Wisby Teak

Wisby Tankers började 2006 undersöka lämpliga varv i Kina för att beställa några mindre men avancerade tankfartyg avsedda för dotterbolaget Casablanca Tankers verksamhet. Två fartyg beställdes inledningsvis i egen regi, men när optionen på ytterligare två fartyg avropades 2008 gick Gotlandsbolaget in som hälftenägare i dessa. Det första “optionsfartyget”, Wisby Oak, såldes innan leverans men Wisby Teak levererades som den sista systern i kvartetten strax före jul 2011.

Wisby Teak i Rozenburg i oktober 2018. Credit: Marcel Coster

Kritiserade oljetransporter

Wisby Tankers har alltsedan starten varit privatägt av grundarna, och trots sin expansion aldrig tagit sig till börsen. Man har dock under åren haft flera samarbeten – bland annat med Gotlandsbolaget. Dessutom pågår alltjämt ett samarbete med det marockanska oljebolaget Atlas Sahara med vilket man samäger Casablanca Tankers. Anledningen till samarbetet – enligt Wisby Tankers – är att Atlas Sahara hade ett transportbehov och kommersiella kontakter i området och att Wisby Tankers hade fartyg och kunskap om sjöfart i Marocko och dess grannländer. Samarbetet ledde efter några år till att Wisby Tankers lät bygga fyra specialanpassade fartyg för Casablanca Tankers operationsområde vilket bland annat omfattar transporter mellan Spanien och Västsahara.

Västsahara, som tidigare kallades Spanska Sahara, är ett område i Saharaöknen söder om Marocko och är enligt FN ett icke-självstyrande område som ska avkoloniseras. Befrielserörelsen Front Polisario bildades 1973 och man genomförde ett framgångsrikt gerillakrig mot Spanien mellan 1973 och 1975. I samband med Spaniens evakuering av området påbörjade istället Marocko en ockupation av stora delar av Västsahara och Polisario upprätthåller alltjämt en gerillaarmé baserad i grannstaten Algeriet.

Sommaren 2014 fick en rapport släppt av Western Sahara Resource Watch (WSRW) – en organisation som verkar för ett självstyrande Västsahara – stor uppmärksamhet i svensk media. WSRW hade kartlagt Wisby Tankers och dess delägda bolag Casablanca Tankers verksamhet i det ockuperade området och man uttalade bland annat följande:

Vår forskning visar att sedan Wisby Tankers två fartyg kom in i verksamheten år 2010 har de åkt till ockuperat område i genomsnitt var tolfte dag. Volymen är häpnadsväckande: fartygen förser det ockuperade området med i genomsnitt över en halv miljon liter olja varje dag, dag ut och dag in. WSRW uppskattar att Wisby Tankers två tankfartyg årligen transporterar totalt 194 miljoner liter oljeprodukter in i Västsahara – till ett troligt värde av 106 miljoner euro. Det utgör majoriteten av de förmodade 250 – 280 miljoner liter olja som levereras till området årligen. Wisby Tankers har utfört denna handel i ett decennium och oljan används för att upprätthålla ockupationen.

Wisby Tankers ståndpunkt uttalades av Jonas Engström:

Två av våra fartyg används för transport av bränsle (bensin och diesel) till regionen, som i nuläget inte är under några sanktioner från vare sig EU eller FN. Bränslet transporteras ombord på våra fartyg från stora europeiska oljebolag och distribueras till flera hamnar, vilket inkluderar Västsahara. Även om det kan hävdas att bränslet vi levererar underlättar aktiviteterna i regionen vore det problematiskt för ett företag som transporterar bränsle världen över att inte verka i områden där det finns motsatta politiska intressen.

Den svenska Europaparlamentarikern Jytte Guteland tog som en konsekvens av WSRW:s rapport upp frågan i EU-kommisionen:

Det svenska rederiet har bedrivit denna handel under ett årtionde, och det petroleum man transporterar används för att upprätthålla ockupationen. Det är nästan självklart att de västsaharier som bor i Västsahara också behöver petroleumprodukter för civila, livsuppehållande ändamål. Ändå används petroleumet främst av den marockanska förvaltningen och armén och av marockanska bosättare samt för att skövla områdets naturresurser. Utan dessa oljeimporter vore det praktiskt taget omöjligt att upprätthålla den olagliga ockupationen. På vilket sätt kan kommissionen se till att företag från EU inte hjälper till att upprätthålla ockupationen av Västsahara?

EU:s högsta representant för utrikes frågor, Federica Mogherini, lutade sig dock mot FN:s arbete i ett kortfattat svar:

EU stöder Förenta nationernas generalsekreterares ansträngningar för att uppnå en rättvis, varaktig och ömsesidigt godtagbar politisk lösning som ger Västsaharas folk självbestämmande under former som är förenliga med FN-stadgans principer och syften. EU uppmuntrar parterna att hitta en förhandlingslösning på konflikten och stödjer de ansträngningar som görs av Förenta nationernas generalsekreterares personliga sändebud Christopher Ross och Minurso.

2017 menade WSRW är det i huvudsak var fartygen Wisby Argan, Wisby Cedar och Wisby Teak som använts i trafiken på Västsahara, och fortfarande sommaren 2020 pekade WSRW ut Wisby Tankers i ett nytt uttalande:

Wisby Tankers from Sweden remains the most heavily involved shipping company in the trade.

Wisby Teak sysselsätts dock numera inom ramen för Thun Tankers verksamhet i Nordeuropa. Gotlandsbolagets andel såldes redan året efter leverans och Wisby Tankers är numera ensam ägare till Wisby Teak.

Wisby Teak i Rozenburg i oktober 2018. Credit: Marcel Coster

Uppdatering:

Våren 2017 sålde Wisby Tankers fartyget till Casablanca Tankers AB som ägs till 50% av Wisby Tankers AB, till 47,7% av Derhem Holding samt till 2,3% av Abdelillah El Mezouar. Derhem Holding kontrolleras av Dahmane Derham, affärsman och tidigare borgmästare i Tanger.

I september 2022 såldes Wisby Teak till Med Tankers som kontrolleras av Derhem Holding. Därmed kom fartyget helt under Derham kontroll och flaggades om till Marocko med det nya namnet Argan. Derhem Holding är även ägare till Atlas Sahara som under många år befraktad flera av Wisby Tankers fartyg.

Kronologi

2011-12-15Levererad som Wisby Teak till Rederi AB Gotland, Visby och Wisby Tankers AB på 50/50-basis
2012-10Gotlandsbolagets andel såld till Wisby Tankers. 2017 överförd till dotterbolaget Casablanca Tankers AB.
2022-09-06Såld till Med Tankers SARL, Tanger. Omdöpt till Argan och omflaggad till Marocko.

Specifikation

Längd99,87 meter
Bredd18,59 meter
Dräktighet4 776 GT
Lastförmåga7 373 dwt
Maskineri1 st Wärtsilä 9l26, 2 925 kW, 12 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet7 099 kbm
Namnsignal/IMOLAHV7/9518880

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *