Attender

Sex enheter i Northern Offshore Services så kallade A-serie kom att levereras av Grovfjord Mekaniske Verksted i Norge under åren 2011-2013. Attender som levererades i mars 2012 var nummer fyra i serien och hade nybyggnadsnummer 87. Hon kom att ägas av Gotlandsbolaget mellan 2014 och 2019 men sysselsattes hela tiden av NOS.

Attender. Foto: Marc Ryckaert (CC-BY SA)

De första åren för Northern Offshore Services

Attender följde samma specifiktioner som systerfartygen Advancer och Accomplisher som också kom att köpas in av Gotlandsbolaget 2014. Läs mer om fartygstypen i inlägget nedan:

I årsredovisningen för 2011/12 beskrevs Northern Offshore Services verksamhet på följande sätt:

Northern Offshore Services AB är en av de främsta operatörerna i Europa av mindre snabba, flexibla och miljövänliga fartyg. Verksamheten startade 2008 och har allt sedan dess ökat i omfattning Idag opererar man ett 15-tal fartyg som arbetar främst mot den snabbt framväxande havsbaserade vindkraftsindustrin. Bolagets fartyg och personal arbetar överallt i Europa där denna industri är etablerad. Bland kunderna finns stora etablerade industrigrupper som t.ex. Siemens och Vestas. Vidare arbetar man för ett antal energibolag som t.ex. Dong, EnBW, E.ON och Centrica. Förutom dessa stora industri- och energibolag kontrakteras bolagets fartyg av ett stort antal olika aktörer inom “offshore wind”. Majoriteten av de fartyg man sysselsätter är av egen design och byggda på specialvarv i England och Norge. Bolaget fortsätter ständigt att ligga i framkant med utveckling av nya fartygstyper och processer.

Förutom detta huvudområde så arbetar man inom företagsgruppen med olika typer av service till sjöfarten. För sjöfartsverkets räkning driver man en lotsstation vid Vänern. Genom dotterbolaget MBL Supply AB servar man den marina industrin med transporter, ship supply, besättningsbyte m.m. inom området Göteborg – Skagen. Landpersonalen arbetar från kontor på Donsö, Göteborg samt från Esbjerg i Danmark.

Attender. Foto: NOS

Utvecklingen under verksamhetsåret hade varit fortsatt mycket positiv, bland annat på grund av nybyggena i A-klassen. VD David Kristensson beskrev det på följande sätt:

Northern Offshore Services är nu fyra år och har under året tagit leverans av två nya fartyg och förvärvat ett på andrahands marknaden. Ytterligare tre nybyggnadskontrakt undertecknade och personalstyrkan har ökat ca 30%! Det är med andra ord en extremt snabb utveckling och väldigt spännande för vårt företag. Kraven på oss som rederi ökar både från kunder och myndigheter och vi ser att om man är ett seriöst och ansvarsfullt rederi med ett tillförlitligt management så ökar vår konkurrens fördel i en bransch där allt fler aktörer vill operera.

Vi har varit duktiga på att utnyttja vår kapacitet där vi har haft en fördel, vilket har genererat att vi fortfarande har haft 100% beläggning på våra fartyg, tagit nya kontrakt och att vår nybyggnadsserie från Norge har visat sig väldigt tillförlitlig och har opererat fantastiskt i marknaden på flera projekt. Vi opererar i flera länder i Europa samtidigt och det ger oss en styrka och flexibilitet som våra kunder uppskattar och de ser oss idag som en kvalitets aktör som vet vad som gäller och att vi håller vad vi lovar!

Vi fortsätter att leverera ett väldigt bra resultat och detta år är igen Northern Offshore Services bästa där vi ökar vår rörelse marginal samtidigt som vi har en väldigt stark tillväxt. Den medvetenhet och det engagemang vi lagt ner på att vara seriösa och kvalitetsmedvetna har resulterat i ett bra ekonomiskt resultat. Denna utveckling, med både positivt resultat och det kvalitetsarbete vi har i vårt företag, hade naturligtvis inte varit möjligt utan våra fantastiska medarbetare.

Under året som gått har vi påbörjat vårt hitintills största projekt London Array och detta är i denna stund världens största vindkraft park under byggnation vilket vi väldigt stolta att få arbeta med. Vi har även påbörjat ett nytt projekt på Anholt vindkraft park vilken är Danmarks största och där har vi vunnit flera olika kontrakt för t.ex. kabel bolag, turbin tillverkare, fundament tillverkare och tillslut även för ägaren av parken. Detta i och med att om vi gör ett bra arbete till ett företag på projektet så ger det också mervärde och det blir lättare att vinna nya kontrakt.

Det managementuppdrag vi har från Sjöfartsverket att bedriva lotsfartyg har löpt på bra och vi är hoppfulla att detta är en ny affärs gren vi kan utveckla på sikt. Vi fortsätter också att utveckla vår landorganisation och våra kontor i Sverige och Danmark så vi kan fortsätta växa och samtidigt hålla kvalitet och kontroll på vår organisation. Nu när vi har flera projekt igång samtidig som vi bygger nya fartyg och förvärvar befintliga etc. Detta ger oss ytterligare styrka och kunskap nu när vi vill gå vidare mot nya utmaningar.

Fortsatt är den stora utmaningen att visa att vi är ett rederi att räkna med!

Foto: Gotlandsbolaget

Och nog har Northern Offshore Services varit att räkna med! Redan 2012 – fyra år efter starten – omsatte koncernen över 100 miljoner kronor. Räkenskapsåret 2019/20 uppgick nettoomsättningen till över en halv miljard kronor. En imponerande utveckling.

Kronologi

2012-10-03Levererad till Northern Offshore Services (NOS) med namnet Attender.
2014-12-10Såld till Rederi AB Gotland, Visby. Bareboatcharter till säljaren.
2019-12-18Såld till Northern Offshore Services.

Specifikation

Längd22,4 meter
Bredd7,6 meter
Dräktighet131,5 GT
Lastförmåga? ton
Maskineri3 x MTU 8V2000M72, 1 440 kW, 26 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet15 ton på däck
Namnsignal/IMOOWKH2/9668996

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *