Farona

Gotlandslinjen chartrade in det danska ro-ro-fartyget Farona för den andra trafiksommarens högtrafik för att avlasta passagerarfärjornas bildäck. Det skulle ännu dröja ett par år innan man köpte in ett eget fartyg för godstrafiken.

Byggd för ålänningar

United Owners Co bildades 1954 av de åländska rederierna Rederi AB Asta, Lundqvist Rederierna och Firma Gustaf Erikson för frakt av förädlade träprodukter från Finland. I samband med leverans av tre nybyggen ombildades företaget 1972 till aktiebolag och fick då namnet United Lines Ab. Fartygen som levererades 1972 var systerfartygen Granö – ägd av Gustaf Erikson – Gunilla – ägd av Lundqvist Rederierna samt Arona – ägd av Rederi AB Asta, och alla sattes in i samseglingen inom ramen för United Lines.

Arona sjösattes den 23 februari 1972 och kunde levereras från Hollming-varvet i Rauma den 4 september samma år. Hon blev därmed den första av de tre systrarna att levereras. Övriga två levererades månaden därpå från varven i Nystad och Åbo.

En “halvsyster” till de tre fartygen var för övrigt ro-ro-fartyget Karelia som 1986 havererade vid Gotska Sandön varvid dessvärre sex besättningsmän omkom i samband med att fartyget övergavs.

Samseglingen inom ramen för United Lines avslutades 1983 då bemanningskostnaderna för finskflaggade fartyg inte längre var konkurrenskraftiga, och delar av den finska sjöfarten hamnade i ekonomiska bekymmer. Under 1984 var Arona därför utchartrad till Silja Line, och året därpå till Viking Line som extra långtradarfärja. Efter sommarsäsongen 1985 lades Arona upp i Mariehamn på grund av de dåliga konjunkturerna. Rederi AB Asta sålde sina kvarvarande fartyg Arona och Alca året därpå, varefter bolaget likviderades på grund av de dåliga framtidsutsikterna. Köpare av Arona var det tillika åländska rederiet Bulk Alandica, men fartyget – som döptes om till Larona – blev bara kvar i deras ägo under ett halvår.

Arona. Foto: Tapio Karvonen

Såld till utlandet

Larona såldes redan i juni 1987 till Holland och döptes om till Largo. I december året därpå såldes hon igen, denna gång till Danmark varvid namnet ändrades till Farona. Hon gick omgående in i en bareboatcharter för P/F Skipafelagid Foroyar i Torshavn på Färöarna, och sattes under färöisk flagg i fart mellan Torshavn, Ålborg och Köpenhamn.

Largo. Credit: Paul Morgan

Gotlandslinjen

Under våren 1989 gick det färöiska rederiet i konkurs, och Farona registrerades i det danska internationella skeppsregistret DIS, samtidigt som ägarna letade efter nya uppdrag för fartyget. Då hon passade bra för Gotlandslinjens behov så togs hon in på charter för högsommartrafiken. Den 12 juni påbörjades chartern, och hon återlevererades i mitten av augusti. Hon blev därefter upplagd i Visby under en tid, med ett kortare inhopp i Gotlandstrafiken även under några dagar i mitten av september.

Farona i Visby hamn. Foto: Andreas H

Tallink

Estonian Shipping Company, ESCO, startade på 1960-talet upp trafik mellan Tallinn och Helsingfors. ESCO kontrollerades av den sovjetiska staten, men i maj 1989 ingick man ett partnerskap med det finska bolaget Palkkiyhtymä och grundade rederiet Tallink. I slutet av året köpte man in sin första passagerarfärja, Scandinavian Sky, vilken kom att sättas i fart i början av 1990 med namnet Tallink. Några månader senare köpte man även in sin första lastfärja, Farona, vilken döptes om till Transestonia och sattes in på samma rutt som m/s Tallink. Det gamla ro-ro-fartyget kom därmed att vara en del av uppstarten av Östersjöns idag största rederi.

Transest. Arkiv: Museiverket

På eftersommaren 2000 förkortades namnet till Transest, och hon sattes under några månader i fart för det tillika ESCO-kontrollerade rederiet Estline mellan Tallinn och Stockholm. Nordström & Thulin hade då redan dragit sig ur Estline-samarbetet i samband med att man avvecklade Gotlandslinjen.

Sigma offshore

Efter knappt ett år i fart mellan Tallinn och Kiel sålde Estonian Shipping Company Transest i slutet av 2001 till företaget Sigma Offshore. Namnet förkortades ytterligare – denna gång till Trans. Sigma Offshore ägdes bland annat av norska intressen och hade bland annat inriktat sig på att leverera olika typer av dockningssystem för att förflytta olja mellan flytande lager och tankerfartyg. Vad man skulle ha den gamla ro-ro-färjan Trans till är oklart.

Den 30 april 2003 sker en hamnstatskontroll i Ceuta i Spanien. Hon klarar sig bra trots sin ålder och kan fortsätta resan till Aqaba i Jordanien dit hon ankommer den 12 maj. Hon säljs till Marwan Shipping & Trading. baserat i Förenade arabemiraten, men registreras i Jordanien. Hon anländer indiska Alang tre år senare – vad som skett under åren i Röda havet är okänt.

Kronologi

1972-09-04Levererad som Farona till Rederi Ab Asta, Mariehamn.
1986-12-05Såld till Bulk Alandica Ab Ltd, Mariehamn, Finland. Omdöpt till Larona.
1987-06-04Såld till Amselstraat Mgmt BV, Rotterdam, Holland. Omdöpt till Largo.
1989-01-05Såld till Selektiv Finans Aps, Köpenhamn och utchartrad till Forøar Frakt Holding, Torshavn. Omdöpt till Farona.
1989-06-12Charter till N&T Gotlandslinjen. Återlämnad den 14 augusti, men åter chartrad mellan den 19 och 23 september.
1990-03-30Såld till Palkkiyhtymä OY, Helsingfors och insatt i trafik för Tallink. Omdöpt till Transestonia.
2000-08Omdöpt till Transest.
2001-11Såld till Sigma Offshore (Marine) Services, Nassau, Bahamas. Omdöpt till Trans.
2003-05-12Ankom Aqaba, Jordanien. Såld till Marwan Shipping & Trading. Omdöpt till Ajman Trans.
2006-05-12Ankom Alang, Indien för skrotning hos Diamond Industries.

Specifikation

Längd118,09 meter
Bredd16,06 meter
Dräktighet2386 brt
Lastförmåga4025 dwt
Maskineri2 st Pielstick-Wärtsilä 9PC2L-400, 6610 kW, 17 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet866 filmeter
Namnsignal/IMOOYKQ6/7211139

En kommentar

  1. Hasse Andersson

    När låg fartyget ms arona på varv i Helsingfors september år 1972

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *