Red Teal

Systerfartygen Red Wing och Red Teal förvärvades av Gotlandsbolaget år 2007. Fartygen var små produkttankfartyg på knappt 7 000 dödviktston och kom att kvarstanna i flottan under fyra år innan de såldes till Broströms.

Red Teal i IJmuiden i juni 2011. Credit: Marcel Coster

Turkiska nybyggen

Red Teal levererades i januari 2007 av det turkiska varvet Gemak till det schweiziska rederiet Societe de Services Maritimes (Sosema) hemmahörande i den lilla byn Gilly. Systerfartyget Red Wing hade levererats drygt ett år tidigare till samma redare. Fartygen var projekterade av det turkiska Delta Marine Engineering and Computer Trading och ingick i en serie om ett halvdussin fartyg av samma typ.

Med en dödvikt på knappt 7 000 ton var de små kemikalietankfartyg av IMO Type II, givetvis med dubbelbotten och dubbelskrov. Lastrumsvolymen uppgick till totalt  8 225 kubikmeter, vilket motsvarade omkring 200 tankbilar. Red Team utrustades med 15 lastpumpar från den norska leverantören Framo. Framdrivningsmaskineriet av typen 8M32C hade levererats av tyska MaK (Maschinenbau Kiel) och  hade en effekt på 3 840 kW vid 600 varv/minut. Med en hastighet om 14 knop uppgick förbrukningen av bunker till 15 ton per dygn. Hjälpmaskineriet på 515 kW hade levererats av MAN Diesel i Augsburg. För besättningen fanns 19 luftkonditionerade singelhytter.

Gotlandsbolaget träder in

Gotlandsbolaget köpte in den nästa nybyggda Red Teal tillsammans med systerfartyget Red Wing i december 2007. Duon gick i bareboatcharter för Care Tankers Inc. När Red Wings charter löpte ut på hösten 2009 flaggade Gotlandsbolaget om fartyget från Liberia till Färöarna och döpte om det till Alice. Red Teal fortsatte dock ytterligare en tid i charter för Care Tankers. 

Red Teal i IJmuiden i juni 2011. Credit: Marcel Coster

2011 hade Gotlandsbolaget beslutat sig för att koncentrera sitt engagemang inom produkttank till segmentet MR, eller Medium Range (25-45 000 dwt). Nybyggen och second-handinköp genomfördes och de två små turkiskbyggda systerfartygen såldes. Köparen stod att finna hos det danska gigantiska rederiet Marsk, som nyligen förvärvat resterna av Göteborgsrederiet Broströms som hade en stor flotta av tankfartyg i det mindre segmentet. Red Teal döptes nu om till Bro Gothenburg

Bro Gothenburg i IJmuiden i juli 2011, strax efter namnbytet. Credit: Marcel Coster

Broströmsfartyg övertas av Thunbolaget

I augusti 2012 meddelade Maersk att man tänkte flytta Broströms verksamhet från Göteborg till Köpenhamn. Senare under hösten köpte Thunbolaget från Lidköping upp delar av Broströms verksamhet från Maersk. Det handlade om segmentet Small tanker northwest Europe som Maersk  tänkte avveckla och därför sålde ut. Thunbolaget kom därmed åter att förknippas med tanksjöfart. I sjöfartstidningen beskrevs affären bland annat på följande sätt:

Thun och det som idag heter Broström har en lång gemensam historia. I slutet av 1980-talet bildade Thun och Skärhamnsrederiet Shipinvest ett gemensamt bolag kallat United Tankers som sedermera börsintroducerades. Shipinvest köpte också det historiska Broström och övertog det namnet och Thun sålde sin andel i United tankers till sin gamla partner som övertagit det anrika namnet och Thun hade plötsligt inga tankfartyg. 

Thun Gothenburg. Foto: Peter Cornelissen/pcpictures.nl. (CC BY-NC-ND)

Anders Källsson, vd på Erik Thun AB, kommenterade transaktionerna:

Vi lämnade aldrig tank egentligen, vi har hållit på med tankfartyg sedan början av 1950-talet. Det är bara befraktningen som vi inte haft under tiden med United Tankers och sedan Broström. Så det här är inget nytt för oss, det är bara att vi tar över hela ansvaret.

Thun Gothenburg i IJmuiden i februari 2014. Credit: Marcel Coster

Bro Gothenburg var ett av de små tankfartygen som ingick i affären, och i december 2012 döptes hon om till Thun Gotherburg. Senare målades skrovet om från blått till Thun-grönt.

Thun Gothenburg. Foto: Peter Cornelissen/pcpictures.nl. (CC BY-NC-ND)

Kronologi

2007-01-10Levererad som Red Teal till Societe de Services Maritimes SA, Gilly (Sosema). Registrerad i Monrovia.
2007Såld till Rederi AB Gotland. Bareboatcharter till Care Tankers Inc Vincy, Schweiz.
2011-07Såld till A.P. Møller-Mærsk A/S och dess dotterbolag Broström AB och omdöpt till Bro Gothenburg.
2012-12Omdöpt till Thun Gothenburg. Holländsk flagg.
2024-03Såld till Veysel Vardal Gemicilik Denizcilik Ve Ticaret AS. Maltesisk flagg. Omdöpt till Kaptan Veysel Vardal.

Specifikation

Längd119,10 meter
Bredd16,90 meter
Dräktighet4 859 GT
Lastförmåga6 874 dwt
Maskineri1 st MAK 8M32C, 3 840 kW, 14 knop.
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet8 228 kbm
Namnsignal/IMOA8HS7/9362140

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *