Developer

Servicekatamaranen Developer blev först ut i Northern Offshore Services nya D-klass och levererades i mars 2014 av Grovfjord Mekaniske Verksted i Norge. Hon köptes snart in av Gotlandsbolaget, men NOS tog omedelbart tillbaka henne på bareboatcharter.

Byggd i norra Norge

I mitten av mars 2014 tog Northern Offshore Services leverans av sin största servicekatamaran dittills. Katamaranen som byggts i Grovjord några mil norr om Narvik fick vid leverans dansk flagg med namnsignalen OWPI2 och hemort i Esbjerg. Hon sattes omedelbart efter leverans kurs mot Storbritannien för att sättas i fart för en vindkraftspark där. VD David Kristensson kommenterade för Sjöfartstidningen:

Det är ett innovativt fartyg som vi hoppas kunna höja vår servicenivå med ytterligare, och det ska bli spännande att se hur hon kommer att prestera. Hon levererades från varvet i Nordnorge i helgen och korsade sedan hela Nordsjön ned till Liverpool, så hon har en helt annan räckvidd än de tidigare båtarna. Och även om det fortfarande handlar om relativt små fartyg så känns den här nya båten inte så liten tack vare sina fyra motorer

Developer var först ut i D-klassen

Developer var först ut i Northern Offshore Services nya D-klass och blev därmed det första fartyget i flottan som fick fyra motorer. Genom detta arrangemang förbättrades både redundans och bränsleekonomi. Framdrivningsmaskineriet levererades av Volvo Penta och hade en effekt på 3 000 hästkrafter vid 1 900 varv/minut. 

Bryggan. Foto: varvet

Den 27 mars 2014 gick fartyget in i en charter i Storbritannien. Kristensson utvecklade:

Developer ska jobba på vindkraftsprojektet Gwynt y Môr utanför Liverpool, som nu är i full gång och blir den största vindkraftsparken som byggs i England näst efter London Array. Där ska Developer jobba ihop med våra två andra båtar, Achiever och Transporter.

Skrovet till Developer utvecklades i samarbete med Marintek i Trondheim och SSPA i Göteborg, och fartyget kan utföra dockningsoperationer i över 2,5 meters signifikant våghöjd. För besättningen finns fyra hytter ombord och hon kan medföra 12 passagerare.

Interiör. Foto: varvet

Vid leveransen av Developer var redan systerfartyget Discoverer under byggnation i Grovfjord och fler beställningar av samma klass skulle följa så småningom.

Strax före jul 2014 köpte Gotlandsbolaget in Developer och flera andra servicefartyg från Northern Offshore Services. Fartygen fortsatte dock i NOS verksamhet genom fleråriga charterkontrakt på bareboatbasis. Efter fem års utchartring sålde Gotlandsbolaget tillbaka Developer till NOS.

Developer. Foto: NOS

Kronologi

2014-03Levererad som Developer till Northern Offshore Services (NOS).
2014-12-22Inköpt av Gotlandsbolagets och dess dotterbolag Rederi Sundre AB. Bareboatcharter till NOS.
2019-12-18Såld till Northern Offshore Services.

Specifikation

Längd27,2 meter
Bredd9,2 meter
Dräktighet215 GT
Lastförmåga60 ton
Maskineri4 st Volvo Penta D 16 – 750, 2204 kW, 30 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet10+10 ton på däck
Namnsignal/IMOOWPI2/9717541

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *