Cielo di Jari

När Gotlandsbolaget under hösten 2018 köpte in systerfartygen Cielo di Jari och Cielo di Tocopilla var avsikten att tillsammans med Wisby Tankers konvertera dessa bulkfartyg för transport av fruktjuice. Gotlandsbolaget sålde dock fartygen till Wisby Tankers under ombyggnaderna, men Wisby Tankers slutförde det komplicerade åtagandet gentemot den franska livsmedelsgiganten Louis Dreyfus Company.

Lång serie av bulkfartyg

Italienska d’Amicos torrlastdivision beställde 2012 sex stycken bulkfartyg på omkring 40.000 dödviktston (så kallad handysize-storlek) – och med en option på ytterligare sex fartyg – av det kinesiska Yangfan Groups skeppsvarv i Zhoushan. Beställningsvärdet för de sex initiala fartygen uppgick till drygt 130 miljoner USD, vilket gav ett pris på ungefär 22 miljoner dollar per fartyg.

Under 2013 avropades fem av optionerna, och den totala beställningen kom således i slutändan att omfatta hela elva fartyg. Nybyggena designades av Deltamarin i Finalnd och de första leveranserna planerades till mitten av 2014.

M/S Cielo di Jari kölsträcktes den 30 juni 2014, sjösattes den 9 november 2015 och levererades slutligen den 25 november 2016, varefter hon sattes in i d’Amicos globala trafik.

Cielo di Jari. Credit: Hans-Jürgen Immenroth

Köpt av Gotlandsbolaget

Under oktober 2018 slutfördes en affär mellan Gotlandsbolaget och d’Amico, där Gotlandsbolaget betalade 40 miljoner dollar för de båda fartygen Cielo di Jari och Cielo di Tocopilla. De chartrades tillbaka till säljaren under en tid, medan Wisby Tankers och Gotlandsbolaget utvärderade de olika alternativen för de relativt omfattande ombyggnationer som skulle ske. Gotlandsbolagets vd, Håkan Johansson, förklarade för gotlandstidningarna:

Fartygen kommer att konverteras för att kunna transportera både fryst och kyld apelsinjuice. Det är Wisby Tankers som ansvarar för ombyggnaden. Vi litar på deras kompetens.

Gotlandsbolagets engagemang kom dock att bli relativt kortvarigt. Cielo di Jari och Cielo di Tocopilla gick under hösten 2019 till varv i Kina för att påbörja konverteringen. Väl där sålde dock Gotlandsbolaget fartygen till Wisby Tankers som fortsatte att driva projektet – nu även som ägare till fartygen.

Cielo di Jari. Foto: Gotlandsbolaget

Ombyggd till Fruit Juice Carrier

På varvet i Jianying skedde stålarbeten – omfattande ungefär 1100 ton – där bland annat luckarmarna förhöjdes, dubbelbottnen förstärktes, ballasttankar anpassades och fundament för juicetankar installerades. Fartygen förbereddes även för att kunna medföra containers på däck.

Förhöjning av luckkarmar. Foto: Mikael Söderholm

En ny hjälpmaskin, med tillhörande sjövattenpumpar, katalysator med mera, monterades för att klara att kyla ned och röra om juicelasten. De tillhörande elarbetena omfattade bland annat 24 kilometer kabeldragning!

Nytt hjälpmaskinrum och utbyggnad av skorsten. Foto: Mikael Söderholm

Fartyget avgick Jiangyin den 23 januari 2020, nu omdöpt till Essayra. Efter en månadslång resa angjorde Lisnave-varvet i Setubal i Spanien där monteringen av själva juicetankarna påbörjades. Tankarna som är konstruerade för att motstå den frätande apelsinjuicen återanvändes från andra fartyg som tidigare nyttjats för juicetransporter.

Essayra inför trafikstart sommaren 2020. Foto: LDC

I mitten av juli 2020 var Essayra färdig för att sättas i trafik och första resan med last gick från brasilianska Santos till belgiska Ghent. Louis Dreyfus Company fick därmed igång sitt nya system med två specialiserade fruit juice carriers, för sina transporter av apelsinjuice mellan producenterna i Sydamerika och konsumenterna i Europa. Essayras systerfartyg Atlantic Orchard – ex Cielo di Tocopilla – planerades att sättas i fart en månad senare. Tillsammans har de båda fartygen en kapacitet på femtiotusen ton apelsinjuice.

Bryggan på Essayra. Foto: LDC

Kronologi

2016-11-25Levererad till D’Amico di Navigazione, Rom med namnet Cielo di Jari.
2018-10Såld till Rederi AB Gotland tillsammans med systerfartyget för totalt MUSD 40.
2019-10Såld till Wisby Tankers.
2019-12Omdöpt till Essayra. I juli 2020 i fart för LDC.

Specifikation

Längd179,99 meter
Bredd30,00 meter
Dräktighet25.303 brt
Lastförmåga39.202 dwt
MaskineriMAN B&W 5S50ME-B, 6050 kW, 13,5 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet48500 kbm
Namnsignal/IMOD5KW2/9735452

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *