Rex

I början av 1970-talet hade sjökapten Otto Magnusson sina fraktfartyg Mireya och Ketty insatta i styckegodstrafiken mellan Gotland och fastlandet. Hösten 1971 köpte han in den lilla Rex som vid mycket gods kompletterade Mireya och Ketty i trafiken. I mitten av 1970-talet avvecklade Magnusson sin Gotlandstrafik och Rex såldes. Fartyget existerar alltjämt, ett och ett halvt sekel efter hon gick av stapeln i Oslo. Hon är numera ombyggt till fritidsfartyg och ligger vid Skeppsholmen i Stockholm.

Byggd för isbrytning

Sjöfarten på Kristiania (Oslo) var ännu i mitten av 1800-talet i huvudsak blockerad från isläggningen i november/december och ända fram emot april månad. Således lades de flesta fartygen upp i Bjørvika under vintersäsongen. De enskilda fartyg som trots allt försökte upprätthålla trafik fick själva bekosta isbrytning med hjälp av lotsarna som bröt is med primitiva metoder. På 1860-talet bildades dock Christiania Is- og Bugser-Dampskibselskap som försökte hålla passagen från Oslofjorden och in mot hamnen öppen med sina ångfartyg Pluggen och Basken. Pluggen, som var byggd av järn, hade levererats till bolaget år 1865 från Akers Mekaniska Verksted i Kristiania.

Så småningom tog hamnmyndigheten själv ansvaret för isbrytningen med hjälp av sin egen båt Odin samt med inhyrda fartyg. Först 1878 köpte hamnen in isbrytaren Mjølner som klarade av att hålla Kristianiapassagen öppet året om.

Pluggen som var byggd med isbrytarstäv var endast 22 meter lång och 6 meter bred och var utrustad med en ångmaskin på 250 indikerade hästkrafter. Christiania Is- og Bugser-Dampskibselskap behöll henne fram till 1898 då hon såldes till A/S Dampskibet Viken i Kristiania. Hon döptes därmed om till Viken.

Såld till Sverige

Det blev en kort sejour för de nya ägarna och redan sommaren 1900 såldes Viken till Sverige. Den nye ägaren, G F Lindqvist i Gävle, betalade 33.000 kronor för sitt nyförvärv som fick behålla namnet Viken. Lindqvist överförde omgående Viken på kaptenen vid Hälsinge regemente Sven Fredrik Pousette. Lindqvist skulle därefter hyra in fartyget under en tioårsperiod. Pousette dog dock oväntat redan efter två år varför kontraktet förföll. Efter en tid kunde Viken avyttras till Stockholms Transport- och Bogseringsaktiebolag men förlusten blev betydande då köparna endast betalade 7.600 kronor för den åldrande ångbåten.

Viken i Sundsvall. Arkiv: SCA

Stockholms Transport- och Bogseringsaktiebolag (T&B) som även ägde Ekensbergs varv var störst i Norden med sin flotta av bogserbåtar och pråmar. Under hela 1910-talet förnyade T&B sin flotta kontinuerligt men man behöll Viken fram till 1917 då hon såldes för 50.000 kronor till Blankaholms Sågverks AB söder om Västervik.

Blankaholms Sågverk hade några år före förvärvet av den lilla bogserbåten från Stockholm flyttat till orten Skaftet, sju kilometer norr om Blankaholm. Blankaholm var nu det största sågverket söder om Dalälven och man hade behov av ytterligare en bogserbåt. Viken döptes om till Skaftet II men efter några år förkortades namnet till Skaftet. Troligen användes bogserbåten vid timmerflottning ner till sågverket från de stora skogsfastigheter uppströms som sågverket förvärvat.

Karlshamns Skeppsvarv köper Skaftet

På självaste nyårsafton 1934 överläts s/s Skaftet till konsuln och skeppsredaren John Carlbom i Karlshamn. Köpeskillingen motsvarade nog skrotvärdet eftersom den uppgick till endast 3.500 kronor. Konsul Carlbom hade 1928 köpt det anrika Karlshamns Skeppsvarv, etablerat redan 1735, som nu låg vid Heleneberg på Sternö. I juni 1935 skrev Carlbom över sin bogserbåt – nu omdöpt till Berga – på varvet.

När Carlbom i slutet av 1930-talet behövde ett lån vände han sig till den excentriske skeppsredaren Klas August Andersson som var stad vid kassa. Andersson som var känd som “Maskinisten” lånade utan vidare ut 80.000 kronor i kontanter till Carlbom. Enligt en av Anderssons anställda intecknades varvet som säkerhet för lånet, och när lånet inte blev återbetalt övertog Andersson helt enkelt varvet ute på Sternö. På varvet låg bogserbåten Berga tillsammans med ett mudderverk, kranar och pråmar. Berga som legat upplagt en längre tid var i dåligt skick och skulle skrotas. Kriget kom dock emellan och allt tillgängligt tonnage blev intressant på grund av stigande fartygspriser. I januari 1940 lyckades därför Andersson sälja den undermåliga Berga till Skandinaviska Fartygsagenturen i Göteborg för 11.000 kronor. Någon skrotning var det nu inte tal om, utan nyförvärvet döptes om till Rex med planer på framtida sysselsättning. Huruvida ägarna fick avsättning av sin bogserbåt är oklart, men fyra år senare utbjöds den iallafall på auktion. Fartygsinspektören Karl J Rebensdorff i Göteborg ropade in båten för 7.000 kronor.

Rex låg med nyttjandeförbud och ägarna avlöste varandra i slutet av 40-talet och början av 50-talet. Olika företag i skrot- och bärgningsbranschen klev in och ur som ägare för småsummor, men någon nedskrotning kom aldrig till stånd.

Ombyggd till lastfartyg

Hösten 1953 såldes Rex för en tusenlapp till skutskepparen Karl Josef Bergman i Mörbylånga på Öland. Han lät renovera och bygga om bogseraren till lastfartyg och ersatte den gamla ångmaskinen med en dieselmotor på 75 effektiva hästkrafter. Namnet behölls. 1958 bytte Bergman upp sig då han köpte in det endast trettiofem år gamla lastfartyget Capella. Rex sålde han till K Karlsson i Kalmar för 50.000 kronor. Karlsson byttes strax ut maskineriet till en 2-cylindrig June Munktell tändkulemotor på 100 hk.

Rex av Kalmar. Foto: Robert Boman/arkiv: SSHM

Grundstött utanför Visby

På fredagseftermiddagen den 9 maj 1969 skulle Rex angöra Visby hamn på resa från Kalmar. På grund av svår dimma kunde hamnen inte angöras och Rex kvarstannade på redden i väntan på bättre sikt. Under natten drev dock fartyget söderut och drev under morgontimmarna den 10 maj på grund 150 meter från Kneipbyn söder om Visby. Sikten uppgick till endast 25-30 meter, men från stranden kunde trots allt en privatperson uppfatta vad som skedde och tillkallade sjöräddningen. Vid niotiden på morgonen tillkallades bärgningsfartyget Pilen som låg i Kappelshamn och vid tvåtiden samma eftermiddag kunde Rex dras av grundet. Efter bogsering in till Visby hamn kunde dykare konstatera att fartyget klarat sig undan skador vid grundstötningen.

Rex på grund utanför Visby. Tidningsklipp ur GA.

Inköpt för Gotlandstrafik

Sommaren 1971 körde Otto Magnusson och hans rederi AB Sjölinjer med sina två fraktfartyg Ketty och Mireya mellan Gotland och fastlandet. Vid tillfällen med mycket gods räckte inte dessa fartyg till varför Otto tillsammans med sin son Kjell efter sommaren köpte in Rex från Karlsson i Kalmar. Köpeskillingen uppgick till 23.000 kronor och Rex sattes framöver in som förstärkningsbåt på Gotlandstraden. Till Gotland kördes olika bulklaster som salt, och som retur togs ofta skrot. På grund av sin litenhet kunde Rex gå den smala och grunda farleden Baggensstäket mellan Värmdö och fastlandet in till Stockholm. Skulle hon gå norrut olastad klarade hon till och med av att gå den smala Väddö kanal.

Rex utanför Waldemarsudde i maj 1973. Foto: Martmagn (CC BY)

Far och son Magnusson gav sitt nyförvärv en unik hemmahamn, nämligen Buttle vilket är en kyrksocken utan kust på mellersta Gotland. Den udda hemmahamnen väckte helt säkert uppmärksamhet bland de som var bekanta med Gotlands geografi, men för Kjell Magnusson var Buttle välbekant eftersom han hade sommarhus där.

Sommaren 1974 trafikerade fortfarande Sjölinjer Gotlandstraden men Gotlandsbolagets färjor hade övertagit alltmer av godstrafiken till och från ön. Eftersom trafiken nu var olönsam lades trafiken ned och fartygen som nu användes – Maj och Rex – bjöds ut til försäljning. På sensommaren 1975 såldes Rex till Kjell Magnussons bekant, Hans Andersson i Buttle. Hans Andersson betalade 16.700 kronor för nyförvärvet som han tillsammans med sin affärspartner Sverker Lundqvist använde för några fraktresor. Rex, som på grund av sin litenhet hade svårt att få frakter, låg ofta upplagd i Valleviken och fungerade då som sommarstuga för Hans och hans familj.

Rex i Hammarbykanalen. Okänd fotograf

Fritidsfartyg sedan fem decennier

Hösten 1977 sålde Hans Andersson Rex till en köpare i Uppland. Den nye ägaren byggde om Rex till fritidsfartyg men sålde fartyget redan efter ett par år. I mitten av 1980-talet låg hon stadigt vid Norr Mälarstrand efter att Mikael Persson köpt henne för 245.000 kronor. Namnet var nu Aisling.

Under 1990-talet bytte Aisling ägare ett flertal gånger och bytte helt kort namn till Greta af Skeppsholmen innan hon 1995 återfick namnet Rex.

Under tjugo år ägdes hon av Niklas Bergström men 2015 såldes hon, alltjämt liggandes på Skeppsholmen. Hon har åtminstone i omgångar fungerat som bostad med bästa läge i Stockholms innerstad. Rex skrov är snart 160 år gammalt och för övrigt är Rex det enda fartyg som har Skeppsholmen registrerat som sin hemmahamn.

Rex vid Skeppsholmen i december 2022. Foto: Andreas H

Kronologi

1865Levererades till Christiania Is- og Bugser-Dampskibselskap, Kristiania (Oslo) med namnet Pluggen.
1898Såld till A/S Dampskibet Viken, Kristiania. Omdöpt till Viken.
1900-06-15Såld till G.F. Lindqvist, Gävle. Fartyget överfördes samma år till S F Pousette i Gävle.
1904Såld till Stockholms Transport- och Bogseringsaktiebolag, Stockholm.
1917Såld till till Blankaholms Sågverks AB, Skaftet. Omdöpt till Skaftet II.
1921-06-21Namnet förkortat till Skaftet.
1934-12-31Såld till John Carlbom, Karlshamn. I juni 1935 registrerad på Karlshamns Skeppsvarv med namnet Berga.
1939-02-04K A Andersson köper varvet med tillhörande fartyg.
1940-01-25Såld till Skandinaviska Fartygsagenturen, Göteborg. Omdöpt till Rex.
1944Såld på auktion till AB Redo (K.J Rebensdorff), Göteborg.
1949-03-10Såld till Västerviks Skrotaffär (Uno Edström), Västervik.
1949-09-12Såld till skrotbärgare Gustaf Edström m fl, Oskarshamn.
1952-02-04Såld till bilhandlare Hugo Arnerud, Köping.
1953-02-11Såldes till Bergnings & Dykeri AB Britkon, Gnesta.
1953-09-11Såld till K.J. Bergman, Mörbylånga.
1958-03-13Såld till Karl Karlsson, Kalmar.
1971-10-07Såld till Kjell & Otto Magnusson, Buttle.
1975-09-28Såld till partrederi Hans Andersson, Buttle.
1977-09Såld till A Jansson, Vallentuna.
1979-01Såld till Gunnie Kempe, Stockholm.
1983Såld till Örjan Lax och Tord Estergren, Stockholm.
1984Såld till Mikael Persson, Stockholm. Omdöpt till Aisling.
1990Såld till Ab Kanal 54 Stockholm.
1991Såld till Kust & Lust, Stockholm.
1991Såld till Ab Rojarna, Stockholm.
1994Såld till Mikael König, Stockholm. Omdöpt till Greta af Skeppsholmen.
1995Såld till Niklas Bergström, Stockholm. Återfick nu namnet Rex.
2015-02-02Såld till Caroline Hampus, Stockholm (51%) och Rodolfo Spinelli (49%).

Specifikation

Längd22,12 meter
Bredd6,03 meter
Dräktighet89 brt
Lastförmåga130 ton
Maskineri2-cylindrig June Munktell tändkulemotor på 100 hk
Passagerarkapacitet
Lastkapacitet???
Namnsignal/IMOSGJX/-

En kommentar

  1. Fint källarbete och fint skrivet/ Niklas B

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *