Allegro

Laurin Maritimes och Gotlandsbolagets gemensamägda tankfartyg Amorina som levererats på våren 2012 följdes under samma höst av systerfartyget Allegro. För Gotlandsbolaget var det mångåriga samarbetet med Laurin Martime framgångsrikt, och investeringarna i Amorina och Allegro var inga undantag.

Allegro på provturer i Rijeka. Foto: AIS-Split

Döpt av tränarprofil

Vid varvet i Trogir i Kroatien hade Göteborgsrederiet Laurin Maritime beställt två produkt- och kemikalietankers på 46 000 dwt för leverans 2012. Det andra nybygget, som var varvets skrovnummer 324 och var en IMO II-tanker som skulle kunna lasta 52 000 kubikmeter, skulle enligt kontraktet levereras till sommaren 2012.

Lördagen den 14 april 2012 sjösattes och döptes så nybygge nr 324 till Allegro av gudmor Mervi Karttunen. Allegros systerfartyg Amorina var redan i fart sedan tre veckor. Allegros gudmor hade en gedigen bakgrund inom shipping och var tidigare anställd som ekonomichef vid bland annat Laurin Maritime. Hon var även en framgångsrik idrottstränare och ledamot i Sveriges olympiska kommitté. 

Samarbetet mellan Laurin och Trogir-varvet hade startat redan 1999 och vid sjösättningen av Allegro hade redan tio fartyg levererats. Varvets direktör Mateo Tramontana hoppades på nya samarbeten framöver:

I am confident that this ship is not going to be our last ship for Laurin Maritime and that we shall together overcome the gloomy market situation and find a way how to continue our cooperation.

Utöver gudmor och varvschef fanns Trogirs borgmästare bland gästerna samt representanter för rederiets styrelse och ledning, varvsarbetare samt inte minst många av Trogirs invånare som bevittnade festligheterna.

Under sommaren och hösten utrustades fartyget och den 10 december 2012 kunde Laurin Maritime ta leverans av Allegro som därmed blev det elfte nybygget från varvet i Trogir. Fartyget var det sista i rederiets nybyggnadsprogram och ytterligare beställningar var – trots varvschefens förhoppningar – inte att vänta inom den närmaste framtiden enligt rederiets VD Mikael Laurin:

Visst är nybyggnadspriserna attraktiva nu, men vi vill nog se en något bättre och mer stabil marknadsbild innan vi tar beslut.

Team Allegro i september 2019. Credit: Marcel Coster

I samband med leveransen hade även Gotlandsbolaget gått in som delägare i fartyget, och hon kom formellt att till 50% ägas av det Laurinkontrollerade bolaget Allegro Maritime samt till 50% av Gotlandsbolagets dotterbolag Rederi AB Kyllaj. Allegro fick hemort i Monrovia och sköttes kommersiellt till fullo av Laurin Maritime. Utöver de 11 fartygen från Trogir kontrollerade Laurin vid denna tidpunkt två äldre fartyg som var byggda på annat varv. Dessutom hade man fem fartyg på charter vilket innebar att man sysselsatte totalt 18 tankfartyg i Medium Range-segmentet.

Vikten av rätt timing i shipping

Året innan leveransen av Amorina och Allegro intervjuades VD Mikael Laurin av Carl Sjöberger. Där talade VD bland annat om den delikata avvägningen mellan att satsa respektive att ha is i magen. Ur intervjun framgår bland annat:

Ett av de svåraste avgöranden att ta ställning till är när nya fartyg ska byggas. Investeringen har en horisont på 10 till 15 år framåt i tiden, men att förutsäga marknaderna mer än fem år framåt är nästan omöjligt. Fartyg är extremt kapitalintensiva och i högre eller lägre grad specialanpassade för en viss typ av last eller ett visst trafikområde. Om transportmönster ändras kan fartyg falla utanför och då måste ytterligare kapital till för anpassning. Mycket av fartygsinvesteringarna handlar om timing men det går inte att vänta sig till framgång. Det måste satsas för att tjäna pengar. I dagsläget är det svårt att hitta finansiärer för köp av fartyg men möjligheterna är nästan uppenbara. För några år sedan var det lätt att hitta finansiärer men möjligheterna var inte så stora. 

Fartygen representerar stora värden och det kan vara frestande att omsätta den tillgången när priserna är höga. Samtidigt kan det vara svårt att kommunicera långsiktighet och kvalitet till kunder och besättningar. Det är inte bara förtroendet hos kunderna som påverkas av att fartygen köps och säljs. Handel med fartyg påverkar besättningarna. Det blir oroligt ombord och ökar personalomsättningen kan kvalitetsproblem uppstå med anmärkningar i t.ex. vetting som följd.

Tankfartyg kan sägas ha en teknisk livslängd på ca 25 till 30 år. I praktiken har vissa oljebolag i Europa och USA en 20 års gräns. Vissa oljebolag har även en gräns på 15 år för T/C fartyg. Då blir kontakten med marknaden än mer viktig och det måste finnas en kontraktsbunden bas annars blir riskerna för höga. Det är viktigt med en god avvägning mellan kontraktsbunden trafik och resebefraktning (på trampmarknaden). Det kontraktsbundna blir basen i verksamheten och resebefraktningen blir det lilla extra. Kontrakten får inte motsvara för stor andel av verksamheten, som det är just nu i Laurins fall, för då kommer resterande tid enbart kunna användas till att få fartyget i position för nästa kontraktslast (COA). En lägre andel kontraktsbunden trafik gör att fartygen kan göra andra resor mellan den kontraktsbundna trafiken vilket i en god marknad kan leda till god intjäning. Det blir en inlåsning att ha för stor andel kontraktsbunden trafik. Det är svårt att utveckla nya affärer, när det är så pass mycket att göra. 

I strategin ligger att företaget inte skall söka finansiering externt då utspätt ägande ger minskat inflytande, vilket leder till att verksamheten inte blir långsiktig på samma sätt. Det är köpläge nu men finansieringen begränsar företaget p.g.a. ovillighet att ta in externa finansiärer, då återstår banken. Banklån är dyrt och det är inte heller säkert att banken är intresserad. Att köpa fartyg när det är ”billigt” och sälja när det är ”dyrt” är en rekommenderad strategi. Men rekommendationen kan vara svår att följa eftersom tillgången på kapital ”försvinner” under dåliga tider. 

Allegro i IJmuiden i mars 2019. Credit: Marcel Coster

Gotlandsbolaget säljer sin andel

2015 sålde Gotlandsbolaget sina 50 procent i produkttankfartygen Tintomara, Tambourin och Allegro. Vinsten uppgick till 55 miljoner för de tre fartygen. I samband med försäljningen köpte man in sig i tre av Laurins nyare tankfartyg och samarbetet mellan rederierna kom att fortsätta i ytterligare tre år. Under våren 2018 såldes nämligen Laurins rederiverksamhet till Team Tankers. Laurin opererade vid tillfället 15 tankfartyg och affären var värd över 200 miljoner USD så man får nog konstatera att VD Mikael Laurin och övriga ägare lyckats väl med sin strategi syftande till hög avkastning på sitt kapital. 

Efter hand fick alla fartyg prefixet “Team” tillagt i sina namn, och Laurin som företagsnamn försvann.

Den 1 mars 2021 ingick Team Tankers ytterligare en betydande överenskommelse, men denna gång genom avyttring av inte mindre än åtta tankfartyg i MR-segmentet. Köpare var nu danska Torm och leveranserna skulle ske löpande under våren och sommaren. Ett av fartygen som ingick i affären var Team Allegro. För de åtta fartygen betalade Torm 82,5 miljoner dollar kontant samt utfärdade nära sex miljoner aktier som överläts till Team Tankers.

Kronologi

2012-12-10Levererades som Allegro till Allegro Maritime (50%) samt Rederi AB Gotland och Rederi AB Kyllaj (50%). Hemort i Monrovia.
2015-02Gotlandsbolaget säljer sin andel till Laurin.
2018-04Laurins verksamhet säljs till Team Tankers. I augusti döps fartyget om till Team Allegro.
2021-03-01Såld tillsammans med sju andra fartyg till D/S Torm, Köpenhamn. I juli 2021 omdöpt till Torm Allegro.

Specifikation

Längd182,76 meter
Bredd32,20 meter
Dräktighet27 220 brt
Lastförmåga46 184 dwt
Maskineri1 st MAN B&W 6S50MC, 8 200 kW, 15,7 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet52 759 kbm
Namnsignal/IMOA8VL3/9484912

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *