Artemis K

Efter att ha avvecklat sin styckegodstrafik till Gotland under 1974 provade Otto Magnusson året därpå att starta upp kryssningstrafik mellan Stockholm, Hangö och Visby med det inhyrda grekiska kryssningsfartyget Artemis K. Försöket blev dock kortvarigt och Artemis K lades upp i Norra Hammarbyhamnen redan efter ett par resor.

USS Shelikof sjösätts den 31 januari 1943. Arkiv: US National Archives

Byggd för US Navy

På 1930-talet började United States Navy konstruera en ny typ av fartyg, Seaplane Tenders, som skulle nyttjas som stöd- och försörjningsfartyg för sjöflygplan – det vill säga flygplan som kan starta och landa på vatten. 1939 började fartygstypen, som kallades Barnegat-klassen, att byggas på fem olika amerikanska varv. Under andra världskriget byggdes fler än 30 fartyg i klassen vilka alla fick beteckningar som började på AVP och namn efter öar, vikar och havsområden i USA och Alaska. Fartygen var relativt små. Bruttotonnaget uppgick till 2.800 ton och längden till 95 meter. Besättningen uppgick till 21 officerare och cirka 200 sjömän och dessutom fanns det kojplatser för 50 piloter och 93 flygplansingenjörer. I maskinrummen satt fyra Fairbanks Morse-dieslar som drev fartygen med en hastighet om 19 knop. Kanoner för att bekämpa både flyg och fartyg var monterade ombord och dessutom kunde sjunkbomber fällas. Den 31 januari 1943 var det dags för USS Shelikof (AVP-52) att sjösättas vid Lake Washington Shipyard i Houghton i nordvästra USA. Redan den 17 april överlämnades nybygget till US Navy och under befäl av örlogskapten Reuben E. Stanley avgick hon snart västerut för att delta i USA:s krigsföring i Stilla havet.

USS Shelikof utanför varvet den 26 april 1944. Arkiv: US National Archives 

USS Shelikof kom bland annat att delta vid ockupationen av Saipan i västra Stilla havet och vid ockupationen av den japanska ön Okinawa men efter kriget lades hon upp i Atlantic Reserve Fleet i Philadelphia. Efter en kortare period i Europa i början av 1950-talet lades hon åter upp i reservflottan och den 1 maj 1960 ströks hon ur US Navy.

USS Shelikof i Valetta hamn, Malta cirka 1953. Arkiv: US National Archives 

Ombyggd till kryssningsfartyg

Flera av dessa Seaplane Tenders kom att hamna i Grekland för att byggas om till kryssningsfartyg och USS Shelikof tillsammans med USS Timbalier såldes i december 1960 till Typaldos Lines. Under 1961 avseglade de bägge fartygen till Piraeus och i slutet av året hade överbyggnaden på USS Timbalier ersatts med nya däckshus för kryssningspassagerare. Det kom att dröja till 1963 innan ombyggnaden av USS Timbalier var färdig och hon sattes då i trafik med namnet Rodos. Därefter följde ombyggnad av USS Shelikof vilken slutfördes i april 1964. Hon hade då döpts om till Myconos.

Ett av få foton på Myconos. Okänd fotograf.

Dragen av krigsfartyg fanns kvar men i övrigt framstod fartygen som moderna kryssningsfartyg. Ombord fanns nu flera salonger samt restaurang, bar, bibliotek, rökrum, presentbutik och frisörsalong. Alla hytter hade egen toalett och luftkonditionering och givetvis fanns även ett soldäck med utomhuspool. Hyttkapaciteten uppgick till beskedliga 236 passagerare och mestadels kördes korta femdagarskryssningar i den egeiska ö-världen och till den antika staden Efesos.

Soldäcket på Myconos. Reklambroschyr.

Typaldos Lines upphör

I december 1966 sjönk Typaldos Lines fartyg Heraklion i dåligt väder i Egeiska havet och över 200 passagerare och besättningsmän omkom. Den grekiska regeringens utredning fann att Typaldos Lines hade gjort sig skyldigt till allvarliga försummelser. Övningar för att evakuera fartyget hade inte genomförts, nödanropet skickades för sent och räddningsarbetet organiserades inte av fartygets befäl. Företaget ställdes till svars för dråp och för att ha förfalskat dokument och både företagets ägare och dess verkställande direktör dömdes till fängelse 1968. Det konstaterades nu också att tolv av rederiets femton fartyg underkänts vid inspektioner varför staten konfiskerade de återstående fartygen. Flottan var dock svårsåld och förblev i huvudsak upplagd i Eleusis Bay eller Salamis i väntan på skrotning eller försäljning.

Tvåbäddshytt på Myconos. Reklambroschyr.

Myconos förblev upplagd till 1973 då hon vid en auktion ropades in av Mistras Cia. Naviera med säte i Monrovia. Troligen var det den välkände grekiske redaren Karageorgis som stod bakom bolaget. Fartyget döptes nu om till Artemis men behöll sin grekiska flagg.

Ånedlinlinjens första

Den svenska resebyrån Resman hade under 1973 chartrat in det cypriotiska kryssningsfartyget Achilleus efter att fartyget föregående två somrar gått i charter för Bore Lines mellan Stockholm och Mariehamn. På Resman arbetade Fredrik Sindahl som därmed kom att engageras i kryssningstrafiken. Tankarna om att bli egen redare väcktes ombord på Achilleus och tillsammans med Sune Gustafsson var han snabbt på bollen och grundade rederiet Ånedinlinjen.

Achilleus under chartern till Resman. Foto: Arne Sundström/arkiv: SSHM

Åter inspirerad av Resman får man förmoda hittade Sindahl och Gustafsson sitt första fartyg i Egeiska havet och i maj 1974 lyckades dom säkra en charter för Karageorgis Artemis. Till fartygsnamnet lades ett K och i början av juni 1974 startade Ånedinlinjen upp sin kryssningstrafik med Artemis K mellan Stockholm och Mariehamn. På sidan av fartyget skrevs artistnamnet Ålänningen och i skorstenen målades Ånedinlinjens logotype i form av vita moln på blå bakgrund. Spel och ombordförsäljning var intäktskällorna då biljetterna i princip var gratis. Sindahls tidigare arbetsgivare Resman hade nu fått rejäl konkurrens i kryssningstrafiken.

Artemis K. Okänd fotograf.

Efter nyårskryssningen 1974 gick Artemis K till varv och återkom därefter inte i Ånedinlinjens trafik. Istället lyckades Sindahl och Gustafsson hyra in konkurrentens fartyg Achilleus för säsongen 1975.

Magnusson provar kryssningstrafik till Visby

1974 hade Otto Magnusson lagt ner sin styckegodstrafik mellan Visby och Stockholm med fartygen Maj och Rex. Inför säsongen 1975 tänkte han dock i helt nya banor och bestämde sig för att prova kryssningstrafik med taxfree-försäljning mellan Stockholm, Hangö och Visby. Magnusson fick upp ögonen för den upplagda Artemis K och bildade för ändamålet bolaget Hangökryss AB. I samband med trafikstarten i juli 1975 hade en av gotlandstidningarna ett reportage om Magnussons satsning under rubriken “Otto Magnusson i AB Sjölinjer ger inte upp. Nu kom han hit med före detta jagare“.

I artikeln framgick i intervjun med Magnusson att han hyrt in Artemis K redan i maj 1975 men att det krävts omfattande uppfräschning ombord efter kryssningstrafiken för Ånedinlinjen. Trafikstarten hade därmed förskjutits in i juli. I reportaget framgick vidare att ett trettiotal betalande passagerare följt med på premiärkryssningen, men att ytterligare ett sextiotal ombord fått gratisbiljetter av Magnusson.

Artemis K i Visby inre hamn i juli 1975. Foto: Bo Friberg

I Magnussons kalkyler krävdes mellan 60 och 70 betalande passagerare per tur för att få det hela att gå runt och planen var att köra fram till september. Ombord arbetade greker och finnar och för biljettförsäljningen svarade Ånedinlinjen som således fortfarande hade ett finger med i spelet när det gällde Artemis K:s trafik. Magnusson och hans AB Sjölinjer tog dock själv hand om den skattefria försäljningen ombord.

Det blev dock bara två rundresor för Artemis K och Hangökryss. En kajkollision i Hangö ledde till en dispyt mellan Karageorgis, Hangökryss och försäkringsbolaget och under sommaren belades fartyget med kvarstad. Hon lades upp i Norra Hammarbyhamnen och där låg hon fortfarande i april 1976 när hon såldes på exekutiv auktion. Hon bogserades därefter till Stord Verft i Norge där hon fungerade som logement för varvsarbetare, men i oktober 1978 bogserades hon vidare till Storbritannien. Nya ägare hade nu ambitionen att klassa fartyget och åter få igång henne som kryssningsfartyg.

Artemis K under upplag i Immingham i oktober 1978. Credit: Paul Morgan

Till botten utanför Aten

Hösten 1979 såldes Artemis K, liggande i London, till Golden Cruises & Shipping i Pireus. Hon bogserades till Perama utanför Piraeus för att förberedas för kryssningar i den grekiska övärlden. Fartyget döptes om till Golden Princess och marknadsföringen påbörjades. Hon förblev dock upplagd och under en storm sjönk hon under upplag i Perama den 15 januari 1981.

Planerna för Golden Princess stannade vid en reklambroschyr.

Kronologi

1944-04-17Levererades till US Navy med namnet USS Shelikof (AVP-52).
1960-12-20Såld till Typaldos Lines, Piraeus Grekland. Omdöpt till Kypros 1963.
1964-04Omdöpt till Myconos och insatt i kryssningstrafik.
1968Fartyget beslagtas av grekiska staten och läggs upp i väntan på försäljning.
1973Såld till Mistras Cia. Naviera S.A., Monrovia, Liberia. Omdöpt till Artemis.
1974-06-05I kryssningstrafik för Ånedin Linjen, Stockholm som chartrat fartyget. Registrerad på Solemare Shipping Co. SA, Piraeus och omdöpt till Artemis K.
1975-05Utchartrad till Hangökryss AB som tillsammans med Ånedinlinjen trafikerade Stockholm-Hangö-Visby under sommaren.
1976-04-27Såld på exekutiv auktion till Gatx Bulk Carrier Number Six Inc, Panama.
1979-09Såld till Golden Cruises & Shipping S.A, Piraeus, Grekland. Omdöpt till Golden Princess.
1981-01-15Sjönk under upplag i Perama under en storm.

Specifikation

Längd94,72 meter
Bredd12,55 meter
Dräktighet3.008 brt
Lastförmåga
Maskineri4 st tvåtakts Fairbanks-dieslar på 6.080 bhk, 18 knop
Passagerarkapacitet500
Lastkapacitet
Namnsignal/IMOSXZZ/5428312

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *