Wisby Wave

Det kom att dröja hela fem år innan ett systerfartyg till Wisby Verity kom att levereras från Ferus Smit. Wisby Wave, som hon kom att heta, var dock ett efterlängtat tillskott för det unga Wisby Tankers och de två systerfartygen har nu under många år varit effektiva arbetshästar samtidigt som rederiets flotta utökats kraftigt.

Wisby Verity under byggnad. Foto: varvet

Utökat samarbete mellan Gotlandsbolaget och Wisby Tankers

Wisby Verity – som blev Wisby Tankers första nybygge – hade byggts av holländska Scheepswerf Ferus Smit B.V. i Hoogezand och levererats sommaren 2004. Knappt två år senare gick Gotlandsbolaget in som hälftenägare i Wisby Verity och ytterligare ett par år senare beställdes ett systerfartyg vid samma varv. Gotlandsbolaget gick in som hälftenägare i nybygget redan från start och gick dessutom in i ytterligare två nybyggen som under samma tidsperiod byggdes på ett kinesiskt varv. Wisby Tankers hade nu också flyttat in i Gotlandsbolagets kontorsbyggnad i Visby vilket säkerligen underlättade partnerskapet mellan de två gotländska rederierna.

Wisby Veritys systerfartyg bar namnet Wisby Wave vid sjösättningen i början av juli och i aktern stod fartygets hemort, Visby! En ovanlig hemort för ett tankfartyg i internationell fart. Varvet i Westerbroek ligger i nordöstra Holland och det blev en resa på närmare fem landmil från varvet ut till Nordsjökusten i samband med leveransen i oktober samma år. Liksom sitt systerfartyg sattes även Wisby Wave in i timecharter för Preem.

Wisby Wave sommaren 2013. Foto: Björn Smitterberg

Liksom systerfartyget kan hon lasta drygt 7 500 ton och hon drivs av en åttacylindrig fyrtaktsdiesel på knappt 4 000 kW, byggd av Caterpillar i Kiel.

Gotlandsbolaget säljer sin del

Under 2014 sålde Gotlandsbolaget sin femtioprocentiga ägarandel i Wisby Wave till Wisby Tankers, som under hösten flaggade om henne till Malta. Hon tog nu uppdrag på spotmarknaden och det var Thun Tankers som skötte om det kommersiella.

2021 ägs hon alltjämt av Wisby Tankers och hon sysselsätts genom samarbetet inom Gothia Tanker Alliance i Göteborg.

Wisby Wave i Amsterdam 2015 med maltesisk flagg. (Licens: CC0)

Kronologi

2009-10-14Levererad som Wisby Wave till Rederi AB Gotland och Wisby Tankers AB, Visby (50% vardera).
2014Rederi AB Gotland säljer sin andel till Wisby Tankers.

Specifikation

Längd116,35 meter
Bredd15,11 meter
Dräktighet4 283 GT
Lastförmåga7 479 dwt
MaskineriMAK M32C, 3 840 kW, 14 knop
Passagerarkapacitet0
Lastkapacitet8 246 kbm
Namnsignal/IMOSBYU/9398486

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *