Provider

Provider var det minsta av det totalt dussin servicefartyg som Gotlandsbolaget haft i sin ägo genom affärsförbindelserna med Northern Offshore Services. Hon kan lasta tio ton på däck och servar i huvudsak den havsbaserade vindkraftsindustrin.

Provider (närmast) och Transporter. Foto: NOS

Provider var ett av de första fartygen för det nybildade Donsörederiet Northern Offshore Services (NOS). Hon var även ett av South Boats Special Projects första nybyggen med varvsnummer 003. Hon levererades 2007 från varvets anläggning på Isle of Wright. Efter några år under brittisk flagg var NOS mitt uppe i en kraftig expansion och därmed organiserat en stor del av verksamheten utifrån kontoret i Kastrup. Provider kom därför att “flaggas in” till Danmark.

Sitt udda framdrivningsmaskineri var av samma typ som en senare leverans till NOS, m/s Performer, vilket beskrivs i inlägget nedan:

Såld till Gotlandsbolaget

Den 30 december 2011 köpte Gotlandsbolaget in Provider tillsammans med Supplier, Performer och Transporter. Samtliga fartyg återtogs omgående på bareboatbasis av Northern Offshore Services.

Köpeskillingen för Provider uppgick till 13 miljoner svenska kronor vilket kan tyckas vara dyrt eftersom Northern Offshore Services året innan fört över fartyget från brittisk till dansk flagg och då bokfört ett försäljningspris på 5,5 miljoner svenska kronor. Förvisso då som en intern transaktion.

Efter sju år köpte NOS tillbaka Provider från Gotlandsbolaget för ett okänt belopp.

Provider. Foto: NOS

Ett typiskt uppdrag

Den lilla fiskehamnen Kårehamn på Ölands ostkust har under längre perioder haft Provider som gäst. Anledningen har varit den stora vindkraftpark som energibolaget E.ON låtit bygga utanför kusten. 16 vindkraftverk har byggts i en båge ute i havet och dessa producerar totalt 180 gigawattimmar el per år vilket motsvarar halva Ölands elförbrukning.

Under vårvintern 2021 nyttjas Provider i servicearbeten på vindkraftsparken.

Kårehamns vindkraftpark. Foto: E.ON

Kronologi

2007Levererad som Provider till Northern Offshore Services. Brittisk flagg med hemort i Cowes.
2010-03-03Överförd till dansk flagg med hemort i Skagen.
2011-12-30Såld till Gotlandsbolaget för SEK 13.000.000 och registrerad på Rederi AB Kappelhamn.
2018-10-01Såld till Northern Offshore Services A/S, Kastrup.

Specifikation

Längd14,7 meter
Bredd6,4 meter
Dräktighet21,5 GT
Lastförmåga? dwt
Maskineri2 x Volvo Penta D13-800, 1176 kW, 27 knop
Passagerarkapacitet12
Lastkapacitet10 ton
Namnsignal/IMOOXUG2/-
Provider i en filminspelning från E.on

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *