för fartygets driftkostnader under hela den ekonomiska livslängden om 20 år. Kontraktspriset för Nils Holgersson hade uppgått till 150 miljoner D-mark vilket motsvarade 537 miljoner kronor.

Den 20 februari 1987 kunde så Nils Holgersson levereras från det västtyska varvet Seebeckwerft i Bremerhaven och hon sattes ett par dagar senare in i TT-Lines trafik. VD:n Lars-Åke Mårtensson berättade för pressen att målsättningen var att under 1990 transportera en miljon passagerare på linjen.

Nils Holgersson i Travemünde i juni 1989. Credit: Paul Morgan

Ett par månader efter premiärturen gjorde Rese-Expressen ett ombordreportage (något förkortat nedan):

För enkelhetens skull heter alla TT-Lines båtar Peter Pan eller Nils Holgersson. Nils Holgersson nummer fyra är den mest vågade. Den döptes av gudmor Elsa Odner på mjuk gotländska och sattes i trafik i februari i år. Kärva men vänliga killar dirigerar bilarna så tätt att vår ljusa kjol får tjänstgöra som putstrasa på Volvon intill när vi ska gå emellan. Där bilarna står är det (än så länge) vitmålat. Där passagerarna håller till är det lila, rosa och annat blekt och vackert. Med gröna fuskväxter i vita lådor kan man lika gärna vara på ett kontor som på en båt.

Visst saknar jag mahogny och mässing, säger kapten Per Lijefors och får något längtande i blicken.

I uppgångarna har man målat ”lura-ögat”-målningar, en trappa som fortsätter upp i himlen eller får fel perspektiv. Lite här och där sitter en liten målad Nils H och letar efter sin gås. Himla piffigt. Från högtalarna väser Susanne Alfvengren ”När vi rör varann” medan vi tränger oss fram till våra hytter. Smart nog får man hyttnycklarna (eller vad den lilla plastbiten nu ska kallas) redan på kajen. Hytterna är ljusa med tjocka täcken men alldeles för små frottéhanddukar i toa- och duschrummet.

Nästan alla ombord gör allt i samma ordning. Först ska man äta smörgåsbord, sen ska man handla skattefritt, sen ska man gå till baren… Alltså blir det hiskeliga köer överallt. Vänder man på steken får man vara nästan solo. Kolla poolen och bastun, kanske boka en tid i solariet. I á la carte-restaurangen lockar man med tre rätter för 22 D-mark (cirka 75 kronor). Handla skattefritt medan alla trängs runt smörgåsbordet. Parfymavdelningen är sober och luftig. Spriteriet är tristare med ståltrådshyllor. Fast där köper man kanske hur det än ser ut?

Vill du lägga en sula på dansgolvet och ändå vakna utvilad i Travemünde redo för en hel dag på autobananen — då får du det snärjigt. Klockan sex plingar och plongar det i hytthögtalaren första gången. Trots två kuddar över huvudet går det inte att stänga ljudet ute. Frukostbuffén kostar tio D-mark (i svenska kronor blir det 38:50). Vi armbågar oss fram, men lyckas inte komma över speciellt mycket. Det såg ut att ha funnits både ägg, fil, juice, bacon, varmt bröd och olika pålägg. Men det mesta var slut och hungriga turister slet brödet ur korgarna innan det ens hann fram till buffébordet. Nästa gång vi åker väntar vi med frukosten tills vi kommit i land eller tar bara en fika i kafeterian, där köerna var bråkdelen så långa.

TT-Line gav ut detta vykort som egentligen är ett redigerat foto av Peter Pan.

Gotlandsbolaget köper halva TT-Line

Den 10 december 1991 undertecknades kontrakt om att Rederi AB Gotland från och med årsskiftet 1991/92 skulle överta svenska statens hälftenandel i TT-Line. I köpeskillingen, som uppgick till 325 miljoner kronor, ingick ro-pax-färjan Nils Dacke. Gotlandsbolaget tog även in Nils Holgersson – som redan var under försäljning till Frankrike – på ett charterkontrakt som sträckte sig till den 1 november 1992, men som kunde förlängas fram till den 15 februari 1993.

Redan veckor efter kontraktets undertecknande var alltså Gotlandsbolaget engagerat i Tysklandstrafik. För TT-Line innebar dock affären kortsiktigt inga förändringar, utan Nils Dacke och Nils Holgersson fortsatte i sin tidigare trafik och med sina ordinarie besättningar. I februari 1992 var dock förhandlingarna klara gällande försäljningen av Nils Holgersson till Frankrike. Svenska staten avropade därmed sin köpoption på färjan och köpte tillbaka henne från Wallenius Lines för 118,5 miljoner D-mark (motsvarande 430 miljoner kronor), för att kunna sälja henne vidare till Brittany Ferries efter att chartern till Gotlandsbolaget avslutats. 

Nils Holgersson. Foto: Sjöfartstidningen

Redan i augusti 1992 meddelade dock Gotlandsbolaget att man avsåg avveckla sitt engagemang i TT-Line från kommande årsskifte, och 250 personer varslades. Passagerarantalet på linjen Trelleborg-Travemünde hade under året förvisso minskat med 5-6 procent – bland annat på grund av konkurrens från Euroway – men grunden till Gotlandsbolagets beslut var oenighet med de tyska delägarna i TT-Line om hur den framtida tonnagefrågan skulle lösas. TT-Lines VD Lars-Åke Mårtensson kunde i samband med Gotlandsbolagets beslut offentliggöra att man beslutat bygga om ro-pax-färjan Robin Hood för 162 miljoner kronor för att ersätta Nils Holgersson som ju nu var såld med inte levererad. Han meddelade även att man hade en option hos varvet på att byggas om systerfartyget Nils Dacke för att ersätta Peter Pan, men det byggde givetvis på att Gotlandsbolaget var villigt att chartra ut eller sälja Nils Dacke till de tyska delägarna. Gotlandsbolaget hade istället velat investera i nybyggen för Tysklandstrafiken, vilket de tyska delägarna inte var redo för i den pågående lågkonjunkturen.

Levererad till fransmännen

Förhandlingarna med Brittany Ferries om en överlåtelse av Nils Holgersson hade således inletts redan under 1991, och under våren 1992 började de nya ägarna planera för en omfattande ombyggnation av sin nya färja. Någon vecka efter Gotlandsbolagets återlämnande av fartyget vid årsskiftet kunde hon överlåtas till de nya ägarna för 107 miljoner USD (motsvarande cirka 800 miljoner kronor). Svenska staten gjorde sig således ett rejält klipp på försäljningen av färjan.

Val de Loire efter övertagandet av Britanny Ferries. Arkiv: Dirk Jankowsky/faktaomfartyg.se

Den 14 januari 1993 avgick fartyget Lübeck med det nya namnet Val de Loire påmålat, men fortfarande i TT-Lines skrovmålning. Hon gick därefter ner till det italienska varvet INMA i La Spezia för att byggas om för sin nya trafik mellan Spanien och Storbritannien. När Val de Loire levererades av INMA i juni 1993 hade hon byggts om för hela 24 miljoner USD. Alla offentliga utrymmen ombord var renoverade, säkerhetssystemen hade uppgraderats och fartygets bog hade modifierats. Dessutom hade hela frontskottet förlängts och inrymde nu helt nya publika utrymmen. Den totala passagerarkapaciteten hade nu utökats till 2.140 personer och hon kom att sättas i trafik mellan Santander och Plymouth, men även mellan franska Roscoff och irländska Cork.

Val de Loire. Foto: Yves Madic

Den 19 juni 2001 gick den spanska polisen ut och meddelade att man avstyrt den baskiska separatiströrelsen ETA:s planer på ett terrorattentat mot färjan. Veckan innan hade polisen gripit de två ETA-medlemmarna Jesus Maria Goikoetxea och Premin Sampedro i byn Mondragon och då funnit 35 kilo dynamit, kartor över Santander och anteckningar om Val de Loires avgångar mot Plymouth. Tidningen El Pais rapporterade:

Police are convinced the aim was to plant the bomb in the ferry’s car deck, send a warning so the vessel could be evacuated and then sink it at the dockside.

Ombordkörningsramperna i aktern. Foto: Paul Hermans (CC BY SA)

Såld till Danmark

I mars 2004 sattes nybygget Pont-Aven in i trafik för Brittany Ferries. Det nya flaggskeppet sattes in på linjen Santander-Plymouth och Val de Loire trafikerade nu bland annat St Malo och Cherbourg från Portsmouth. Den 20 februari 2006 gjorde hon sin sista tur för Brittany Ferries mellan Portsmouth och Cherbourg. Någon vecka tidigare hade då köpebrevet mellan Brittany Ferries och danska DFDS A/S undertecknats och den 27 februari överfördes fartyget till dansk flagg med namnet King of Scandinavia. Hon sattes i fart mellan Ijmuiden strax utanför Amsterdam och Newcastle i Skottland. I slutet av året kunde DFDS även köpa in systerfartyget Fjord Norway (ex Peter Pan) och våren 2007 var systrarna återförenade som parhästar i Nordsjötrafiken.

King of Scandinavia. Arkiv: DFDS

I över femton år har fartyget nu gått på samma linje, om än omdöpt till King Seaways sedan många år i samband med att DFDS ville renodla sitt varumärke. Hon har tjänat linjen väl med endast några smärre incidenter. I hårt väder fick hon skrovskador då hon vintern 2007 gick emot kajen i Ijmuiden, och året därpå kolliderade hon med en borrigg i hamnen i Newcastle då förtöjningarna slets av i det hårda vädret. Bucklor och hål i skrovet ovan vattenlinjen innebar att fartyget fick bogseras till varv för reparationer under en vecka. I mellandagarna 2013 anlade två ungdomar en brand ombord i en hytt efter avgång från Newcastle. Helikoptrar och sjöräddningsfartyg från land gick ut för att assistera, men besättningen kunde själva släcka branden. Fyra besättningsmän och två passagerare fick rökskador och flögs med helikoptrar till land för vård.

Skrovskador efter kollision. Okänd fotograf.

Vårvintern 2017 investerade DFDS 4,5 miljoner brittiska pund i att uppgradera vissa publika utrymmen ombord på King Seaways och systerfartyget Princess Seaways. Bland annat renoverades Commodore-utrymmena ombord. Commodore de Luxe-hytterna är de finaste hytterna som DFDS erbjuder på rutten Amsterdam-Newcastle. Alla hytter har havsutsikt och gästerna har även tillgång till den exklusiva Commodore de Luxe-loungen med gratis förfriskningar, snacks och underhållning.

Commodore Deluxe Bar.

Avbruten bytesaffär

I september 2019 gick DFDS ut med information om att King Seaways och systerfartyget Princess Seaways skulle ersättas med modernare färjor:

DFDS has signed an agreement with the Italian ferry company Moby for the exchange of two passenger ferries . The aim of the measure is to improve the border experience and to increase the transport capacities for passengers as well as freight customers. Moby will purchase from DFDS the two passenger ferries currently operating on the route from Newcastle to Amsterdam: the King Seaways (built in 1987) and the Princess Seaways (built in 1986). At the same time, DFDS is acquiring two passenger ferries currently operated by Moby: Moby Wonder (built in 2001) and Moby Aki (built in 2005). The ships are renamed with their inclusion in the fleet. Moby Wonder is named “Newcastle Seaways” and Mobi Aki is named “Amsterdam Seaways”. It is planned that the ferries will be delivered in the second half of October 2019 and then thoroughly renovated. This includes commercial and technical investments on board as well as investments in port facilities. DFDS will continue to use King Seaways and Princess Seaways until January and February 2020 respectively as part of a bareboat charter agreement.

King Seaways. Credit: PhotoPhoto33 (CC BY SA)

Italienska färjerederiet Moby hade dock dragits med ekonomiska utmaningar en längre tid och det visade sig i princip omgående att Moby inte kunde döda fartygens inteckningar inför leverans till DFDS i slutet av oktober. Fartygsbytet som skulle ha ökat DFDS:s fraktkapacitet på linjen med hela 40% gick nu i stöpet och DFDS har tvingats ta fram nya planer för ersättningstonnage på linjen. 

Det återstår att se vad som händer med King Seaways – nu 35 år gammal – när hon så småningom ersätts.

Interiör efter renovering.
Hyttavdelningen Commodore Deluxe
En Commdore Deluxe-hytt.

Kronologi

1987-02-20Levererad med namnet Nils Holgersson till Wallenius Ferry AB, Trelleborg. Charter till Svenska Lastbils AB, Stockholm för TT-Lines trafik.
1992-01-01Charter till Gotlandsbolaget som köpt 50% i TT-Line. Oförändrad trafik.
1992-02Såld till SweFerry AB, Helsingborg som tecknat avtal om försäljning med Brittany Ferries. Leverans i januari 1993.
2006-02-14Såld till DFDS A/S, Köpenhamn. Omdöpt till King of Scandinavia.
2011-01-27Omdöpt till King Seaways vid varvsbesök i Odense.

Specifikation

Längd161,45 meter
Bredd28,10 meter
Dräktighet31.395 brt
Lastförmåga4.110 ton
Maskineri4 st MaK 8 M552, 19.600 kW, 21 knop
Passagerarkapacitet1.800
Lastkapacitet550 personbilar/1.410 lm
Namnsignal/IMOSLVI/8502406
King Seaways. Foto: Markus Trienke (CC BY SA)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *